АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ХІРУРГІЯ ПИТАННЯ ДО ЕКЗАМЕНУ ІV КУРС

Прочитайте:
  1. АБДОМІНАЛЬНА ХІРУРГІЯ
  2. Амбулаторна хірургія
  3. ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ КОМП’ЮТЕРНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ
  4. Дитяча хірургія
  5. З АНАТОМії РОСЛИН та підготовки до ліцензійного ЕКЗАМЕНУ Крок-1
  6. ЗАГАЛЬНА І СПЕЦІАЛЬНА ХІРУРГІЯ
  7. ЗАГАЛЬНА І СПЕЦІАЛЬНА ХІРУРГІЯ.
  8. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ РЕАНІМАТОЛОГІЇ
  9. КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ
  10. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ
  1. Санітарка хірургічного відділення прибрала палати 5% розчином хлорного вапна, коридор – 1% р-ном, маніпуляційний кабінет і перев’язочну – 3% р-ном, в туалетах засипала в унітази сухе хлорне вапно. Дайте оцінку діям санітарки.
  2. Після закінчення тривалої операції, яка проходила під ендотрахеальним наркозом з міорелаксантами, у пацієнта не відновлюється самостійне дихання, неможливо виконати екстубацію (видалення ендотрахеальної трубки). Яка цьому причина? Ваші дії?
  3. Під час полювання потерпілий здобув вогнепальне поранення в праве стегно. Доставлений на ФАП. При обстеженні: блідий, різко загальмований, кінцівки холодні. Пульс ниткоподібний, АТ 55/20 мм рт. ст. на передній поверхні правого стегна, на 2 см нижче пахвинної зморшки рана 2,2 * 1,8 см, з якої сильним пульсуючим струменем виділяється світла кров. Дії фельдшера?
  4. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, викликані в гаражний кооператив, де ноги потерпілого на протязі 1,5 год. були притиснуті впавши двигуном. При огляді: блідий, дещо загальмований. Пульс 110 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 90/60 мм рт. ст. Шкіра нижніх кінцівок з мармуровим малюнком, холодна. Пульсація на артеріях стоп ослаблена. Ознак порушення цілості кісток немає. Ваші дії?
  5. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. У дитини 5 років різка сиплість голосу, афонія, шумне, затруднене дихання і невгамовний кашель. Мати не знає, що трапилось, тому що дитина грала на дворі, до того нічим не хворіла. Ваші дії?
  6. На ФАП звернулась молода мати, що годує дитину груддю, зі скаргами на розпираючий біль в молочних залозах. При огляді: загальний стан не порушений. Температура тіла 36,8о. Молочні залози ущільнені, болісні при пальпації. Дії фельдшера?
  7. Потерпілий випав з кузова вантажівки, ударився животом об бордюр тротуару. Через 1,5 год. після події доставлений на ФАП. Стан тяжкий. Шкірні покриви бліді, акроцианоз. Кінцівки холодні. Пульс 120 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 85/55 мм рт. ст. Живіт болісний вв усіх відділах, більше в правому підребер’ї, м’який. В нижніх частинах живота притуплення перкуторного звуку. Дії фельдшера? План обстеження і лікування?
  8. На ФАП звернувся потерпілий, який близько півгодини тому на роботі отримав удар зубилом по руці. При обстеженні: на тильній поверхні правої кисті рана 3,2 * 0,8 см, з нерівними, осадненими краями. Попередній діагноз? Дії фельдшера? Як Ви пропонуєте провести пацієнтові профілактику правця, якщо 3 роки тому потерпілому провели вакцинацію і першу ревакцинацію?
  9. Хворому на емпієму плеври треба виконати лікувальний плевроцентез. Накрийте стерильний столик аподактильним методом, складіть набір інструментів для цієї операції. Надайте пацієнтові необхідного положення для переднього, бічного і заднього плевроцентезу.
  10. Накрийте стерильний стіл в перев’язочній. Що на ньому зберігається? Термін перестилання?
  11. На ФАП доставлений потерпілий, який в бійці отримав удар в підборіддя. Скаржиться на біль. Широко відкрити рота не може. Прикус порушений. Пальпація в ділянці шийки нижньої щелепи зліва болісна. Дії фельдшера?
