АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЕРЕДМОВА

Прочитайте:
  1. Передмова
  2. Передмова
  3. ПЕРЕДМОВА
  4. ПЕРЕДМОВА
  5. Передмова
  6. ПЕРЕДМОВА
  7. Передмова
  8. Передмова
  9. Передмова

Багатоукладність форм власності та господарств, які займаються ви­робництвом тваринницької продукції і сировини, вимагає застосування різних форм та методів ветеринарного обслуговування, вдосконалення взаємовід­носин ветеринарних закладів і спеціалістів з тваринницькими господарства­ми, переробними підприємствами, підвищення професійного рівня спеціалістів ветеринарної медицини.

В системі ветеринарної освіти дисципліна "Організація та економіка ве­теринарної справи" займає особливе місце.

Спираючись на економічну теорію, економіку та організацію агропромис­лового комплексу, клінічні ветеринарні науки, вона розробляє принципи і фор­ми організації ветеринарної справи в сучасних умовах.

Предметом організації та економіки ветеринарної справи є основні по­ложення законодавства з питань ветеринарної медицини та ветеринарних заходів, планування та управління, економіки, ветеринарного контролю та нагляду і діловодства, фінансування, ветпостачання та ветбудівництва, ветеринарної освіти, відомості про міжнародні ветеринарні організації та організацію служби ветеринарної медицини в зарубіжних країнах.

Поряд з клінічними дисциплінами, організація та економіка ветеринарної справи складає необхідний фундамент заключного формування лікаря вете­ринарної медицини - організатора ветеринарних заходів.

З метою покращання підготовки студентів з питань організації, еконо­міки ветеринарної справи, а також менеджменту та маркетингу у ветерина­рній медицині у Національному аграрному університеті у лютому місяці 2002 року створена кафедра організації, економіки, менеджменту та маркетингу у ветеринарній медицині. Колективом кафедри підготовлена та видана у 2004 році типова програма з дисципліни "Організація та економіка ветеринарної справи".

Підготовлений підручник з організації та економіки ветеринарної справи є першим навчальним посібником в Україні, написаний українською мовою, який відповідає типовій програмі з цієї дисципліни, а також прийнятим новим нор­мативно-законодавчим документам, правовим актам з організації ветеринар­ної справи та накопиченим новим науковим даним.

Розрахований підручник на студентів, які навчаються за програмами під­готовки спеціалістів і магістрів із спеціальності "Ветеринарна медицина" вищих аграрних закладів освіти ІІІ-І\/ рівнів акредитації.

Підручник підготовлений викладачами кафедри організації, економіки, ме­неджменту та маркетингу у ветеринарній медицині Національного аграрного університету. Передмову, вступ та розділи 1.1 та 1.2, 2, 4.2, 4.3, 4.4, 6.1, 6.2, 6.3 написав кандидат вет. наук доцент А.Ф. Євтушенко, а розділи 1.3, 3, 4.1, 4.5, 5, 6.4, 7 та 8 - кандидат біол. наук доцент М. Т. Радіонов.


ВСТУП

Сучасна держава не може обійтися без чітко організованої служби ветеринарної медицини. Необхідність систематично розвивати тварин­ництво з метою забезпечення населення повноцінними та доброякісни­ми продуктами харчування і виробами із шерсті, шкіри чи інших видів тваринної сировини, завдання захисту людей від хвороб, загальних для людини та тварини, нагально вимагають постійного вдосконалення ве­теринарної справи. Це витікає з потреб суспільства, з завдань розвитку матеріального виробництва.

З метою розкриття завдань і суті дисципліни "Організація та еконо­міка ветеринарної справи" необхідно привести визначення таких понять, як ветеринарна медицина, ветеринарна справа, служба ветеринарної медицини.

Ветеринарна медицина згідно з Законом України "Про ветеринарну медицину" має таке визначення. Це галузь науки та практичних знань про хвороби тварин, їх профілактику, діагностику та лікування, визна­чення ветеринарно-санітарної якості та безпеки продукції тваринного і рослинного походженя, діяльність, спрямована на збереження здоров'я і продуктивності тварин, запобігання хворобам і захисту людей від захво­рювань, спільних для тварин і людей.

З іншого боку під терміном "ветеринарна медицина" розуміють нау­ково обґрунтовану систему заходів боротьби з хворобами тварин, спри­яючу розвитку тваринництва та збільшенню виробництва його продукції, а також попередженню захворювання людей хворобами, властивими людині і тваринам.

Інколи кажуть про ветеринарну медицину маючи на увазі також сис­тему ветеринарних органів, установ та організацій, об'єднаних структур­но для здійснення вказаних заходів.

Ветеринарна справа - галузь діяльності людини, що склалася істо­рично, спрямована на збереження та зростання поголів'я домашніх і промислових тварин, маючи на увазі перш за все лікувально-профілак­тичну роботу спеціаліста ветеринарної медицини.

Поняття ветеринарна справа аналогічне іншому близькому поняттю "служба ветеринарної медицини" - це діяльність людей в галузі ветери­нарної медицини. Цей термін може означати організовану групу спеціа­лістів ветеринарної медицини, об'єднаних рамками одного господарст­ва, підприємства, однієї системи (відомства), адміністративної одиниці чи території, пов'язаних єдністю виробничих та спеціальних завдань (служби ветеринарної медицини агрофірми, птахофабрики, промислово­го комплексу, м'ясокомбінату, району, області тощо).


Предмет "Організація ветеринарної справи" був введений у навча­льний план у вищих навчальних закладах з 1939-1940 навчального року, а з 1962-1963 навчального року почав називатися "Організація та еко­номіка ветеринарної справи".

Організація та економіка ветеринарної справи - навчальна дисцип­ліна, яка вивчає завдання та організаційні форми служби ветеринарної медицини, порядок планування і організації ветеринарних заходів, уза­гальнює передові методи роботи ветеринарних органів, розробляє принципи і форми організації та керівництва ветеринарною справою в сучасних умовах та системи управління ним, а також економіку ветери­нарної справи.

Предметом науки є як теоретичні, так і практичні аспекти організа­ції, планування, фінансування та управління ветеринарною справою.

Успіх всієї роботи спеціаліста ветеринарної медицини залежить не лише від уміння працювати з людьми, правильного планування, органі­зації та здійснення ветеринарних заходів, економічного обґрунтування засобів і методів їх проведення.

Все це вимагає вдосконалення організаційно-економічної підготовки студентів на факультетах ветеринарної медицини.

Стан ветеринарної справи визначається громадським устроєм, рів­нем виробництва, розвитком науки та культури, ветеринарної освіти, забезпеченістю кадрами спеціалістів, розвитком мережі установ ветери­нарної медицини, їх матеріально-технічним забезпеченням. Ветеринар­на справа, за звичай, краще організована в тих країнах, де вона знахо­диться в руках держави, спрямовується та регулюється загальнодержа­вним законодавством з питань ветеринарної медицини.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 568 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)