АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патогенна дія на організм зміненого атмосферного тиску

Прочитайте:
  1. Активна детоксикація організму
  2. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  3. Артерiального тиску?
  4. Артеріальний тиск, фактори, що визначають його величину. Методи реєстрації артеріального тиску.
  5. Введення в організм білкових гідролізатів, жирових емульсій
  6. Вегетативні системи організму дитини
  7. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  8. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  9. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.
  10. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.

Зміна тиску газів в навколишньому середовищі, як один з факторів зовнішнього середовища, може здійснювати патогенний вплив на організм людини. Патологічні зміни в організмі при гіпо- і гіпербарії виникають після виснаження захисно-пристосувальних реакцій організму. Швидкість розвитку патологічних змін в органах і тканинах організму при цьому, а також рівень реакцій адаптації до зміни барометричного тиску визначається філо- і онтогенетичними особливостями реактивності організму. Закономірності адаптації організму до гіпо- і гіпербарії є універсальними і тотожними при патогенній дії на організм і інших чинників зовнішнього середовища.

Гіпобарія.

Порушення, що зумовлені дією на організм низького атмосферного тиску, можуть виникати в людини при підйомі у гори, на літальних апаратах без кисневих приладів. Особливого значення цей фактор набуває за умов висотних польотів і в космосі при аварійних ситуаціях. В умовах гіпобарії відбуваються наступні зміни фізико-хімічних властивостей газів та рідин:

а) зниження парціальних тисків газів повітря (при відсутності змін їх процентного співвідношення);

б) збільшення об’єму газів;

в) зниження розчинності газів (десатурація);

г) зниження температури закипання рідин.

Кожен з цих факторів спричинює низку причинно-наслідкових змін, які спостерігаються при гіпобарії, але провідне місце належить падінню парціального тиску кисню (рО2), що вперше було доведено в дослідах Поля Бера у 1878 році. Так, на рівні моря рО2 дорівнює 160 мм рт. ст., а на висоті 12000 м – 30 мм рт. ст. Людина при таких низьких показниках парціального тиску кисню зберігає свідомість не довше 30-40 секунд.

Нозологічними формами, що виникають під впливом зниження атмосферного тиску є гірська і висотна хвороби.

Гірська хвороба – захворювання, що розвивається в організмі при підйомі на висоту більше 2000 м над рівнем моря в результаті зниження парціального тиску кисню (pO2) у вдихуваному повітрі з вмиканням компенсаторних реакцій організму.

Провідні ланки патогенезу гірської хвороби: гіпоксемія, гіпоксія, гіпокапнія.

Гіпоксемія (hypo – під, нижче; охygenium – кисень; haima – кров) – зниження парціального тиску кисню в артеріальній крові нижче 60 мм рт.ст.

Гіпоксія – типовий патологічний процес, який характеризується зменшенням вмісту кисню в тканинах нижче 20 мм рт.ст. і виявляється абсолютною чи відносною недостатністю біологічного окиснення у клітині (кисневе голодування клітин органів і тканин).

Механізми розвитку гіпоксії при гіпобарії (гірська хвороба):

зниження pO2 у вдихуваному повітрі → гіпоксемія → гіпобарична гіпоксична гіпоксія.

Гіпокапнія – зниження парціального тиску CO2 в артеріальній крові нижче 40 мм рт.ст.

Механізм розвитку гіпокапнії при гіпобарії (гірська хвороба):

гіпоксія → подразнення хеморецепторів судин і дихальних нейронів → збільшення частоти і глибини дихання → надмірне виведення CO2 з організму → гіпокапнія

Механізм розвитку гірської хвороби: зниження барометричного тиску, зниження pO2 у атмосферному і альвеолярному повітрі веде до зниження pO2 у артеріальній крові та зниження насичення гемоглобіну киснем, виникає гіпоксемія, гіперкапнія, газовий ацидоз. Такі зміни зумовлюють стимуляцію дихального, судинорухового центрів та хеморецепторів каротидного синуса. Виникає гіпервентиляція легень, тахікардія, підвищення АТ → гіпокапнія, газовий алкалоз → зниження збудливості дихального, судинорухового центрів, хеморецепторів каротидного синуса → періодичне дихання типу Чейна-Стокса, аритмія, зниження АТ → параліч дихального, судинорухового центрів.