  12. Під час епідемії грипу фельдшер ФАПу отримав виклик додому. Юнак 18 років хворіє на протязі 3-х днів. Скаржиться на головний біль, світлобоязнь, нудоту, нежить, високу температуру (39,2о). При обстеженні: ригідність потиличних м’язів, позитивний симптом Керніга. Зів чистий. Дихання везикулярне, хрипів немає. Пульс 78 уд. на 1 хв. АТ 130/80 мм рт. ст. навколо очей – крововилив, який з’явився позавчора. 3 дні назад пацієнт випав з гойдалки, знаходячись у стані алкогольного сп’яніння. На короткий час втрачав свідомість. Захворювання з травмою не зв’язує. Дії фельдшера?
  13. Під час виконання інфільтраційної анестезії р-ном новокаїну у пацієнта з’явилися задишка, затруднення дихання, акроцианоз. Кінцівки холодні. Пульс 120 уд. на 1 хв, слабкого наповнення, АТ 80/50 мм рт. ст. вид ускладнення, його причина? Дії невідкладної допомоги?
  14. Ви – палатна медсестра. Якого післяопераційного пацієнта Ви заберете з операційної в загальну палату? Як Ви підготуєте для нього палату і ліжко? Продемонструйте методи перекладання пацієнта з каталки у ліжко.
  15. Під час роботи на городі пацієнтка наступила босою ногою на сапку, здобула різану рану підошовної поверхні лівої ступні. В травмпункті рану промили фурациліном, наклали шви, асептичну пов’язку, зробили ін”єкцію 0,5 мл АП-анатоксину. Вночі пацієнтка відчувала сильний розпираючий біль в нозі, було відчуття врізання пов’язки. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, вранці викликані додому до пацієнтки. При обстеженні: стан тяжкий, ейфорична, температура тіла 39,9о. Значний набряк лівої стопи і гомілки, глибоке врізання пов’язки. Шкіра на лівій кінцівці бліда, холодна, на ній багрово-сині плями і смуги. Дії фельдшера? Дайте оцінку діям персоналу травмпункту.
  16. Пацієнтові виконали операцію трепанації черепа з приводу черепно-мозкової травми. Продемонструйте пов’язку, якою Ви закриєте післяопераційну рану. В палаті у пацієнта, що знаходиться у несвідомому стані, почалося блювання. В чому його небезпека? Дії невідкладної допомоги?
  17. Після закінчення операції розкриття гнояка використані хірургічні інструменти промили щітками теплою проточною водою з милом, висушили і поклали в сухожарову шафу, де проводили стерилізацію при температурі 180о 45 хв. Дайте оцінку діям медперсоналу.
  18. Сторож будівництва, знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, заснув на столі, з рукою, звішеною через край стола униз. Вранці скаржиться на біль, нездужання, біль в правій руці, збільшення її в обсязі, втрату чутливості. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: пацієнт блідий, загальмований, кінцівки холодні. Пульс 124 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 80/50 мм рт. ст. Права верхня кінцівка значно збільшена в обсязі, цианотична, холодна. Пульсація на променевій артерії знижена. Больова і тактильна види чутливості знижені. Рухи в правій верхній кінцівці значно обмежені. Самостійно не мочився. При катетеризації сечового міхура виведено 30 мл сечі. Ваші дії?
  19. Накрийте стерильний столик медсестри-анестезиста, зберіть все необхідне для ендотрахеального наркозу. Продемонструйте устрій наркозного апарату. При використанні якого дихального контуру не забруднюється оточуюча атмосфера? Які його негативні сторони?
  20. Після кримінального аборту у жінки виникла маткова кровотеча. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: стан вкрай тяжкий. Без свідомості. Шкіра бліда, акроцианоз, кінцівки холодні. Пульс ниткоподібний. АТ 50/20 мм рт. ст. постіль значно просякнута кров’ю. Дно матки на 3 поперечних пальця над лобком, матковий зів повністю розкритий, з порожнини матки витікає кров. Ваші дії?
  21. Потерпілого вдарила блискавка. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. Пацієнт без свідомості, пульс, АТ і дихання не визначаються зіниці широкі, на світло не реагують. Оточуючі пропонують присипати потерпілого землею, щоб з тіла вийшов електрострум. Ваші дії?
