АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вітамін Н (біотин)

Прочитайте:
  1. D-гіповітаміноз (рахіт)
  2. Авітаміноз D
  3. Авітаміноз РР
  4. Антивітаміни та антагоністи вітаміну В6
  5. Біотин ( вітамін Н, антисеборейний ).
  6. Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
  7. В5-гіповітаміноз (недостатність нікотинової кислоти, гіповітаміноз РР, пелагра, «чорний» язик)
  8. В6-гіповітаміноз (недостатність піридоксину)
  9. Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини.
  10. Визначення вітаміну С у настої шипшини

Біотин являє собою сполуку тіофену і імідазолу (атоми вуглецю в третьому і четвертому положеннях в них спільні), боковий ланцюг якої представлений валеріановою кислотою:

Кофермент біотину сприяє засвоєнню тканинами організму вугле-кислоти, каталізуючи, у складі карбоксилаз, оборотні реакції карбокси-лювання і транскарбоксилювання багатоосновних кислот.

Відомі на сьогоднішній день біотинові ферменти беруть участь у біосинтезі жирних кислот, пуринових основ, глюконеогенезі, окислен-ні залишків пропіонової кислоти в циклі Кребса тощо.

Недостатність біотину з а його відсутності в раціоні людини не ви-явлена, оскільки потреба в ньому покривається внаслідок синтезу ки-шковою мікрофлорою. Явища гіповітамінозу можуть розвиватися при вживанні в їжу білків сирих яєць, багатих на глікопротеїн – авідин. Авідин яєчного білка утворює міцний зв'язок з біотином, що перешко-джає його всмоктуванню в кишечнику.

При авітамінозі Н з'являється депігментація шкіри, дерматит, депресія, м'язові болі.

Джерела надходження біотину. Багаті на біотин горох, соя, кольо-рова капуста, гриби, яєчний жовток і т.ін.

Вітамін U

(S-метилметіонінсульфоній, противиразковий фактор)

S-Метилметіонін за хімічною будовою є метильованим похід ним незамінної амінокислоти метіоніну:

Вітамін U – необхідний харчовий фактор, який забезпечує но-рмальне функціонування слизових оболонок шлунка і тонкого ки-шечника (від лат. ulcus – виразка). Йому властива знеболююча дія, здатність посилювати епітелізацію слизової оболонки шлунка в осіб, що страждають виразковою хворобою – таким чином він прискорює загоєння виразок.

Являючи собою похідне метіоніну, служить активним донором ме-тильних груп. У зв'язку з цим може бути віднесений до групи ліпотроп-них факторів. Окрім цього, метилюючи гістамін, вітамін U перетворює його в неактивну форму, що сприяє зменшенню шлункової секреції.

S-Метилметіонін міститься в сирих овочах, особливо багато його в капусті, помідорах, зелені петрушки. Для медичного засто-сування одержують у вигляді хлориду – S-метилметіонінсульфо-нію хлорид. Застосовують при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки, гастралгії.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 330 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)