АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Оперативні втручання на холедоху

Прочитайте:
  1. А) Вкажіть об’єм невідкладного медсестринського втручання та подальшу тактику.
  2. Асептика під час хірургічного втручання. (стерилізація шовного та перев’язувального матеріалу, білизни, хірургічного інструментарію та підготовка хірурга до операції).
  3. Вкажіть заходи, які спрямовані на підготовку шлунково-кишкового тракту до ургентного оперативного втручання.
  4. Можливі проблеми пацієнта та сестринські втручання
  5. Незалежні сестринські втручання
  6. Оперативні втручання при гострих виразкових кровотечах.
  7. Основні обов’язки та дії молодшого медичного персоналу операційного блоку в підготовці до операції, під час оперативного втручання та після його завершення.
  8. Перерахуйте спеціальні задачі використання засобів ФР у хворих до чи після оперативного втручання – правобічної нижньо дольової лобектомії.
  9. Показники до хірургічного втручання.

 

Таким втручанням передує проведення ревізії, тобто перевірки стану та прохідності холедоха. Покази до неї можуть бути доопераційні:

 

· жовтяниця

 

· холедохолітіаз

 

· холангіт

 

та інтраопераційні:

 

· камені в протоках, які визначаються пальпаторно;

 

· розширення холедоха більше, ніж 1,3-1,5 см;

 

· гнійна жовч, отримана через куксу міхурової протоки або при пункції холедоха.

 

Ревізію можна провести за допомогою зонда через куксу міхурової протоки або через розріз холедоха у супрадуоденальному відділі. Зонд діаметром біля 0,3 см повинен вільно проходити у ДПК та в праву і ліву печінкові протоки.

 

Розповсюдженим методом ревізії є інтраопераційна холангіографія. При цьому через катетер, заведений через куксу міхурової протоки, шприцем вводять біля 5 мл контрасту, змішаного з 10-15 мл 0,25% розчину новокаїну, після чого виконують рентгенографію. По знімках можна судити про наявність стриктур, конкрементів жовчних протоків та про їх прохідність. У нормі контрастна речовина вільно заповнює внутрішньопечінкові протоки та виходить у ДПК.

 

Використовують також інтраопераційну сонографію або трансілюмінацію протоків. За допомогою цих методів можна діагностувати наявність конкрементів, пухлин та звужень холедоха.

 

Інформативним методом ревізії жовчних протоків є холангіоскопія, яку можна проводити через куксу міхурової протоки або через холедохотомію.

 

При наявності холедохолітіазу конкременти видаляють за домогою петлі або “кошика” Дорміа, як правило, через розтин холедоха.

 

У залежності від наслідків ревізії втручання на холедоху завершують глухим швом, якщо виконувалася холедохотомія, перев’язкою кукси міхурової протоки або дренуванням холедоха.

 

Основними показами до дренування є:

 

1. Холангіт

 

2. Панкреатит

 

3. Звуження холедоха та фатерового соска

 

4. Підозра на залишені камені холедоха

 

5. Розширення холедоха більше як 1,5 см

 

6. Явища жовтяниці на момент операції.

 

Розрізняють наступні шляхи дренування холедоха:

 

1. Зовнішній

 

2. Внутрішній

 

3. Комбінований.

 

Зовнішнє дренування використовують для тимчасової евакуації жовчі шляхом введення в холедох дренажних трубок. Найчастіше використовують такі методи:

 

1. Холстеда (Halsted) -Піковського - тонка трубка вводиться через куксу міхурової протоки у напрямку до ДПК.

 

2. Вишневського - трубка вводиться через розріз холедоха в загальну печінкову протоку.

 

3. Доліотті (Dogliotty) - трубка вводиться через розріз холедоха в напрямку до ДПК.

 

4. Кера (Kehr) - через розріз холедоха вводиться Т-подібна трубка, яка розвантажує як загальну печінкову, так і загальну жовчну протоки.

 

Методи внутрішнього дренування можна поділити на:

 

1. Біліодигестивні анастомози

 

2. Папілосфінктеропластика.

 

З біліодигестивних анастомозів методом вибору є накладання холедоходуоденоанастомозів. При цьому найчастіше використовують способи Фінстерера (Finsterer), Шалімова, Флеркена (Flцrken), Юраша-Виноградова.

 

При стенозах фатерового соска та ампули холедоха, а також при защемленні в ампулі каменю, використовують папілосфінктеропластику.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 393 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)