  22. Приготуйте робочий розчин С-4. Термін зберігання робочого розчині надмурашиної кислоти і робочого розчину С-4? Скільки людей послідовно можуть послідовно обробити руки в одній мисці з розчином С-4? Простерилізуйте миску для обробки рук, обробіть руки, одягніть стерильний халат, маску, рукавички, накрийте великий інструментальний стіл. Що на ньому зберігається? Термін перекривання?
  23. Під час автоаварії водію автомобіля уламками лобового скла було поранено обличчя. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на місце пригоди. При обстеженні: на лівій щоці глибока рана 3,5 * 1,2 см, з рівними краями і гострими кутами, що йде в повздовжньому напрямку. З рани пульсуючим світлим струменем виділяється кров. Потерпілий збуджений, шкіра бліда, кінцівки холодні. Пульс 100 уд. на 1 хв, АТ 100/60 мм рт. ст. Ваші дії?
  24. Потерпілий, знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, помилково випив р-н концентрованої оцтової кислоти. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. Стан потерпілого важкий. Шкірні покриви бліді, акроцианоз. Пульс 102 уд. на 1 хв., слабкий. АТ 90/60 мм рт. ст. афонія, кислий запах з рота. Ваші дії?
  25. Ви надаєте першу допомогу пацієнтові, який знаходиться у стані тяжкого шоку, але не можете проводити інфузійну терапію внаслідок відсутності протишокових препаратів. Як Ви пропонуєте вийти з положення?
  26. Взимку на вулиці жінка підгорнула праву стопу. Самостійно з’явилася на ФАП. При обстеженні: набряк, крововилив з зовнішнього боку гомілкостопного суглобу, біль при пальпації. Натискання на п’яту безболісне. Дії фельдшера?
  27. 62-річний пацієнт скаржиться на біль в нижній половині живота з іррадіацією в крижі, передування проносів і закрепів, домішки крові і слизу в калі. Вважає себе хворим на протязі півроку, за цей час значно схуднув. Який діагноз можна запідозрити на основі скарг пацієнта? Якими методами обстеження можна його підтвердити? Підготуйте до них пацієнта.
  28. Після в/в ведення 10 мл кетаміну обличчя пацієнта посиніло, припинилися дихання і серцева діяльність. Вид ускладнення, його причина? Дії невідкладної допомоги? Внаслідок Ваших дій у пацієнта відновилося самостійне дихання, але відсутня серцева діяльність. Ваші дії?
  29. Потерпілий в бійці отримав удар в перенісся. Самостійно звернувся на ФАП. При обстеженні: набряк носу і обличчя, кругові навколо очні крововиливи, біль при пальпації перенісся. З носових ходів виділяється червона рідина. Попередній діагноз? З якою патологією його треба диференціювати і як? Дії першої допомоги?
  30. При визначенні групи крові стандартними сироватками виникла аглютинація в краплях І, ІІ ІІІ, IV груп, яка зникла після додання ізотонічного розчину в краплях II і IV груп. Що трапилось? Яка група крові у пацієнта?
  31. Накрийте стерильний інструментальний столик аподактильним методом, складіть набір інструментів для трахеотомії. Накладіть оклюзійну пов’язку на шию. При якій патології і з якою метою вона накладається?
  32. Під час виконання біологічної проби пацієнт скаржиться на головний біль, загальну слабкість, біль в поперековій ділянці. Шкіра бліда, акроцианоз, пульс 120 уд. на 1 хв,, слабкого наповнення, АТ 85/55 мм рт. ст. попередній діагноз? Невідкладні дії середнього медпрацівника?
  33. Взимку в лісі знайдено людину, яка знаходиться без свідомості. Шкірні покриви бліді, з мармуровим малюнком, холодні авідкриті ділянки шкіри закрижанілі. Пульс і серцеві тони не визначаються, дихання поверхневе, 5 на 1 хв. зіниці широкі, на світло не реагують. Попередній діагноз? Дії першої допомоги?
