АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова молекул

Прочитайте:
  1. A. вещества, в молекулах которых содержатся гидрофильные и гидрофобные группы
  2. E. Збільшити полярність молекули фенобарбітала
  3. II. Молекулярная (статистическая) физика и термодинамика
  4. R синтеза белковых молекул
  5. VII. Определение молекулярного веса полимеров.
  6. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  7. Анатомічна будова кістки
  8. Бактерії, будова, особливості.
  9. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  10. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi

 

Молекулярна формула – (С6Н10О5)n, де n – від кількох сотень до декількох тисяч. Крохмаль – природний полімер, що складається з багаторазово повторюваних структурних ланок С6Н10О5. Але на відміну від раніше розглянутих полімерів (поліетилену, каучуку) структура крохмалю неоднакова. Крохмаль – являє собою суміш двох речовин: амілози та амілопектину.

Амілоза – має лінійні молекули і більш розчинна, її вміст в крохмалі – 15-20%. Молекули амілопектину розгалужені, він менш розчинний у воді, його в крохмалі 80-85%.

Целюлоза (клітковина) – молекули целюлози більш міцні, так як мають лінійну структуру, щільно упорядковані одна до одної, між ними встановлюються водневі зв’язки. З цієї ж причини целюлоза утворює міцні волокна, що не характерно для крохмалю.

Молекули крохмалю складаються із залишків молекул α-глюкози, а целюлози – із залишків молекул β-глюкози.

Схема утворення макромолекул крохмалю:

 

 

Схема утворення макромолекул целюлози:

 

Глікоген – головний резервний полісахарид тваринного походження, побудований з залишків α-глюкози. Загальна формула така сама як у крохмалю, структура також, але більш розгалужена молекула. Міститься майже у всіх органах і тканинах, найбільше в печінці і м’язах. Глікоген за будовою нагадує амілопектин.

При гідролізі глікоген, подібно крохмалю, розщепляється з утворенням спочатку декстринів, потім мальтози і, на кінець, глюкози.

При спільності складу вони відрізняються за хімічними властивостями.

 

Хімічні властивості

 

Комплексоутворення крохмалю з йодом.

Вам вже відома властивість крохмалю давати синє забарвлення з йодом. Слід зазначити, що на утворення комплексу значний вплив має температура навколишнього середовища.

З йодом реагує переважно амілоза, утворюючи забарвлену в синій колір сполуку. Амілопектин забарвлюється йодом в червоно-фіолетовий колір.

 

Гідроліз.

При частковому кислотному гідролізі крохмалю утворюються проміжні продукти (полісахариди меншого ступеня полімеризації) – декстрини, мальтоза при повному гідролізі кінцевим продуктом є α-глюкоза. Ступінчастий процес гідролізу може бути зображений такою схемою:

6Н10О5)n6Н10О5)х С12Н22О11 С6Н12О6

крохмаль декстрини мальтоза глюкоза

 

Аналогічну властивість має й целюлоза, але її гідроліз відбувається за більш жорстких умов і його кінцевим продуктом є β-глюкоза.

Проміжні продукти гідролізу целюлози не мають особливого значення, тому рівняння реакції в сумарному вигляді:

 

6Н10О5)n + n Н2О n С6Н12О6

 

Горіння.

6Н10О5)n + 6n Н2О 6n СО2 + 5n Н2О + Q

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 499 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)