АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

TORCH- інфекція у вагітних.

Прочитайте:
  1. ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ/СНІД
  2. Вірусні повітряно-крапельні інфекції. ВІЛ-інфекція. Дітячі інфекції. Карантінні інфекції.
  3. Генітальний герпес у матерів і неонатальна інфекція: проблеми і рішення
  4. Дезінфекція
  5. Дезінфекція
  6. Дезінфекція – це комплекс заходів, спрямованих на знищення патогенних та умовно-патогенних для людини мікроорганізмів.
  7. Інфекція сечовидільних шляхів.
  8. Кишкова інфекція протейної етіології – протеоз
  9. Кишкова клебсієльозна інфекція – клебсієльоз

Комплексне обстеження жінок з метою виявлення інфікованності збудниками цієї групи та лікування слід проводити до вагітності.

Токсоплазмоз - скринінг не проводиться. Безсимптомний перебіг не лікується. Якщо інфікування наступило до 22 тижнів (з клінічними проявами – гіпертермія, головний біль, міальгія, лімфоцитоз, біль в горлі, збільшення потиличних лімфовузлів), то вагітність рекомендовано перервати.

При вагітності ризик внутрішньоутробного зараження плода збільшується з ростом терміну. Для вродженого токсоплазмозу характерно враження очей, мозоку – гідроцефалія, мікроцефалія. Якщо інфікування наступило в кінці вагітності, то у новонародженого може спостерігатися менінгоенцефаліт, висипка, збільшення печінки, селезінки.

На УЗД можна виявити вентрікуломегалію, внутрішньочерепні кальцифікати, гепатоспленомегалію, асцит, перикардіальний та плевральний випоти. Плацента може бути потовщена.

Лікування проводиться при гострих клінічних ознаках:

- до 16 тижнів призначається спіраміцин

- після 16 тижнів - піріметамін по 100 мг. 2 рази на добу, а дарапрім, тіндурін, хлорідін по 0,025 2 рази на добу

- сульфодіметоксин по 0,5 2 рази на протязі 7 днів.

Курс лікування 3-4 цикли з переривами 7 днів.

Додатково - фолієва кислота 0,01 2 рази та вітамін В12.

Можна застосовувати фансідар (комбінація піріметаміну та сульфодіметоксину) 1 таб. 2 рази 7-10 днів.

Сифіліс. Скринінг проводиться при взятті на облік та в 28-30 тижнів вагітності. Лікування за призначенням дерматовенеролога. Протипоказів до виношування вагітності немає.

Краснуха. Скринінг не проводиться. При інфікуванні під час вагітності остання переривається до 21 тижнів, так як у 50 % виникають вади розвитку плода. Якщо інфікування виникає в пізніх термінах, особливо перед пологами, у плодів виникає вроджена пневмонія.

ВІЛ – інфекція. Скринінг вагітних проводиться за згодою жінки при взятті на облік та в 27-28 тижнів. В 20-40 % випадків плід (новонароджений інфікується в разі відсутності профілактики). Профілактика проводиться з 24-26 тижнів вагітності лікарем СНІД- центру противовірусними засобами. Розродження ВІЛ- інфікованих роділь кесарським розтином проводиться у разі вірусного навантаження 1000 і більше копій, при ПРПО більше 4 годин у доношеної вагітності і при ПРПО після 28 тижнів.

Генітальний герпес. Скринінг не проводять. Лікування противірусними засобами не проводиться (за виключенням показань з боку матері). Кесарський розтин показаний, якщо інфікування наступило за 1 місяць до пологів. При рецидиві генітального герпесу за 7 днів до пологів також проводиться кесарський розтин.

Цитомегаловірусна інфекція. Скринінг та лікування вагітних не проводять.

Гостре інфікування найчастіше перебігає субклінічно і проявляється катаральним синдромом. Хронічна інфекція клінічних проявів немає. З боку плода та новонародженого:

- вроджені аномалії розвитку

- ЗВУР

- при первинній інфекції у матері плід інфікується в 30-50 % випадків.

Клінічні симптоми інфікування у новонародженого:

- жовтяниця

- пневмонія

- гепатоспленомегалія в 50 %

- сліпота

- глухота

- енцефалопатія

- порушення розумового та фізичного розвитку в 5 %

Вітряна віспа. Скринінгу не існує. Частота трансмісії до плода 1 %. Вроджена вітряна віспа виникає при інфікуванні до 20 тижнів, ії прояви:

- мала маса

- рубці на шкірі

- порушення будови скелету

- аномалії очей

- розумова відсталість

Якщо інфікування наступило перед пологами, то у новонародженого можливі слідуючи клінічні прояви:

- лихоманка

- везикулярний висип

- пневмонія

- енцефаліт

Жінка впродовж 5 днів після останнього висипу є контагіозною та потребує ізоляції. Грудне вигодовування протипоказане в гострому періоді.

Хламідіоз- обстеження проводять за клінічними ознаками. Лікування – після 14 тижнів вагітності антибіотиками - макролідами: вільпрафен або еритроміцин 500 мг. 6 раз на добу протягом 7-10 днів. У новонародженого можуть бути:

- мала маса

- кон’юнктивіт

- пневмонія в перший місяць життя

Трихомоніаз- діагностується при бактеріоскопічному дослідженні піхвової флори та за клінічними ознаками. Лікування проводиться після 12 тижнів вагітності похідними групи імідазолу місцево (згідно наказу МОЗ України)


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 656 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)