  34. Потерпілий 43 років отримав травму в автоаварії 3 години тому. Доставлений на ФАП родичами, які розповіли, що одразу після травми втратив свідомість на 5-6 хв., потім прийшов до тяму і був доставлений додому. Біля 1 год. тому почав скаржитися на сильний головний біль, декілька разів було блювання, а потім в другий раз знепритомнів. При обстеженні: стан тяжкий. Непритомний. В лівій скронево-тім”яній ділянці підшкірна гематома. Ліва зіниця значно ширша за праву, на світло не реагує. Правобічний геміпарез. Пульс 52 уд. на 1 хв., напружений. АТ 120/80 мм рт. ст. дихання 28 на 1 хв., велике, шумне. Дії фельдшера?
  35. Пацієнтові виконали операцію розкриття карбункулу потиличної ділянки. Продемонструйте пов’язку, якою Ви закриєте післяопераційну рану.
  36. На жінку вилився окріп. Неспокійна, стогне від болю, просить про допомогу. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: в нижній половині живота і на передній поверхні стегон яскрава гіперемія, набряк, пухирі, наповнені жовтою прозорою рідиною, в деяких місцях – сіруваті плями зі зниженою чутливістю. Попередній діагноз? Площа ураженої поверхні? Перша допомога?
  37. Під час виконання масочного наркозу у пацієнта почалося блювання. Яка причина цього ускладнення? Дії невідкладної допомоги?
  38. Під час переливання еритроцитарної маси у пацієнта з’явилося відчуття стиснення в грудях, задишка, акроцианоз. Пульс 110 на 1 хв., слабкого наповнення, АТ 90/50 мм рт. ст. попередній діагноз? Дії невідкладної допомоги?
  39. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. Пацієнтка скаржиться на сильний біль в поперековій ділянці зліва, який з’явився раптово. Було блювання без полегшення. При обстеженні: стан тяжкий. Шкірні покриви бліді. Пацієнтка неспокійна, весь час змінює положення, періодично голосно кричить від болю. Живіт м’який, болісний в лівій боковій ділянці. При постукуванні по поперековій ділянці зліва біль посилюється. Сечовиділення часте, малими порціями, сеча рожевого кольору. Дії фельдшера?
  40. У пацієнта запідозрений бронхогенний рак правої легені. Якими методами додаткового обстеження можна підтвердити цей діагноз? Підготуйте до них пацієнта.
  41. На ФАП звернувся потерпілий з рваною раною правої ступні. Рана забруднена землею. Накрийте стерильний інструментальний столик, складіть набір інструментів для ПХО рани. З яких етапів вона буде складатися? Профілактику яких захворювань треба зробити, враховуючи, що потерпілий 1 рік назад закінчив службу в армії?
  42. Ви – операційна медсестра. Приготуйте робочий розчин хлоргексидину біглюконату, обробіть ним руки, одягніть стерильний халат, маску, рукавички, накрийте стерильний інструментальний столик, складіть набір інструментів для ампутації кінцівки. Накладіть пов’язку на куксу кінцівки.
  43. На ФАП звернулась жінка зі скаргами на сильний біль в лівій кисті. Шість днів тому загнала скабку в нігтьову фалангу ІІ пальця лівої кисті. Скабку видалила, ранку промила водою і обробила одеколоном. Через 2 дні температура тіла піднялася до 39о, з’явився смикаючий, роздираючий біль. Останню ніч не спала внаслідок болю. При огляді: ІІ палець лівої кисті рівномірно збільшений в обсязі, напівзігнутий, спроба розгинання посилює біль. Пальпація по ходу сухожилка згинальника різко болісна. Попередній діагноз? План лікування? Накладіть пов’язку на ІІ палець кисті.
  44. Ви транспортуєте в лікарню непритомного пацієнта з черепно-мозковою травмою. Зненацька дихання у нього припинилось, шкіра обличчя набула багрово-фіолетового кольору, вени на шиї набрякли. Вид ускладнення? Дії невідкладної допомоги?
  45. Після закінчення передстерилізаційної обробки партії хірургічного інструментарію на один з інструментів нанесли краплю солянокислого бензидину, при цьому виникло синьо-зелене забарвлення. Після закінчення передстерилізаційної обробки партії шприців на один з них нанесли краплю фенолфталеїну, при цьому виникло рожеве забарвлення. Про що свідчить зміна кольору реактиву в першому і другому випадках? Дії медпрацівника?
