АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Частини скелета. У скелеті людини розрізняють: хребетний стовп, грудну клітку, че­реп, верхні кінцівки з плечовим поясом і нижні кінцівки з тазовим по­ясом (рис

Прочитайте:
  1. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  2. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  3. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  4. Виберіть, які частини має ободова кишка?
  5. Диффузный идиопатический гиперостоз скелета
  6. Изотопное исследование скелета при поясничных проблемах
  7. Мал. 5. Розміри площини широкої частини малого таза
  8. На які частини розділена біла речовина спинного мозку?
  9. Назвіть непарні вісцеральні гілші черевної частини аорти.
  10. Назвіть частини проміжного мозку. Дайте їм загальну х-ку.

У скелеті людини розрізняють: хребетний стовп, грудну клітку, че­реп, верхні кінцівки з плечовим поясом і нижні кінцівки з тазовим по­ясом (рис..25).

Хребетний стовп людини складається з 33-34 хребців, між яки­ми лежать хрящові прокладки—міжхребцеві диски, які надають хреб­тові гнучкості.

Кожен міжхребцевий диск складається з драглистого ядра і фіброзного кільця, утвореного волокнистим хрящем. З віком змінюється висота дисків. ':

У хребетному стовпі розрізняють 7 шийних, 12 грудних, 5 попере­кових, 5 крижових і 4 - 5 куприкових хребців. У дорослої людини кри­жові хребці зростаються в одну кістку—крижі, а куприкові—в куприк'(рис,26)

Хребетний стовп займає біля 40% дфвданни тіла і є основним стриж? неМі опорою. Хребетні отвори усіх хребців утворюють хребетний ка­нал, в якому міститься епинний мозок.

Хребець складається з ци­ліндричного тіла, дути 4 семи відростків (рис.27). Непарний задній відросток — остистий і пара поперечних відростків є місцями прикріплення зв'язок і м'язів. Дві пари суглобових відростків тг верхніх і нижніх— служать для рухомого сполучен­ня (суглоби) з такими відростка­ми хребців, розташованих вище і нижче. Між тілом і дугою хреб­ця є хребетний отвір.

Перший шийний хребець— атлант — складається з пере­дньої і задньої дуг з невелички­ми горбиками посередині (рис. 28). Другий шийний хребець — епістрофей — має над своїм тілом звернений уверх зубовид-ний відросток, по якому повер­тається вправо і вліво атлант ра­зе** з, черепом (рис.29). Решта шийних хребців має відносно не­велике тіло, великий хребцевий отвір, роздвоєний на кінці, і отво­ри на поперечних відростках. Грудні хребці мають типову бу­дову, а поперекові відрізняються дуже масивними тілами, їх ко­роткі і товсті остисті відростки відходять від дуги майже гори­зонтально.

Процес окостеніння хребетного стовпа починається у внутрішньоутробному періоді. До 14 років окостенілими є тільки середні частини тіл хребців. Повне окостеніння ок­ремих хребців закінчується до 21-23 років.

До 1,5 року хребетний стовп росте не­рівномірно; від 1,5 до 3 років відносно улов* ільнюється ріст шийних і верхніх грудних хребців, а в 10 років енергійно ростуть по­перекові та нижні грудні хребці.

Рис. 26. Хребетний стовп: 1 — шийні хребці; 2 — грудні хребці; 3—поперекові хребці; 4 — крюкові хребці (крижова кістка); 5 —куприкові хребці (куприкова кістка).

У новонародженої дитини стовп май* же прямий, характерні для дорослої людини вигини тільки намічаються і розвиваються поступово.

Рис. 27. Грудний хребець (вид збоку): 1 -— тіло Хребця; 2 — нижня реброва ямка; З — нижня хребцева вирізка; 4 — Нижній суг­лобовий відросток; 5 — остистий відросток; 6— поперечний відросток; 7—реброва ямка поперечного відростка; 8 — верхній суглобо­вий відросток; 9 — верхня хребцева вирізка; 10 — верхня реброва ямка.

