АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патогенна дія електричної енергії.

Прочитайте:
  1. Визначення за ЕКГ напрямку електричної вісі серця.
  2. Глава 2. Патогенна дія факторів зовнішнього середовища
  3. ІІ.Визначення положення електричної вісі серця.
  4. Обмін речовин та енергії. Значення вітамінів
  5. Основний і загальний обмін речовин і енергії. Звільнення і перетворення енергії в організмі
  6. Патогенна дія іонізуючого випромінювання
  7. Патогенна дія на організм зміненого атмосферного тиску
  8. Патогенна дія на організм інфрачервоних і ультрафіолетових променів
  9. Патогенная (дизентерийная) амеба, вегетативные формы и циста. Патогенез амёбиаза. Микробиологический диагноз амёбиаза.

Патогенна дія електричного струму визначається трьома основними факторами: фізичні параметри, шлях проходження струму в організмі й фізіологічний стан організму.

Існує пряма залежність між напругою, силою струму й пошкоджуючою дією на організм. Має також значення який це струм – постійний чи змінний, а також частота струму (напруга в 500 В постійного струму й частота 50 Гц є небезпечними для життя). За електричними властивостями організм є неоднорідним провідником. Рідкі середовища – добрі провідники, а епідерміс і кісткова тканина є діелектриками. Найнебезпечнішим є проходження струму крізь серцевий м’яз і мозок. В цьому випадку розвивається фібриляція серця та настає параліч дихання. Такі явища можуть бути наслідком рефлекторного порушення вінцевого кровообігу або підвищення тонусу блукаючого нерва. Спазм дихальних м’язів і голосових складок спричинює припинення або різке ускладнення дихання. Має також значення стан шкірних покривів (вологість та цілісність), переохолодження, перегрівання організму, адаптованість до струму.

Енергія електричного струму в організмі перетворюється на електротермічну, електрохімічну та електромеханічну енергії, що проявляється відповідно опіками, електролізом і розривом тканин. Проходячи крізь біологічні середовища, електричний струм поляризує атоми й молекули, змінює просторове розміщення заряджених частинок і посилює їх рух – електрична енергія переходить у теплову.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1024 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)