  46. При визначенні групи крові стандартними сироватками отриманий такий результат: виникла аглютинація в краплях І, ІІ, ІІІ, IV груп стандартних сироваток, яка не зникла після додавання ізотонічного розчину натрію хлориду. Що трапилось? Ваші дії?
  47. На ФАП занесли потерпілого, який декілька хвилин тому отримав удар ножем в праву половину грудної клітки. При обстеженні: пацієнт у стані легкого алкогольного сп’яніння. Стан тяжкий: шкірні покриви бліді, акроцианоз, пульс 120 уд. на 1 хв, слабкого наповнення, АТ 80/55 мм рт. ст. В V міжребер”ї по передній пахвовій лінії рана 2 * 0,4 см, з рівними краями і гострими кутами, через яку на вдиху з шумом входить повітря. Ваші дії?
  48. Під час ожеледиці жінка впала на витягнуту праву руку. Звернулась на ФАП. При обстеженні: набряк, біль, багнетоподібна деформація в ділянці правого променевозап”ясткового суглобу. Дії фельдшера?
  49. На 4-ту добу після операції холецистектомії у пацієнтки К. з’явилося здуття живота, затримка газів, гикавка, нудота, блювання темно-коричневою рідиною. При обстеженні: живіт здутий, перистальтика не вислуховується. Дії невідкладної допомоги?
  50. Накрийте стерильний інструментальний столик аподактильним методом, складіть набір інструментів для розкриття гнояка. Як Ви будете проводити місцеве лікування післяопераційної рани, в залежності від фази перебігу ранового процесу?
  51. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. Пацієнт скаржиться на сильний розпираючий біль в лівій нижній кінцівці. Захворів раптово декілька годин тому. При обстеженні: стан тяжкий. Мають місце явища інтоксикації. Температура тіла 38,6о. Ліва нога значно збільшена в обсязі, набрякла, шкіра цианотична, холодна. Ваші дії?
  52. Ви – фельдшер здоровпункту підприємства, викликані на місце пригоди. Потерпілий був притиснутий бортом вантажівки до стіни будівлі. При обстеженні: загальний стан тяжкий. Пульс 102 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, АТ 90/60 мм рт. ст. має місце задишка, затруднення дихання. Шкіра обличчя, шиї та передньої поверхні грудної клітки багрово-синього кольору, з множинними петехіальними крововиливами. Ушкоджень внутрішніх органів не виявлено. Ваші дії?
  53. 62-річний пацієнт скаржиться на біль в лівій половині живота, з іррадіацією в крижі, домішки крові і слизу в калі, чередування закрепів і проносів. Вважає себе хворим на протязі півроку, за цей час значно схуднув. Який діагноз можна запідозрити на основі скарг пацієнта? Якими методами додаткового обстеження можна його підтвердити? Підготуйте до них пацієнта.
  54. Накрийте стерильний інструментальний столик аподактильним методом, складіть набір інструментів для спинномозкової анестезії. Надайте пацієнтові правильного положення. Як треба покласти пацієнта на операційний стіл після ендолюмбального введення анестетика, в залежності від його питомої ваги? Які можуть розвинутись ускладнення при неправильній укладці пацієнта? Боротьба з ними?
  55. Під час лижної прогулянки в лісі батьки помітили, що щоки, ніс і вуха у їхньої дитини побіліли, втратили чутливість. Попередній діагноз? Що Ви можете порадити батькам?
  56. Пацієнтові з приводу раку прямої кишки виконали її екстирпацію з виведенням на передню черевну стінку сигмостоми. Ваші поради по догляду за нею?
  57. Ви – операційна медсестра. Приготуйте робочий розчин дегміциду, обробіть ним руки, одягніть стерильний халат, маску, рукавички, накрийте стерильний інструментальний столик, складіть набір інструментів для трепанації черепа.
  58. Резус-негативній жінці треба перелити компоненти крові по життєвих показаннях, але резус-негативної одногрупної крові немає ні в лікарні, ні на СПК. Як Ви пропонуєте вийти з положення? Які проби на сумісність крові донора і реципієнта проводять перед переливанням? Техніка їх виконання?
  59. Потерпілий з метою самогубства наніс собі бритвою рану на шиї. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: на передній поверхні шиї в поперечному напрямку рана 12 * 2,5 см, з якої сильним безперервним струменем витікає кров. У Вашій присутності на вдиху з’явився всмоктуючий звук в рані, після чого потерпілий раптово зблід, з’явилися задишка, акроцианоз, маса вологих хрипів, чутних на відстані. Ваші дії?
