АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перетворення вуглеводів при виробництві харчових продуктів. Гідроліз вуглеводів

Прочитайте:
  1. A. Недостатньою кількістю харчових волокон у раціоні
  2. Аеробне окиснення вуглеводів
  3. Аеробний обмін вуглеводів
  4. Анаеробне перетворення вуглеводів (дихотомічний розпад)
  5. Введення в організм білкових гідролізатів, жирових емульсій
  6. Ввезення м'яса птиці та харчових яєць
  7. Ветсанекспертиза інших продуктів.
  8. Взаємозв'язок лікувального ефекту та механізму дії харчових волокон у хворих на цукровий діабет
  9. Гігієнічні принципи використання харчових добавок.
  10. Гідроліз крохмалю

ВУГЛЕВОДИ ХАРЧОВОї СИРОВИНИ

ПЛАН

1. Вміст вуглеводів у харчових продуктах

2. Перетворення вуглеводів при переробці харчових продуктів. Гідроліз вуглеводів

3. Дегідратація вуглеводів. Реакції утворення коричневих продуктів

4. Окиснення вуглеводів

5. Бродіння вуглеводів

 

Вміст вуглеводів у харчових продуктах

Вуглеводи складають ¾ сухої маси рослин і водоростей, багато їх міститься у зернових культурах, картоплі, плодах і овочах. Основне джерело крохмалю – головного енергетичного ресурсу людського організму – зернові культури, бобові і картопля.

Таблиця

Вуглеводи зерна і продуктів його переробки (у %)

 

Продукт Крохмаль Цукор Клітковина Разом:
Пшениця 52-55 2-3 8-14 60-70
Борошно пшеничне 67-68 1,7-1,8 0,1-0,2 73-74
Макарони 62-69 1,7-4,6 0,1-0,2 72-75
Рис     4-10 63-64
Гречка 63-64   1-2 67-68
Кукурудза   2,5-3 6-10 67-70

 

Близько 80% усіх вуглеводів, що надходять до організму людини - це крохмаль. Сахарозу ми споживаємо з солодощами, морозивом, напоями, але це менш цінний для організму вуглевод. За надлишкового її вживання і малих енергетичних затратах організму сахароза швидко перетворюється в жир.

 

Таблиця

Хімічний склад продуктів з пшениці (у % на суху речовину )

 

Продукт Вихід Мінеральні сп. Клітко вина Пентозани Крохмаль
Зерно 100,0 1,7 2,5 6,4 53,0
Борошно в.с. 10,1 0,5 0,1 1,6 80,1
Борошно 1с. 22,4 0,6 0,2 1,8 77,8
Борошно 2с. 47,5 1,2 0,5 3,4 72,5
Висівки 18,4 5,4 8,4 22,1 13,8

 

Джерело корисних для організму харчових волокон – пшеничні і житні висівки, овочі і фрукти. Вуглеводи плодів представлені в основному глюкозою, фруктозою, сахарозою, а також пектиновими речовинами (у шкірці яблук їх 8-20%, у цитрусових 20-30%, у ягодах близько 1%).

Таблиця

Склад вуглеводів у плодах (у %)

 

Вид Цукор Пектинові речовини Клітко-вина Всього вуглеводів
Сахароза Глюкоза Фруктоза
Яблука 3,0 3,8 8,1 1,1 0,6 11-17
Персики 6,3 5,1 4,4 0,6 1,0 17-18
Виноград 0,6-4,0 8-10 7-10 0,6 0,6 17-25
Лимони 0,9 0,6 0,6 1,1 0,5 3-4
Суниця 0,4 2,8 3,3 1,6 1,4 9-10

 

Тваринні продукти містять значно менше вуглеводів, ніж рослинні. М’ясний і печінковий глікоген за будовою схожий з крохмальним амілопектином.

 

Перетворення вуглеводів при виробництві харчових продуктів. Гідроліз вуглеводів

Гідроліз вуглеводів є основним процесом їхнього перетворення у харчових технологіях і залежить від багатьох факторів: рН середовища, температури, ферментів, конфігурації. Він відбувається не лише у процесі виробництва харчових продуктів, але і при їх зберіганні.