Першим (6-7 тиждень) з'являється шийний лордоз (вигин, спрямований опуклі­стю вперед). У цей період дитина починає тримати го­лівку. До б місяців, коли ди­тина починає сидіти, утво­рюється грудний кіфоз (ви­гин, спрямований опуклістю назад). Коли дитина починає стояти і ходити, утворюєть­ся поперековий лордоз, з ут­воренням якого центр ваги переміщується назад, перешкоджаючи падінню тіла у вертикально­му положенні. До року є всі вигини хребта. При швидкому окостенінні скелета після 10-12 років викривлення хребта мо­жуть залишитись на все життя, що нега­тивно вплине на розвиток грудної клітки і на роботу органів Дихання, загальний фі­зичний розвиток дитини—на її здоров 'я. Грудна клітка утворює кісткову ос­нову грудної порожнини, в якій містяться легені, серце, стравохід, печінка, дихальне горло і великі судини (рис. ЗО).

ІЗ 12 пар ребер, що утворюють грудну клітку, 7 пар верхніх назива­ються справжніми, вони переходять у хрящі, якими з'єднуються з груд­ною кісткою.8, 9, 10 пари ребер називаються не­справжніми, їх хрящові кінці з'єднують­ся з хрящем ребра, що знаходиться вище. 11 і 12 пари ребер хрящів не мають, їх передні кінці вільні.

Груднина—плоска непарна кістка, яка складається з рукоятки (верхня час* тина), тіла (середня частина) і мечоподі­бного відростка. Між цими частинами містяться хрящові прошарки, які до ЗО років окостенівають.

Верхній отвір грудної клітки закри­вається в тілі людини трахеєю, стравохо­дом, кровдносними судинами і нервами, що проходять у ній. Нижній отвір зами­кається діафрагмою. Міжреберні про­міжки затягнуті міжреберними м'язами. Так утворюється герметичне замкнена грудна порожнина.

У перші роки життя грудна клітка стиснута з боків і має форму конуса, її передньозадній розмір більший за поперечний. У зв 'язку з по­силеним ростом ребер, розвитком легень грудна клітка поступово роз­ширюється, і в 12-ЇЗ років вона набуває такої форми, як у дорослої лю­дини. У дорослої людини грудна клітка широка, з переважаючим попе­речним розміром, що пов'язано з вертикальним положенням тіла, при якому нутрощі давлять масою в напрямку, паралельному грудині.

До 12-13 років формування грудної клітки закінчується і вона відрізняється від грудної клітки дорослої людини тільки розмірами. В період статевого дозрівання грудна клітка дуже швидко росте, причому влітку швидше, ніж взимку. Грудна клітка дітей дошкільного і молод­шого шкільного віку дуже еластична і податлива. Тому при тривалій неправильній поставі, а також при сильному стягуванні тіла поясом, можуть статися викривлення грудної клітки і порушення її розвитку. Це, в свою чергу, відіб'ється на розвитку і діяльності легень, серця і вели­ких кровоносних судин, які містяться в грудній порожнині.

Скелет верхньої кінцівки складається з вільної кінцівки — руки і плечового пояса, який з'єднує її з тулубом.

Плечовий пояс утворюють парні кістки - лопатки і ключиці (рис. 31). У верхній частині спини розташовані дві плоскі трикутної форми кістки — лопатки; на задній поверхні лопатки є високий міцний гребінь, до якого прикріплюються м'язи. За допомогою суглобів лопатка сполучається з ключицею і плечовою кісткою. Ключиця — довга трубчаста кісна, зігнута подібно до букви.&

Скелет верхньої кінцівки складається з плеча, передпліччя і кисті.

Плечова кістка має довге трубчасте тіло з напівкупястою голов­кою на верхньому кінці і блоковидною на нижньому (рис. 32,а). Верхня головка входить у суглобову западину, утворюючи рухомий плечовий суглоб.

