АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГОСТРА АНАЕРОБНА КЛОСТРИДІАЛЬНА ІНФЕКЦІЯ

Прочитайте:
  1. TORCH- інфекція у вагітних.
  2. Анаеробна інфекція
  3. Анаеробна інфекція. Характеристика ознак анаеробної гангрени
  4. ВІЛ - інфекція
  5. ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ/СНІД
  6. Вірусні повітряно-крапельні інфекції. ВІЛ-інфекція. Дітячі інфекції. Карантінні інфекції.
  7. Внутрішньолікарняна інфекція
  8. ВОГНИЩЕВА ХІРУРГІЧНА ІНФЕКЦІЯ
  9. Генітальний герпес у матерів і неонатальна інфекція: проблеми і рішення

 

1. Правець: збудник, клініка, перша допомога, лікування. Екстрена активно- пасивна профілактика правця.

2. Газова гангрена: збудники, форми, клінічні прояви місцеві та загальні. Профілактика, протиепідемічні заходи, принципи лікування.

3. Ехінококкоз: збудник, клінічні ознаки, можливі ускладнення, діагностика, лікування.

4. Аскаридоз: паразитологія, патогенез, клініка, діагностика, лікування.

 

Правець – гостра анаеробна специфічна інфекція, що розвивається при проникненні в організм правцевої палички /Cl.tetani/ через ушкоджені шкірні покриви та слизові оболонки.

Характеристика збудника: палички правця постійно містяться в кишках свійських тварин і людей. Потрапляючи разом з фекаліями в землю, вони утворюють при температурі вище 12 – 14о стійкі форми – спори. Спори зберігаються роками в гною і глибинних шарах грунту, на поверхні грунту вони виживають не більше місяця. Спори витримують кип’ятіння від 35 хв. до 3 годин. З дезинфікуючих засобів 10% розчин йоду вбиває спори протягом 10 хвил., а 5% карболова кислота – протягом 15 хвил. Другою характерною особливістю правцевої палички є здатність розмножуватись тільки в анаеробних умовах. При пораненнях спори проростають у вегетативні форми. Правцева паличка виділяє 2 токсини:

1. Тетаноспазмін – проникаючи в центральну нервову систему викликає порушення гальмівних процесів, що проявляються судомними скороченнями м’язів.

2. Тетаногемолізин – викликає гемоліз еритроцитів.

КЛІНІКА:

· інкубаційний період – 7 – 14 днів /може бути від 3 до 70 днів/.

· продромальний період – розбитість, слабкість, головний біль, болі в м’язах та суглобах.

· період розпалу – скорочення в м’язах, прилеглих до рани, які розповсюджуються на усю скелетну мускулатуру, стають генералізованими, супроводжуються сильними болями. Сужоми провокуються найменшими зовнішніми подразниками. По мірі прогресування захворювання судоми стають частішими і під час одного з нападів хворий помирає. Захворювання супроводжується підвищенням температури до 40 – 42о, порушенням дихання, ковтання, спазмами м’язів кишечника, сечового міхура. Класична триада симптомів: тризм /судорожне скорочення жувальних м’язів/, сардонічна посмішка (rhisus sardonicus), опістотонус.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 505 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)