  60. Операційну білизну простерилізували в автоклаві при тиску 2,2 ата 20 хв. після випускання пари бікси витягнули зі стерилізаційної камери, закрили бокові отвори і віднесли в операційну, де цю білизну використали при виконанні операції ампутації кінцівки. В післяопераційному періоді розвинулася флегмона кукси. Які причини цього ускладнення? Ваші пропозиції по його профілактиці?
  61. Під час ожеледиці жінка впала, підгорнувши під себе праву стопу. Доставлена на ФАП. При обстеженні: ступати на праву ногу не може. В ділянці правого гомілкоступневого суглобу набряк, підшкірний крововилив. Пальпація болісна. Дії фельдшера?
  62. При переході вулиці потерпілий був збитий машиною. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: пацієнт збуджений, шкіра бліда, кінцівки холодні. Пульс 104 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, АТ 100/60 мм рт. ст. праве стегно деформовано у вигляді „галіфе”, значний підшкірний крововилив, біль при пальпації. Ваші дії?
  63. На ФАП звернулася пацієнтка зі скаргами на почервоніння шкіри обличчя, пекучий біль, підвищення температури до 39,8о, озноб. Захворіла напередодні увечері. При обстеженні: значний набряк обличчя і повік. На щоках і носі яскрава гіперемія з чіткими контурами. Дії фельдшера? План лікування?
  64. Випишіть вимогу-накладну на отримання наркотичних анальгетиків з аптеки. З якого розрахунку вони виписуються? Які іще документи треба мати, щоб отримати ліки з аптеки? На який термін вони видаються? Правила зберігання і обліку наркотичних анальгетиків у відділенні?
  65. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При пірнанні у воду потерпілий ударився головою об дно. При обстеженні: положення голови фіксоване, м'язи шиї напружені. Натискання на голову посилює біль в шиї. Ваші дії?
  66. До урологічного відділення надійшла пацієнтка з попереднім діагнозом: Хронічний лівосторонній пієлонефрит. Якими додатковими методами обстеження можна підтвердити діагноз? Підготуйте до них пацієнтку.
  67. Ви транспортуєте в лікарню непритомного пацієнта з черепно-мозковою травмою. Зненацька обличчя у нього набуло багрового кольору, потім стало цианотичним. Вени на шиї набрякли, дихання припинилося. Що трапилось? Заходи невідкладної допомоги? Ви справились з цим ускладненням. Через деякий час у пацієнта почалося блювання. В чому його небезпека у непритомного пацієнта? Дії невідкладної допомоги?
  68. Після закінчення передстерилізаційної обробки скальпелі і ножиці простерилізували в сухожаровій шафі при температурі 180о 60 хв. Дайте оцінку діям медперсоналу.
  69. Через 3 години після операції видалення каменя правої нирки пацієнт скаржиться на неможливість помочитися, відчуття переповнення сечового міхура. При пальпації над лобком визначається кулясте утворення щільно-еластичної консистенції. При перкусії звук над ним тупий. Дії невідкладної допомоги?
  70. Накрийте стерильний інструментальний столик аподактильним методом, складіть набір інструментів для скелетного витягання. Підготуйте до роботи шину Белера.
  71. Після операції розкриття гнояка використані хірургічні інструменти вимили під проточною водою з милом, ополоснули і поклали в сухожарову шафу, де проводили стерилізацію при температурі 180о 45 хв. дайте оцінку діям медперсоналу.
  72. Накрийте стерильний столик медсестри-анестезиста, складіть все необхідне для ендотрахеального наркозу. Продемонструйте устрій наркозного апарату. При використанні якого дихального контуру вдих відбувається з балону, а видих – частково в атмосферу, а частково – в апарат? Який пристрій необхідний в наркозному апараті при використанні цього контуру? Перелічіть позитивні і негативні сторони цього контуру.
  73. Ви – операційна медсестра. Обробіть руки за методом Спасокукоцького-Кочергіна, одягніть стерильний халат, маску, рукавички, накрийте стерильний інструментальний столик, складіть набір інструментів для венесекції. Закрийте пов’язкою післяопераційну рану в ліктьовій ямці.