Передпліччя складається з ліктьової і променевої кісток (рис.32,£,в). Кістки передпліччя сполучаються з плечовою кісткою і утворюють складний ліктьовий суглоб. Із зап'ястком кістки

передпліч­чя утворюють цроменево-зап'легковий суглоб еліпсоподібної форми.

У кисті розрізняють "зап'ясток, п'ясток і фаланги пальців (рис.ЗЗ).

До складу зап'ястка входить вісім невеличких кісточок, які розм­іщені у два ряди і з'єднані між собою рухомо. П'ясток складається з 5 подібних між собою довгих кісток. Фаланг у кожному пальці по три і лише у великому пальці — два. Кісти зап'ястка утворюють склепіння, повернуте угнутістю до долоні. У новонародженого вони тільки наміча­ються, далі вони поступово розвиваються, і їх стає добре видно в 7 років, а процес їх окостеніння закінчується в 10-13 років. На цей час закінчується окостеніння фаланг пальців.

Скелет нижньої кінцівки

складається з тазового пояса і вільної кінцівки — йоги. Тазовий пояс до­рослої людини утворений двома тазо­вими кістками, які за допомогою ма­лорухомих суглобів сполучаються з крижами у замкнуте кільце (рис. 34).

У дітей і підлітків кожна тазова кістка складається з трьох кісток: клубової, сідничної, і лобкової? з'єднаних між собою хрящовою тка-. ниною. Зростання їх починається з початком статевого дозрівання і закі­нчується у 18-20 років. Після 9 років виявляються відмінності у формі таза хлопчиків і дівчаток: у хлопчиків таз вищий і вужчий, ніж у дівчаток.

Нога людини складається із стегна, гомілки і стопи.

Стегнова кістка — найбільша і найдовша кістка людини (рис.35). Головка стегнової кістки входить у вертлужну западину таза, утворюючи кульшовий суглоб.

Гомілка складається з великої і малої гомілкових кісток, які лежать паралельно і з'єднані між собою міжкістковою перетинкою. Стегнова кістка з великою гомілкою утворюють колінний суглоб, до складу якого вхо­дить і колінна чашечка — маленька кісточка трикутної форми, розм­іщена в сухожилку чотириголового м'яза стегна.

У стопі розрізняють лереЬнлесІяо, плесно і фаланги пальців (рис.36).

Передплесно складається з семи добре розвинених кісток, розмі­щених у два ради. Найбільш! з них—таранна і п 'яткова. Спереду від таранної І п'яткової містяться човно-видна, кубовидна і три клиновидні кістки.

Плесно утворене 5 довгими кістками, даазадаімн кінцями зчлено­вуються з кістками передплесна, а з передніми—з фалангами пальців.

Стопа людини утворює склепін­ня, яке спирається на п'яткову кістку і на передні кінці кісток плесна. Розр­ізняють поздовжнє і поперечне скле-ганнястопи. Поздовжнє склепіння сто­пи властиве лише людині, і його фор-мування пов'язане з прямоходінням. У новонародженої дитини склепін-частість стопи не виражена, вона фор­мується шзншіе, коли дитина починає ходити.

Череп — скелет голови, в яко­му розрізняють два відділи: мозковий (черепну коробку) і лицьовий (рис.37).

