АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікувально-профілактичне харчування

Прочитайте:
  1. A. часте, дрібне харчування, запобігання механічному, термічному і хімічному
  2. Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини.
  3. Від чого, в першу чергу, залежать нормативи мережі дієтичного харчування?
  4. Вміст Феруму в продуктах харчування (у мг/кг маси)
  5. Гігієна харчування.
  6. Гігієнічні принципи раціонального харчування. Показники адекватності і збалансованості харчування.
  7. Дієтичне природне ентеральне харчування хірургічного хворого.
  8. Енергетична цінність та значення основних продуктiв харчування.
  9. Значення харчування. Рацiональне харчування.
  10. Їжа та характер харчування

Вступ

Правильне харчування важливе для життєдіяльності здорового організму. Особливого значення воно набуває для людини хворої. При лікуванні багатьох захворювань медикаменти не дають належного ефекту, якщо вони не поєднуються з відповідним лікувальним харчуванням. Лікувальним або дієтичним є харчування, що повною мірою відповідає потребам хворого організму в харчових речовинах та способах кулінарної обробки продуктів. Основне завдання його — відновити порушену рівновагу в організмі під час хвороби.

Особам, що потребують дієтичного харчування, за рекомендацією лікаря визначають раціони, або дієти, які включають певний комплекс страв і продуктів. Кожна дієта має номер. Найчастіше використовуються у дієтичних їдальнях основні дієти №1,2, 5, 7, 9, 10. В нумерації дієти № 7 і 10 наводяться під загальним № 7/10, оскільки вони мають багато спільного. Дієтичне харчування здійснюється під постійним контролем медичного працівника, посада якого вводиться в штат їдальні.

Лікувальне харчування ґрунтується на загальних принципах раціонального харчування і має бути повноцінним, враховувати особливості захворювання. Їжу для хворих готують за правилами раціональної технології. Вона має деякі особливості, які передбачають певний набір продуктів для кожної лікувальної дієти, забезпечення щадних режимів харчування, застосування спеціальних прийомів обробки, що зменшують вміст певних речовин (цукру, екстрактивних речовин), обмеження солі і прянощів, підвищення вітамінної активності страв.

 

Лікувально-профілактичне харчування

Лікувально-профілактичне харчування - спеціально підібрані дієти, які призначаються з метою попередження негативного впливу на організм шкідливих професійних факторів. Основним механізмом дії, яким має лікувально-профілактичне харчування, є його спрямованість на попередження негативного впливу на організм людини різних токсичних речовин і ушкодження чинників зовнішнього середовища на виробництві.

Залежно від можливого шкідливого чинника і здатності його впливати на організм, використовуються такі продукти, які прописує лікувально-профілактичне харчування, які, взаємодіючи з організмом людини і будь-якою професійною шкідливістю, прискорюють або уповільнюють хімічні реакції між отруйною речовиною і організмом людини в цілому. Також ці продукти, які рекомендує лікувально-профілактичне харчування, сприяють прискоренню виведення токсичних речовин з організму, уповільнюють їх здатність всмоктуватися через шкіру і слизові оболонки. Крім цього, лікувально-профілактичне харчування має сприяти збільшенню імунітету організму, компенсувати підвищені витрати речовин на нейтралізацію факторів.

У лікувально-профілактичному харчуванні головна роль належить білкам. Залежно від механізму дії професійної шкідливості та її конкретного хімічного складу, білки можуть давати різноманітний ефект. Білкові сполуки, особливо багаті сіркою, прискорюють утворення з токсичних речовин таких метаболітів, які швидко зв'язуються і легко розчиняються в біологічних рідинах організму, за рахунок чого в багато разів прискорюється їх виведення - так лікувально-профілактичне харчування підтверджує свою користь.

Роль жирів у лікувальному харчуванні також досить різноманітна. Для профілактики патологічних змін в організмі необхідно вживання тих жирів, які рекомендує лікувально-профілактичне харчування і містять поліненасичені жирні кислоти і вітаміни-антиоксиданти. Поряд з цим, лікувально-профілактичне харчування рекомендує різко зменшити вміст жирних кислот з окисленими радикалами, які самі по собі надають шкідливу дію на організм.

Вплив вуглеводів на процеси детоксикації різних хімічних речовин обумовлено їх здатністю прискорювати синтез глюкуроновою кислоти і, відповідно, на синтез організмом сполучної тканини в цілому.

Широко відомий вплив на прискорення хімічних реакцій в організмі вітамінів: вітамін С впливає на синтез колагену, вітамін Е діє як природний антиоксидант, також велике значення має достатнє надходження з їжею вітамінів групи В і вітаміну А, якими багате лікувально-профілактичне харчування. З мінералів в раціон лікувально-профілактичного харчування у достатній кількості повинні входити кальцій, залізо і магній.

Для зв'язування і виведення токсинів через шлунково-кишковий тракт необхідно споживання достатньої кількості клітковини і пектину з овочами та фруктами, вживання яких вимагає лікувально-профілактичне харчування.

Форма і об'єм раціону лікувально-профілактичного харчування залежить від характеру впливу шкідливого чинника, тривалості контакту та умов виробничого середовища. Профілактична активність раціону повинна бути спрямована на зменшення впливу цих факторів. Крім цього, велике значення для попередження професійних отруєнь має збалансованість раціону харчування з урахуванням всіх тих факторів, які є на виробництві та які запобігає лікувально-профілактичне харчування.

Для кожного з раціонів створені відповідні нормативи споживання поживних речовин і їх кількості, які наводяться в спеціальних таблицях. Всі раціони, залежно від виду професійної шкідливості, додатково збагачуються різними кількостями вітамінів, які прискорюють хімічні реакції розкладання і виведення токсичних речовин з організму і доводять користь, що надає лікувально-профілактичне харчування.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 485 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)