АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вітамін Р (рутин, катехіни, вітамін проникності)

Прочитайте:
  1. D-гіповітаміноз (рахіт)
  2. Авітаміноз D
  3. Авітаміноз РР
  4. Антивітаміни та антагоністи вітаміну В6
  5. Біотин ( вітамін Н, антисеборейний ).
  6. Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
  7. В5-гіповітаміноз (недостатність нікотинової кислоти, гіповітаміноз РР, пелагра, «чорний» язик)
  8. В6-гіповітаміноз (недостатність піридоксину)
  9. Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини.
  10. Визначення вітаміну С у настої шипшини

Вітамін Р (від англ. permeability - проникність) за хімічною при-родою представлений групою речовин, які містять у своїй структурі скелет хромону або флавону. Цим пояснюється їх загальна назва – «біофлавоноїди»:

Характерною особливістю структури біофлавоноїдів є наявність подвійних зв'язків, а також кето- і гідроксигруп у циклах і в залишках цукрів, що приєднуються до аглікону.

У рослинах виявлено близько 2000 поліфенольних речовин. Вітамінними властивостями володіють флавони, флавоноли, флаво-нони, катехіни, антоціани, деякі кумарини та ін. Найбільшою актив-ністю характеризуються представники флавононів (гесперидин), флавонів (кверцетин, рутин) і катехінів (епікатехін).

Біологічна дія біофлавоноїдів зумовлена, передусім, їх регуляцією проникності кровоносних капілярів. Механізм капілярозміцнюючої дії вітаміну Р остаточно не з'ясований. Існує декілька гіпотез: 1) поліфе-ноли можуть запобігати окисленню катехоламінів, які стимулюють через гіпофіз продукцію кортикостероїдів, необхідних для підтримки тонусу прекапілярних сфінктерів; 2) флавоноїди пригнічують актив-ність ферменту гіалуронідази і тим самим запобігають руйнуванню гіалуронової кислоти, необхідної для стабілізації міжклітинної речо-вини сполучної тканини і зміцнення стінок судин; 3) біофлавоноїди – синергісти вітаміну С у формуванні колагену сполучної тканини. Мо-жливо, що вітамін Р підсилює антигіалуронідазну активність аскорбі-нової кислоти, а не сам пригнічує активність ферменту. Крім того, обидва вітаміни перешкоджають окисленню один одного.

У цілому біологічна дія біофлавоноїдів зумовлена їхньою здат-ністю до окислювально-відновлювальних перетворень. Цим пояс-нюється також активація вітаміном Р тканинного дихання, його ан-тиоксидантні властивості.

Недостатність вітаміну Р в організмі людини і тварин проявля-ється симптомами підвищеної ламкості і проникності капілярів, крапковими крововиливами і кровоточивістю ясен.

Джерела надходження. Лікарські препарати. Вітамін Р міститься у свіжих фруктах і ягодах, ним багаті чорноплодна горобина, чорна смородина, яблука, виноград, цитрусові, листя чаю та ін.

У медичній практиці застосовуються сумарні Р-вітамінні екст-ракти з рослинної сировини, індивідуальні флавоноїди (рутин, квер-цетин), комбіновані препарати, головним чином, з аскорбіновою ки-слотою (аскорутин, галаскорбін).

Призначають їх при захворюваннях, що супроводжуються під-вищенням проникності судин, крововиливами, для профілактики ускладнень при застосуванні антикоагулянтів непрямої дії.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 379 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)