АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Регуляція дихлння

Прочитайте:
  1. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  2. Гемодинамічний центр. Рефлекторна регуляція тонусу судин. Пресорні і депресорні рефлекси.
  3. Гуморальна регуляція дихання
  4. Гуморальна регуляція діяльності серця. Залежність діяльності серця від зміни йонного складу крові.
  5. ГУМОРАЛЬНА РЕГУЛЯЦІЯ РОБОТИ СЕРЦЯ.
  6. Гуморальна регуляція та роль ендокринних залоз у регуляції вісцеральних функцій
  7. Гуморальна регуляція, її відмінності від нервової. Характеристика факторів гуморальної регуляції.
  8. Електроліти плазми крові. Осмотичний тиск крові і його регуляція.
  9. Еритроцити, їх функції. Регуляція еритропоезу.
  10. Контур гуморальної регуляції. Регуляція секреції гормонів ендокринними залозами.

Російський фізіолог М'.<3. Мисливський у Ї9І9 році встановив!, -що у* довгастому мозку є група клітин, зруйнування яких приводить до зупинення дихання. Так був покладений початок вивченню дихального цен­тра, який має складну структуру. Важлива роль у регуляції дихання на­лежить корі головного мозку. Дихальний центр координує ритмічну діяльність дихальних м'язів (скорочення і розслаблення), викликаючи почергово видих і вдих, та узгоджує дихання з функціональним станом організму.

Автоматія дихального центру зумовлюється нервовими імпульса­ми, які надходять із нервових закінчень легень, судин, м'язів, а також тих, які виникають у вищих відділах центральної нервової системи.

Усяке збудження дихального центра змінює нервові імпульси, які від нього надходять до дихальних м'язів, а це приводить до зміни ди­хання— збшьшення частоти і глибини його або, навпаки, послаблення і сповільнення.

Особливо велике значення в регуляції дихання мають доцентрові нервові волокна, закінчення яких лежать у легенях. При спаданні ле­гень під час видиху відбувається механічне подразнення чутливих зак­інчень блукаючого нерва, які містяться в стінках альвеол. Нервове збуд­ження, що вийикає при цьому, надходить у дихальний центр і збуджує йог& Від дихалийнх» центра надходять імпульси до дихальних м'язів, які у відповідь скорочуються і відбувається вдих. Під час вдиху легені розтягуються, а це спричиняє механічне подразнення інших закінчень блукаючого нерва в легенях. Збудження, що в них виникає, досягає ди­хального центра і Викликає гальмування його. Внаслідок цього з ди­хального центра перестають надходити імпульси до дихальних м'язір, останні розслаблюються і відбувається видих. Великий вплив на стан дихального центра справляє хімічний стан крові, зокрема її газовий склад. У стінках кровоносних судин є спеціальні нервові закінчення — хемо­рецептори, що сприймають зміну хімічного складу крові. Особливо чутливі ці рецептори до концентрації вуглекислого газужкрові Накопи­чення вуглекислого газу в крові веде до подразнення рецепторів уікро-воносяЯл судинах, які несуть кров до голови, і рефлект^нс* збуджують дихальний,#отр. Подібним чином ^ттгуШж^ хедею* у кров, наприклад, молочна кислота, вміст якої збільшується під час м'язової роботи.

Під час внутрішньоутробного розвитку плід одержує кисень і віддає вуглекислий газ через плаценту організмові матері. Проте плід здійснює дихальні рухи у вигляді незначного розширення грудної клітки. Легені при цьому не розправляються, виникає тільки невеликий негативний тиск у плевральній щілині. Такі дихальні рухи плода сприяють кращому ру­хові і поліпшенню кровопостачання плода, а також своєрідним трену­ванням функції легень. Під час пологів, після перев'язування пупкового канатика, організм дитини відділяється від організму матері. При цьо­му в крові новонародженого накопичується вуглекислий газ і знижуєть­ся вміст кисню. Зміна газового складу крові приводить до підвищення збудливості дихального центра як гуморальне так і рефлекторно через подразнення рецепторів у стінках кровоносних судин. Клітини дихаль­ного ЩЯй^а подразнюються — і у відповідь виникає перший вдих. А далі вдаж: рефлекторно викликає видих. Механічні подразнення шкіри при дотикові рук акушера до тіла дитини, нижча температура навко­лишнього середовища порівняно з внутрішньоутробною, підсихання тіла новонародженого на повітрі—все це також сприяє рефлекторному збуд­женню дихального центра і виникнення першого вдиху.

До моменту народження дитини її дихальний центр здатний забез­печувати ритмічну зміну фаз дихального циклу — вдих і видих, але це не так досконало, як у дітей старшого віку. Це пов'язано з тим, що до моменту народження функціональне формування дихального центра ще не закінчилося. Про це свідчить велика мінливість частоти, глибини, ритму дихання у дітей раннього віку. Діти перших років життя відрі шя-ються вищою стійкістю до нестачі кисню (гіпоксЩ^ ліж діти старшого Віку. Близько II років уже добре виражена можливість пристосування дихання до різних умов життєдіяльності.

Про функціональний стан дихального апарата свідчить і можливіст»дадй^»^ІІІін«іIИЯр•їІI»ВДіші (пригнічувати дихальні рухи, або робит»мшшиматну «аддашїію)^^ дихання бере участі кора головного мозку, центри, пов'язані із сприйняттям мовних подраз­ників і з відповіддю на ці подразники. Довільна регуляція пов'язана з другою сигнальною системою і виникає лише з розвитком мовлення.

Велике значення мають захисні рефлекси слизових оболонок ди­хальних шляхів. Ці рефлекси перешкоджають попаданню в дихальні шляхи шкідливих речовин або сприяють видаленню подразнюючих ре­човин, які вже попали туди. Так, при подразненні чутливих рецепторів у гортані і трахеї пилом або слизом повітря судорожне виштовхується з легень при широко розкритій голосовій щілині (кашель). При подраз­ненні слизової оболонки носа виникає чхання.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 601 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)