АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дослідження функції зовнішнього дихання

Прочитайте:
  1. A. Відновлення порушеної функції печінки
  2. B. Сприяє відновленю порушеної функції печінки
  3. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  4. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  5. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  6. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  7. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  8. А. Дослідження учнів
  9. А. Рентгенівські методи дослідження.
  10. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА

Величина легеневої вентиляції визначається глибиною та частотою дихання.. Один дихальний цикл складається з вдиху, видиху (довший вдиху) та паузи. Часте і глибоке дихання називається гіперпное, часте і поверхневе – тахіпное, рідке дихання - брадіпное, зупинка дихання – апное.

Кількісною характеристикою легеневої вентиляції є статичні та динамічні показники дихання. Для їх оцінки застосовують різні методи дослідження: спірометрію, спірографію, пневмографію тощо. Наприклад, за допомогою спірографа можна визначити і записати величину легеневих об’ємів повітря, що проходять через повітроносні шляхи людини.

 

До статичних показників дихання належать:

1. Дихальний об’єм (ДО) – кількість повітря, що надходить у легені за один спокійний вдих або виходить за один спокійний видих (500 мл).

2. Резервний об’єм вдиху (РОВд) – максимальна кількість повітря, яку людина може вдихнути після спокійного вдиху (2500 мл).

3. Резервний об’єм видиху (РОВид) – максимальна кількість повітря, яку людина може видихнути після спокійного видиху (1000 мл).

4. Життєва ємкість легень (ЖЄЛ) – найбільша кількість повітря, яке людина може видихнути після максимально глибокого вдиху. Цей показник можна визначити, знаючи попередні величини: ЖЄЛ=ДО+РОВд+РОВид. ЖЄЛ залежить від віку, статі, росту, маси тіла і фізичного розвитку людини.

5. Залишковий об’єм (ЗО) – повітря, яке залишається в легенях після максимального видиху (1000 мл).

6. Загальна ємкість легень (ЗЄЛ) – кількість повітря, яке міститься в легенях на висоті максимуму вдиху: ЗЄЛ=ЖЄЛ+ЗО.

7. «Мертвий простір» (МП) – об’єм дихальних шляхів (150 мл).

До динамічних показників дихання, що дають уявлення про дихання за певний час,належать:
1. Частота дихання (ЧД), яка у спокої в дорослої людини становить 11-16 за хв.

2. Хвилинний об’єм дихання (ХОД) – об’єм повітря, який проходить через легені за 1 хв. Визначається добутком ЧД і ДО; у людини в спокої становить біля 5-8 л/хв.

3. Альвеолярна вентиляція (АВ) характеризує вентиляцію альвеол: АВ=(ДО-МП)хЧД.

4. Максимальна вентиляція легень (МВЛ) – кількість повітря, яке людини вдихає і видихає при максимальній глибині і частоті дихання. МВЛ виникає при інтенсивній фізичній роботі, нестачі кисню (гіпоксії) або надлишку вуглекислого газу у повітрі. За таких умов ХОД може досягати 150-200 л/хв.

5. Резерв дихання – різниця між МВЛ і ХОД.

 

Вентиляція легень залежить від співвідношення повітря, яке обновлюється за кожний дихальний цикл, і об’єму повітря, що міститься в легенях. При спокійному диханні в легені надходить 500 мл повітря. Там ще є РОВид (1000 мл) та ЗО (1000 мл). Але частина повітря, що вдихається, не доходить до альвеол і залишається у дихальних шляхах («мертвий простір», 150 мл).


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 501 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)