До складу мозкового відділу че­репа входять вісім плоских кісток: 1 — лобова, яка закриває порожнину черепної коробки спереду. Всередині лобової кістки, над надбрівними ду­гами, с порожнини — лобні пазухи, сполучені з порожниною носа, звідки у них проникає повітря;

2-г— середина черепної кришки утворена двома тім'яними кістка­ми, які за допомогою зубчастого шва з кож з лобовою і потиличною кістками;

Рис. 3& Кістки стопи: І—п'яткова кістка; 2—її 'ят­ковий горб; 3 — тіло надп 'ятко­вої кістки; 4—шийка надп 'ят­кової кістки; 5—головка над-п 'яткової кістки; 6—кубоподіб­на кістка; 7—човноподібна кістка; 8—бічна клиноподібна кістка; 9—проміжна клинопод­ібна кістка; 10—присередня клиноподібна кістка; 11-плес­нова кістка І; /2—проксималь-"* на фаланга великого пальця сто­пи; 13 — дистальна фаланга V пальця; 14 — середня фаланга V пальця; 15 — проксимальна фа­ланга У пальця; 16—блок над-п 'яткової кістки.

'єднуються одна з одною, а та лускатим

ШВОМ ТІМ'ЯНІ КІСТКИСИ0'

лучаються із скроне­вими, які утворюють бічні поверхні черешки коробки. Усередині скроневих кісток ле­жать органи слуху і рівноваги, до яких веде зовнішній слуховий прохід; в утворенні основи черепа бе^Ь участь клиновидна або основна кістка, на верхній поверхні якої є заглибина—турецьке сідло, в якій міститься нижній ножовий придаток—гіпофіз;

6—решітчаста кістка лежить у верхньому відділі носової порож­нинну вирізці лобової кістки. Крізь численні отвори решітчастої кістки від головного мозку до слизової оболонки носапроходять гілочки нюхо­вого нерва.

У лицьовому відділі черепа більшість кісток парні: верхньоще­лепні, носові, сльозові, виличні, піднебінні і нижні носові раковини. Вер­хньощелепна кістка бере участь в утворенні очної ямки, носової і ро­тової порожнини. Вилична кістка, сполучаючись з виличним відрост­ком скроневої кістки, утворює виличну дугу, до якої прикріпляються м'язи і зв'язки обличчя. Сльозова кістка найменша і найтонша з усіх кісток черепа—пластинка чотирикутної форми, що утворює передню части­ну присередньої стінки очної ямки. Піднебінна кістка складається з двох пластинок: горизонтальної, яка утворює задню частину твердого піднебіння і вертикальної, яка входить до складу бічної стінки носа. Нижня носова раковина — цілком самостійна кістка, що має форму вигаутоїпластинки.

Непарних кісток три: леміш, що утворює верхню частину носової перегородки; нижня щелепа, що складається з двох частин, які зрос­таються на другому році життя; і Невелика підковоподібна кістка— під'язикова, яка є місцем прикріплення багатьох м'язів. Безпосеред­ньо з кістками черепа вона не зчленовується.

Найінтенсивніше кістки черепа ростуть протягом першого року життя. З віком, особливо з 13-14 років, лицьовий відділ росте енергійні­ше і Починає переважати над мозковим. У новонародженого об'єм моз­кового черепа у 8 разів більший лицьового, а у дорослого в 2-2,5 рази.

У новонародженої дивини череп ще повністю не окостенів. Лобо­ва, основна і скроневі кістки складаються з двох частин кожна, поти­лична кістка поділена на чотири частини. Процес їх зростання триває 3-4 роки.

Шви між окремими кістками черепа новонародженої дитини не сформовані: їх Краї З'єднуються між собою сполучнотканинними пере­тинками. Бічні тім'ячка заростають вже до моменту народження дити­ни; Потиличне—заростає на 2-3 місяці життя дитини. Найдовше заро­стає лобове тім'ячко —12-18 місяців. Черепні шви остаточно форму­ються тільки у 3-4 роки і до ЗО років життя людини майже повністю заростають.

Найінтенсивніше росте череп протягом першого року життя дити­ни, до 4 років він росте ще досить швидко, потім його ріст уповільнюється, особливо у віці 7-12 років. Статеві відмінності в будові черепа поляга­ють у тому, що чоловічий череп більший, лицьова частина його більш розвинена, а виступи і горбики, до яких прикріплюються м'язи виразніші, ніж у черепа жінки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 852 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)