  74. Пацієнтові проводили переливання еритроцитарної маси з приводу гастродуоденальної кровотечі. Через 1 год. після гемотрансфузії відмічаються озноб, підвищення температури тіла до 39,5о, головний біль, слабкість, розбитість. Попередній діагноз? Дії невідкладної допомоги?
  75. У пацієнтки з мітральною вадою серця і мерехтливою аритмією несподівано з”явився сильний біль в лівій гомілці і ступні. Через 1 годину оглянута фельдшером ФАПу. Шкіра стопи і нижніх 2/3 лівої гомілки бліда, з цианотичними плямами, холодна. Тактильна і больова чутливість знижені. Пульсація на артеріях стопи і підколінній артерії відсутня, на стегновій виразна. Дії фельдшера?
  76. На ФАП звернувся 72-річний пацієнт зі скаргами на тупий розпираючий біль в нижній половині живота, неможливість помочитися. Вже на протязі декількох років мочиться з зусиллям, тонкою цівкою, а з сьогоднішнього ранку не може помочитися. При обстеженні: над лобком пальпується болісне кулясте щільно-еластичне утворення. Перкуторний звук над ним тупий. Сеча виділяється з зовнішнього отвору уретри по краплях. Попередній діагноз? Якими додатковими методами обстеження можна його підтвердити на ФАПі? Дії фельдшера?
  77. На ФАП доставлена жінка, яку корова вдарила рогом в живіт. При обстеженні: стан тяжкий. Пацієнтка загальмована, на запитання відповідає односкладно. Пульс 126 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 60/40 мм рт. ст. передня черевна стінка від пупка до лобка розірвана, з рани вип’ячуються петлі тонкого кишечнику. Рана помірно кровоточить, з неї в помірній кількості виділяється кишковий вміст. Дії фельдшера?
  78. Під час позіхання жінка широко розкрила рота і не змогла його закрити. Доставлена на ФАП. При обстеженні: рот широко розкритий, слинотеча. Під вилицями визначається западання. Спроба пасивно закрити рота викликає опір. Дії фельдшера?
  79. На ФАП доставлений потерпілий, у якого в правій пахвовій ямці рана 2 * 2,5 см, з якої пульсуючим струменем виділяється світла кров. Пацієнт блідий, загальмований. Пульс 110 уд. на 1 хв, слабкого наповнення, АТ 85/55 мм рт. ст. Дії фельдшера?
  80. Під час бійки потерпілий отримав удар в підборіддя. Доставлений на ФАП. При обстеженні: широко відкрити рота не може. Прикус порушений. З ротової порожнини в помірній кількості виділяється кров. Дії фельдшера?
  81. Якими функціональними пробами можна підтвердити діагноз облітеруючого ендартерііту? Продемонструйте техніку їх виконання.
  82. При переході вулиці чоловік був збитий машиною. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на місце пригоди. Пацієнт блідий, загальмований, кінцівки холодні. Пульс 116 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, АТ 85/55 мм рт. ст. на передній поверхні правої гомілки рана 3 * 2,2 см, з нерівними краями, з якої стирчить уламок кістки і виділяється кров світлим пульсуючим струменем. Ваші дії?
  83. В хірургічне відділення надійшов пацієнт з гастродуоденальної кровотечею, гострою анемією, геморагічним шоком ІІІ ст. Пацієнт потребує переливання компонентів крові. Визначте групу крові за допомогою тест-реагентів анти-А та анти-В і резус-фактор експрес-методом. Ви отримали такі результати: при визначенні групи крові аглютинація в обох краплях, при визначенні резус-фактору аглютинації немає. Яка група крові і резус-фактор у пацієнта? Як Ви пропонуєте вийти з положення, якщо одногрупної донорської еритроцитарної маси немає ні в лікарні, ні на СПК?
  84. Накрийте стерильний інструментальний столик аподактильним методом, складіть набір інструментів для люмбальної пункції. Надайте пацієнтові правильного положення. Якими препаратами проводиться обробка шкіри? Випишіть їх рецепти.
  85. Якими додатковими методами обстеження можна підтвердити діагноз перелому кісток тазу? Підготуйте пацієнта до обстеження.
