АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дієтичне природне ентеральне харчування хірургічного хворого.

Прочитайте:
  1. А) приготування постелі хворого.
  2. Вміст Феруму в продуктах харчування (у мг/кг маси)
  3. Гігієна тіла та виділень хірургічного хворого.
  4. Гігієна харчування.
  5. Енергетична цінність та значення основних продуктiв харчування.
  6. Загальні принципи устрою хірургічного відділення.
  7. Зміна натільної білизни у тяжкохворого.
  8. Значення догляду за хворими. Особиста гігієна хворого.
  9. Значення харчування. Рацiональне харчування.

Дієта – це режим харчування здорової та хворої людини, який визначає якісний склад їжі, її кількість (зокрема основних складових частин), а також час і частоту прийому.

Дієтотерапія – це лікувальне харчування, що є необхідною складовою частиною всього лікувального процесу.

При природному харчування лікар, що лікує, призначає відповідну дієту або стіл. У нашій країні вже багато років існує єдина система дієтичного харчування за Н.І.Певзнером, що включає 15 основних дієт. У загальнохірургічному відділенні найчастіше використовують дієти N0-а, N0-б, N0-в, N1-а, N1, Мейленграхта, N5-а, N9, N11, N15.

Нульова дієта показана після операцій на органах шлунково-кишкового тракту, при напівнепритомному стані (черепно-мозкова травма). Ця дієта забезпечує мінімальне хімічне, механічне і термічне подразнення органів травлення, попереджує метеоризм і забезпечує харчувальними речовинами, коли утруднений або неможливий прийом звичайної їжі.

Дієта N0-а призначається на 2-3 доби, включає желеподібні і рідкі блюда, загальний об'єм рідини становить 1,8 – 2,2 літри, їх температура – не вище 45°С. Їжу вживають 7 – 8 разів на добу об'ємом не більше 300 г за прийом. Дозволений знежирений м'ясний бульйон, рисовий відвар з вершковим маслом, ягідний кисіль, проціджений компот, настій шипшини, свіжі фруктово-ягідні соки, чай з лимоном. Через 2 – 3 дні при поліпшенні стану додають відварене яйце, 50 мл сливок. Забороняють щільні і пюреподібні блюда, газовані напої, цілісне молоко.

Дієта N0-б призначається на 2-4 дні після N0-а. У неї включають рідкі протерті каші з геркулесу, гречки і рису, що зварені на м'ясному бульйоні або воді, слизові круп'яні супи на овочевому відварі, паровий білковий омлет, парове суфле або пюре з нежирної риби або м'яса. Їжу дають не більше 350 – 400 г на прийом 6 разів на добу.

Дієта N0-в є продовженням попереднього дієтичного харчування і служить для плавного переходу до фізіологічного повноцінного прийому їжі. У цю дієту входять супи-креми і супи-пюре, приготовані на пару блюда з протертого відварного м'яса, курки або риби, свіжий сир, кисломолочні напої, овочеві і фруктові пюре, 50 – 75 г білих сухарів. У кашу додають молоко. Їжу дають 6 разів на добу.

Дієта N1-а призначається через 6 – 7 днів після операцій на шлунку з метою мінімального подразнення травного тракту при дотриманні ліжкового режиму. Їжу готують в рідкому і напіврідкому вигляді і приймають її кожні 2 – 3 години. Для приготування блюд (парове суфле або пюре) використовують нежирну рибу і м'ясо. Обмежують суфле з свіжого сиру. Дозволене молоко, сливки, несолоне вершкове масло, молочні каші з протертих круп або дитячого харчування, овочі, що гомогенізують, молочний суп, слизовий відвар на молоці, киселі, желе з некислих ягід, неміцний чай, відвар шипшини. Виключають речовини, що збуджують секрецію шлунку, гарячі і холодні блюда, сметану, звичайний сир, хліб, борошняні і кондитерські вироби, фрукти і ягоди в сирому вигляді, соуси, прянощі, каву, какао, газовані напої.

Дієта N1 показана після операцій на шлунку як перехідне харчування від дієти N1-а до фізіологічно повноцінної їжі. Вона призначена для зменшення запальної реакції і загоєння слизової оболонки шлункового тракту шляхом обмеження термічних, хімічних і механічних подразників.

