АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст теми: Рентгенологічне дослідження тонкої кишки

Прочитайте:
  1. A. Тріщина сфінктеру прямої кишки.
  2. B. Проривна виразка 12-палої кишки.
  3. E. - У низхідній частині дванадцятипалої кишки.
  4. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст навчального матеріалу
  7. IV. Зміст навчального матеріалу
  8. IV. Зміст навчального матеріалу
  9. IV. Зміст навчального матеріалу
  10. IV. Зміст навчання

Дванадцятипалу кишку обстежують при наповненні контрастною масою паралель­но з дослідженням шлунка.

Вивчення проводять в прямій передній і скісних проекціях (передній та задній), а також у положенні хворого лежачи на правому боці і вдаючись до пальпації та дозо­ваної компресії.

Якщо контрастування не відбулося, дослідження повторюють через 15 хв., в разі незаповнення органа можна використати спазмолітики: 2-3 таблетки аерону, но-шпи, або підшкірно чи внутрішньом'язово - 1 мл 0,1 % розчину атропіну чи 1 мл 1-2 % дібазолу.

В нормі контрастна речовина швидко просувається кишкою, тому детальне вив­чення її контурів, складок слизової оболонки неможливе. З метою більш глибокого вивчення рекомендується проводити дослідження в умовах штучної гіпотонії, викли­каної кількома способами:

а) шляхом внутрішньовенного введення 1 мл 0,1 % розчину атропіну та 5-10 мл
10 % розчину хлористого кальцію або глюконату кальцію;

б) шляхом підшкірного або внутрішньом'язового введення 2-4 мл 0,1 % розчину
метацину чи 1 мл 0,1 % атропіну водночас із парентеральним введенням 10-20 мл
10 % розчину новокаїну;

в) прийманням (під язик) 2-3 таблеток аерону (І. С. Петрова, 1979).

Після цього дванадцятипалу кишку досліджують за допомогою зонда або без нього.

При проведенні зондової дуоденографії хворий, лежачи на правому боці, має про­ковтнути зонд з "оливою". По досягненні нею низхідного відділу треба ввести 200-250 мл контрастної речовини. Дослідження проводять в різних проекціях, а також в умовах подвійного контрастування (після введення 200-250 см3 повітря). Виконують знімки для фіксування рельєфу слизової оболонки, положення, контурів кишки, а також великого дуоденального сосочка.

При беззондовій дуоденографії через 20 хв. після проведення гіпотонії починають дослідження дванадцятипалої кишки в різних проекціях із введенням газоутворюю­чої суміші. Всі зміни фіксують на серії рентгенограм.

Таке обстеження допомагає у діагностиці захворювань підшлункової залози, жовчного міхура, великого дуоденального сосочка, але його недоліком є переповнен­ня окремих петель кишечника контрастною речовиною, що не дає можливості вияви­ти патологічні прояви.

До другої групи відносять ряд методик, за допомогою яких досягають послідо­вного контрастування або прискорення пасажу. Pansdorf (1927), Weintraub, Williams (1949) запропонували фракційне заповнення тонкої кишки крижаною кон­трастною речовиною, яку рекомендується запити водою такої ж температури, що призводить до 30-хвилинного прискорення пасажу. Golden в 1945 р. рекомендував фракційний прийом контрастної речовини, приготовленої на фізіологічному роз­чині. Прискорення пасажу досягається додаванням сорбіту та соняшникової олії. Ця група методик дозволяє вивчити прохідність тонкої кишки, а деякі - і структуру її слизової оболонки. Але додавання сорбіту та соняшникової олії спотворює зобра­ження рельєфу.

До третьої групи можна віднести методику дослідження тонкої кишки зі снідан­ком, яка дозволяє оцінити гастроілеальний рефлекс. Рефлекторний зв'язок пілоруса з ілеоцекальним клапаном, який вивчали І. І. Греков, І. М. Джаксон, зумовлює функціональний зв'язок пілоричного сфінктера та баугінієвої заслінки.

Рентгенографічне дослідження продовжується до заповнення сліпої кишки, після чого хворий з'їдає сніданок. Через 30 хв. роблять рентгенограму.

Четверту групу складають методики з контрастуванням тонкої кишки через зонд в умовах штучної гіпотонії, рідко використовувані через складність виконання.

Для вивчення тонкої кишки застосовують відеомагнітний запис, серійну широ­коформатну флюорографію. Недавно запропоновано ряд комплексних методик, що дозволяють вивчати водночас морфофункціональний стан не тільки тонкої кишки, а й шлунка та жовчного міхура.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 311 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)