Основні механізми компенсації при гірській хворобі:

а) збільшення легеневої вентиляції

б) тахікардія

в) підвищення артеріального тиску

г) перерозподіл крові, збільшення ОЦК

д) зсув кривої дисоціації оксигемоглобіну вправо

е) еритроцитоз

На висотах більше 7000-8000 м компенсаторні механізми виявляються неефектвними, що зумовлює неможливість існування людини на таких висотах без додаткового (апаратного) кисневого забезпечення.

Висотна хвороба – розвивається при раптовій розгерметизації літальних апаратів на висоті більше 7000 м над рівнем моря без включення компенсаторних реакцій організму.

Провідні ланки патогенезу висотної хвороби: гіпоксія, газова емболія, барокавепатії, вибухова декомпресія.

Газова емболія – закупорка судин бульбашками газів, які досягнувши діаметру капіляра утруднюють циркуляцію або навіть приводять до стазу крові. Газові бульбашки при критичному перенасиченні утворюються не тільки в крові, але і в лімфі, та інших рідинах (серозній, синовіальній) і в тканинах різних органів.

Механізм розвитку газової емболії при гіпобарії:

швидке зниження барометричного тиску (декомпресія) → формування декомпресійного перепаду тиску в системі “рідини, тканини і органи організму – оточуюче повітряне середовище” → десатурація (зменшення розчинності газів, що містяться у рідинах і тканинах організму і перехід їх з розчиненого стану в газоподібний) → утворення газових бульбашок (емболів) → рознесення газових емболів з плином крові → ішемія і гіпоксія органів і тканин

Барокавепатії – це декомпресійні розлади, що виникають внаслідок порушення вирівнювання тиску газів в порожнинних органах при зміні зовнішнього тиску. Так, на висоті 6000 м об’єм газів збільшується в 2,15 рази, а на висоті 10000 м – в 3,85 рази. Ці розлади проявляються: висотним метеоризмом, бароотопатією, баросинусопатією, бароденталгією, баротравмою легень.

Висотний метеоризм – відчуття здуття живота, болю в животі, внаслідок розтягнення стінки кишок газами, які збільшуються в об’ємі за умови зниження атмосферного тиску.

Бароотопатія, баросинусопатія, бароденталгія. Дані види барокавепатій суб’єктивно виявляються відчуттям закладеності або болем в ділянці вуха, додаткових пазух носа або болем зубів.

Баротравма легень виникає за умови різкого перепаду тиску в системі „повітряне середовище легень – оточуюче повітряне середовище” і характеризується пошкодженням і розривом легеневої тканини і судин внаслідок їх перерозтягнення з подальшим надходженням альвеолярного газу в тканину легень, середостіння, підшкірну клітковину грудей і в кровоносне русло. Найчастіше розвивається при аварійній розгерметизації кабіни літака за типом вибухової декомпресії.

Синдром вибухової декомпресії (на висоті 19000 м над рівнем моря і більше) – виникає внаслідок різкого зниження атмосферного тиску, що зумовлює значний перепад тиску в системі “рідини, тканини і органи організму – оточуюче повітряне середовище”.

Провідні ланки патогенезу:

1. Різке зниження pO2 у вдихуваному повітрі → гостра гіпоксія

2. Збільшення об’єму газів в порожнинах організму (внутрішнє вухо, легені) → розрив барабанної перетинки, розрив альвеол → газова емболія

3. Десатурація → утворення бульбашок газу у судинах, камерах серця → розрив судин, гостра серцева недостатність → кровотечі з носа, вух, легеневі кровотечі

4. Зниження температури кипіння рідин до 36,60С → закипання біологічних рідин → утворення великої кількості пари → розвиток тканинної емфіземи


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1577 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)