За хімічним складом і енергетичною цінностю ця дієта фізіологічна. Блюда готують в основному в протертому вигляді, зварені у воді або на пару, з використанням нежирних сортів м'яса і риби. Дозволено вживати парові котлети, битки, суфле, пюре, заливне на овочевому відварі. З молочних продуктів рекомендують некислий протертий сир, сметану, негострий сир, вареники, сирники, напівв'язку кашу на молоці, пудинг, парову яєчню або омлет. Можна вживати підсушений пшеничний хліб або вчорашньої випічки, відварну картоплю, моркву, буряк, супи з протертих овочів, цукор, мед, свіжі стиглі ягоди і фрукти, слабке какао, каву з молоком, соки з фруктів і ягід. Не можна використовувати блюда в гарячому і холодному вигляді, майже всі ковбасні вироби, гостру і солону їжу, міцні бульйони, копченину, кислі і недозрілі ягоди і фрукти, шоколад, морозиво, квас, чорну каву.

Близька до дієти N1 дієта Мейленграхта, яку використовують при кровотечах з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Їжа має пюреподібну консистенцію, містить омлет, вівсяну кашу, сметану, картопляне пюре, битки, парові котлети, а також свіжий хліб. Разом з лікарськими засобами ці блюда пригнічують кислу реакцію шлункового вмісту. Температура їжі не перевищує 40°С.

Дієта N5-а використовується при гострому холециститі через 3 – 7 днів від початку захворювання, на 5 – 6 добу після операцій на жовчовивідних шляхах і при гострому панкреатиті. Вживається механічно і хімічно щадна їжа, що підтримує функціональний спокій всіх органів травлення. Блюда готують вареними або протертими, подають в теплому вигляді. Їжу приймають 5 – 6 разів на день. Для приготування блюд використовують нежирне м'ясо і рибу у вигляді виробів з котлетної маси, знежирений сир, некислу сметану і сир. Можливо вживання парового омлету, каші на молоці навпіл з водою, відварної вермішелі, пшеничного хлібу, печива, картопляного пюре, молочного киселю, протертих сухофруктів, меду, цукор, чаю з молоком, лимоном, солодких фруктово-ягідних соків, томатного соку, відвару шипшини. Виключають з їжі продукти, які багаті екстрактними речовинами, грубою клітковиною, жирні і смажені блюда, копченину, свіжий і житній хліб, здобне і листкове тісто, гриби, холодну закуску, шоколад, морозиво, прянощі, какао, чорну каву, газовані і холодні напої.

Дієта N9 показана при цукровому діабеті. Вона сприяє нормалізації вуглеводного обміну. При цій дієті енергетична цінність помірно знижена за рахунок зменшеного вмісту в їжі вуглеводів і жирів. Замість цукру і солодощів використовують замінники, помірно обмежена куховарська сіль. Серед продуктів, що виключаються, жирні сорти м'яса і риби, солоні сири, рис, манна крупа і макарони, вироби із здобного і листкового тісту, солоні і мариновані овочі, виноград, родзинки, банани, цукор, мед, вариво, цукерки, морозиво, солодкі соки.

Дієта N11 призначається при виснаженні організму після операції або травми у разі відсутності хвороб травної системи. Вона цілеспрямована на підвищення захисних сил організму і поліпшення стану обміну. Використані при цьому продукти містять збільшену кількість білків, вітамінів, мінеральних речовин. Кулінарна обробка і температура їжі звичайна. Харчування здійснюється 5 разів на добу з вживанням звичайної рідини до 1,5 літрів. Рекомендований перелік продуктів дуже різноманітний, починаючи від м'ясних і рибних блюд і кінчаючи різними борошняними виробами. Виняток становлять дуже жирне м'ясо і птах, баранячий, яловичий і кулінарний жири, гострі і жирні соуси, торти і тістечка з великою кількістю крему.

Дієта N15 використовується при різних захворюваннях, що не вимагають спеціального лікувального режиму харчування, а також в перехідний етап до звичайного харчування після використання інших дієт. Вона забезпечує фізіологічно повноцінне харчування. Білки, жири і вуглеводи містяться в кількості, необхідній для здорової людини, яка не має фізичного навантаження, а вітаміни – в підвищеній кількості. Температура їжі, її кулінарна обробка звичайні. Кількість рідини не обмежують. Їжу вживають 4 – 5 разів на добу. Рекомендують щоденне використання кисломолочних продуктів, свіжих овочів і фруктів, соки, відвар шипшини. При цій дієті обмеження стосуються спецій, виключають жирні сорти м'яса, яловичий, баранячий, свинячий і кулінарний жири.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 612 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)