  86. Медсестра за призначенням лікаря ввела пацієнтові 500 000 ОД бензилпеніциліну в/м, після чого в нього з’явилося почуття стиснення в грудях, відчуття жаху, руховий неспокій. При обстеженні: блідий, кропив’янка по всьому тілу, кінцівки холоднію акроцианоз. Пульс 124 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 85/55 мм рт. ст. Що трапилось? Причини ускладнення? Дії невідкладної допомоги?
  87. Потерпілий був притиснутий автонавантажувачем до стіни складського приміщення. Ви – фельдшер здоровпункту підприємства, прибули на виклик. Стан потерпілого тяжкий: шкірні покриви бліді, акроцианоз, кінцівки холодні. Пульс 124 уд. на 1 хв., слабкого наповнення, АТ 80/50 мм рт. ст. пальпація тазу, стиснення його в передньо-задньому і бокових напрямках болісні. Ваші дії?
  88. 42-річний пацієнт раптово відчув сильний переймоподібний біль в животі. Незабаром приєдналося блювання. Живіт здутий, гази не відходять, стільця не було. Який діагноз можна запідозрити, виходячи зі скарг пацієнта? Які позитивні симптоми підтвердять його при об’єктивному обстеженні? Якими додатковими методами обстеження можна підтвердити діагноз? Перша допомога? План лікування?
  89. У післяопераційного пацієнта зненацька припинилися дихання і серцева діяльність, зіниці широкі, на світло не реагують. Попередній діагноз? Дії невідкладної допомоги?
  90. Приготуйте робочий розчин гібітану, обробіть ним руки, одягніть стерильний халат, маску, рукавички, накрийте стерильний інструментальний столик, складіть набір інструментів для трепанації черепа. Продемонструйте пов’язку, якою Ви закриєте післяопераційну рану.
  91. Післяопераційному пацієнтові лікарем призначені ін’єкції омнопону. Мета призначення? В яких документах повинно знайти своє відображення це призначення? Де зберігається розчин омнопону? Куди Ви дінете пусту ампулу? Де відобразите виконання призначення? Що Ви повинні зробити після закінчення чергування?
  92. Потерпілий був притиснутий бортом вантажівки до стіни будівлі. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. Стан потерпілого тяжкий: блідість шкіри, акроцианоз, задишка, кінцівки холодні. Пульс 124 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 70/40 мм рт. ст. на правій половині грудної клітки значний крововилив, на вдиху фрагмент її западає, на видиху – випинається. Пальпація різко болісна, відчувається крепітація. Ваші дії?
  93. Ви надаєте першу допомогу пацієнтові з переломом хірургічної шийки плеча, але у Вас немає транспортної шини. Продемонструйте, як Ви пропонуєте вийти з положення.
  94. В шкільний медпункт учитель фізкультури завів учня, який на уроці упав на витягнуту праву руку. При обстеженні: підшкірна гематома, деформація, біль при пальпації в ділянці правої ключиці. Відвести праву руку в сторону не може. Попередній діагноз? Перша допомога?
  95. В хірургічному відділенні знаходиться пацієнт з попереднім діагнозом: Рак товстого кишечнику. Якими додатковими методами обстеження можна підтвердити діагноз? Підготуйте до них пацієнта.
  96. Під час їжі потерпілий отримав стусана в спину, від несподіванки зробив глибокий вдих, після чого обличчя в нього набуло багрово-синього кольору, вени на шиї роздуті, на обличчі вираз жаху, зробити вдих не може. Попередній діагноз? Дії невідкладної допомоги?
  97. У потерпілого в верхній третині правого плеча по внутрішній поверхні рана 2 * 1,5 см, з якої світлим пульсуючим струменем виділяється кров. Продемонструйте всі можливі методи тимчасової зупинки кровотечі.
  98. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, викликані на місце пригоди. 6-річний хлопчик упав з дерева на дошку від паркану. При обстеженні: стан тяжкий. Різко загальмований. Шкірні покриви бліді, акроцианоз. Кінцівки холодні. Пульс 126 уд. на 1 хв., слабкого наповнення. АТ 70/50 мм рт. ст. На промежині рана 4,5 * 3,5 см, з нерівними краями, з якої в помірній кількості виділяється кров, гази і калові маси. Ваші дії?

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 970 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)