Із дешевої крохмальної сировини шляхом гідролізу одержують різну продукцію: патоку, мальтозу, глюкозу, фруктозні сиропи. Ступінь конверсії крохмалю в D-глюкозу у розчині вимірюється в одиницях глюкозного еквівалента (ГЕ) - це вміст (у%) редукуючих цукрів, виражений у кількості глюкози на суху речовину.

Кислотний гідроліз вуглеводів довгий час був основним при одержанні глюкози із крохмалю. Недоліком його є використання висококонцентрованої кислоти і високих температур, які негативно впливають на вуглеводи, піддаючи їх реакціям дегідратації, трансглікозилювання.

Під дією кислоти спочатку послаблюються і розриваються асоціативні зв’язки між молекулами амілози і амілопектину. Це призводить до руйнування крохмальних зерен і утворення гомогенної маси. Потім відбувається розрив α-D-(1,4)- та α-D-(1,6)-зв’язків з приєднанням у місці розриву молекул води.

Контролюючи час протікання процесу, змінюючи умови можна отримати різне співвідношення компонентів гідролізу (олігосахаридів, декстринів, мальтози, три- і тетрасахаридів), що відповідає певному значенню ГЕ (рис.).

 

Рис. Зміна вмісту цукру при кислотному гідролізі крохмалю

У наш час крохмаль гідролізують дією комплексу ферментів.

α-амілаза – ендоамілаза, яка гідролізує внутрішньомолекулярні зв’язки полімерів. Вона ніби розрихлює зерно на частини – декстрини, тетра- і менше - тримальтозу (рис.).

 

Рис. Гідроліз крохмалю α-амілазою

β-амілаза і глюкоамілаза – екзоферменти, які атакують молекули крохмалю з нередукуючого кінця. β-амілаза гідролізує передостанні α-(1,4)-зв’язки клейстеризованого крохмалю до мальтози (рис.).

Рис. Гідроліз крохмалю β -амілазою

β-амілаза

Крохмаль мальтоза + β-декстрин

 
54-48% 42-46%

Глюкоамілаза відщеплює послідовно кінцеві молекули α-D-глюкози, гідролізує так же швидко і α-1,6-зв’язки, якщо за ними йде α-1,4. Глюкоамілаза здатна в десятки разів швидше гідролізувати високополімерний субстрат, ніж оліго- і дисахарид.

Ферментативний гідроліз крохмалю відбувається у багатьох харчових технологіях: приготування тіста і випікання хліба, виробництві пива (одержання пивного сусла, сушіння солоду), квасу, спирту, органічних кислот, різних продуктів: глюкози, патоки, цукрових сиропів.

Гідроліз сахарози може відбуватися у присутності харчових кислот, при незначному нагріванні. Утворені при цьому глюкоза і фруктоза беруть участь в реакціях дегідратації, карамелізації, меланоїдиноутворення, утворюючи ароматичні і забарвлені продукти.

Ферментативний гідроліз сахарози дією β-фруктофуранозидази (інвертази, сахарази) застосовують у кондитерському виробництві для одержання глазурі, карамельних цукерок), у хлібопекарській промисловості для покращення аромату хліба, виробництві вин, соків та безалкогольних напоїв для зниження вмісту цукру.

Ферментативний гідроліз інших полісахаридів використовується в харчових технологіях для більш повної переробки сировини і покращення якості продукції.

Основою клітинних оболонок рослин є геміцелюлоза і пектинові речовини. У виробництві соків і вина для збільшення виходу і покращення фільтрації, кращого освітлення діють комплексом ферментів: геміцелюлазних, пектолітичних (пектинестераза, протопектиназа, полігалакторуназа), целюлолітичних (ендоглюконаза, целобіогідролаза, целобіаза) та ін. Гідроліз пентозанів при виробництві солоду має велике значення для утворення ароматичних речовин.

Гідроліз целюлози відбувається набагато складніше, що пов’язано з її молекулярною структурою і наявністю β-D (1,4) зв’язків між мономерами.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1217 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)