АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Причинно-наслідкові відносини в патогенезі.

Прочитайте:
  1. Адаптація і компенсація в патогенезі.
  2. Місцеві і загальні явища в патогенезі.
  3. Основна ланка в патогенезі.
  4. Ренті відносини в Україні
  5. Роль етіологічного фактору в патогенезі.
  6. Специфічні і неспецифічні ланки в патогенезі.
  7. Этиологиясы мен патогенезі.

Патогенез хвороб і патологічних процесів – динамічний ланцюговий процес. Це визначається тим, що пусковий патогенетичний чинник викликає більш-менш розгалужений ланцюг інших процесів – вторинних і подальших патогенних змін. Різні події, які відбуваються в організмі у процесі розвитку хвороби, знаходяться між собою у певних причинно-наслідкових відносинах, тобто одне і те ж явище патогенезу одночасно є наслідком одних подій і причиною інших.

Розрізняють наступні типи таких відносин:

1. “Пряма лінія”. Події в патогенезі розвиваються по прямій лінії, коли одне явище є наслідком попереднього і причиною наступного. Наприклад, зниження парціального тиску кисню у повітрі зумовлює гіпоксемію, яка в свою чергу є причиною розвитку гіпоксії і т. д.

2. Розгалужені типи. До них відносяться дивергенція і конвергенція.

При дивергенції певні події патогенезу мають багато наслідків. Наприклад, при цукровому діабеті відсутність інсуліну як центральна ланка патогенезу має своїм наслідком порушення вуглеводного, жирового, білкового, водно-сольового обмінів і кислотно-основного стану.

При конвергенції різні події патогенезу ведуть до одного і того ж наслідку. Наприклад, при пошкодженні в різних клітинах і в плазмі крові утворюються різні біологічно активні речовини (гістамін, серотонін, простагландини, кініни). Всі вони викликають розширення артеріол (артеріальну гіперемію) і підвищують проникність судин.

3. “Спорзне коло”. Це такий тип причинно-наслідкових відносин, коли певні явища патогенезу через певну послідовність подій приводять до посилення самих себе. Вони виникають тоді, коли відхилення рівня функціонування органу або системи, що з’явилося, починає підтримувати і посилювати себе в результаті утворення позитивного зворотного зв’язку. Вказаний варіант є найнебезпечнішим, тому що він самопідтримує патогенез хвороби і посилює її перебіг. Наприклад, на стадії декомпенсації при перегріванні підвищується температура тіла. Це призводить до збільшення швидкості всіх біохімічних реакцій в організмі, зокрема окислювальних. В результаті цього зростає теплопродукція і, як наслідок, ще більше інтенсивність окислювальних процесів.

Утворення спорзних кіл погіршує перебіг захворювання. Своєчасна діагностика початкових стадій утворення спорзних кіл, попередження їх становлення і усунення головної ланки патогенезу – запорука успішного лікування хворого.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 885 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)