АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

А) приготування постелі хворого.

Прочитайте:
  1. Гігієна тіла та виділень хірургічного хворого.
  2. Дієтичне природне ентеральне харчування хірургічного хворого.
  3. Зміна натільної білизни у тяжкохворого.
  4. Значення догляду за хворими. Особиста гігієна хворого.

Для приготування постелі необхідно мати комплект білизни та постільного приладдя, це, зокрема:

· матрац,

· подушка з пошивкою,

· простирадло,

· ковдра з підковдрою,

· рушник.

Простирадло та пошивку треба розправляти так, щоб не було складок.

Зміна постільної та натільної білизни (рис. 1). Зміну білизни роблять після чергової санітарної обробки, зазвичай, один раз на сім-десять днів, якщо це можливо.

Рис. 1. Зміна постільної білизни у тяжкохворого:

а) скачування простирадла по довжині;

б) скачування простирадла по ширині за станом хворого, то його кладуть на бік, вільну половину брудного простирадла по ширині скачують до спини, а на місці, що звільнилося, розстеляють чисте простирадло половина якого, відповідно, скачана. Валики з чистого та брудного простирадл лежать поруч. Потім хворого перекладають на чисту половину простирадла, забирають брудну, розгортають чисту та закінчують перестилання.

Якщо хворому заборонено рухатися в постелі, то простирадло змінюють в інший спосіб. Спочатку злегка піднімають голову хворого, а головний кінець простирадла збирають складками до попереку, потім піднімають ноги й у такий же спосіб до попереку збирають інший кінець простирадла, після чого його обережно витягають з-під хворого. Одночасно з іншого боку під поперек підводять чисте простирадло, скачане по довжині двома валиками, а потім ретельно розправляють його на обидва боки — до голови та ніг.

При зміні натільної білизни у тяжкохворого дотримуються визначеної послідовності:

а) злегка підняти верхню частину тулуба;

б) зібрати сорочку зі спини на шию;

в) підняти руки;

г) зняти сорочку через голову, а потім з рук.

Надягають сорочку у зворотному порядку: спочатку на руки, потім через голову та розправляють уздовж спини. При захворюваннях або травмах кінцівок білизну спочатку знімають зі здорової кінцівки, а потім із хворої. Надягають білизну у зворотному порядку, тобто спочатку на ушкоджену кінцівку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 611 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)