АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вагітність та захворювання печінки.

Прочитайте:
  1. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  2. Автоімунні захворювання
  3. Алгоритм променевого дослідження при деяких захворюваннях серця.
  4. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  5. Анамнез захворювання (anamnesis morbi).
  6. Анамнез наявного захворювання
  7. Багатоплідна вагітність та неправильні положення плодА
  8. Вагітність та гострі хірургічні захворювання черевної порожнини
  9. Вагітність та захворювання нервової системи.
  10. Вагітність та захворювання нирок.

 

Гостра жирова дистрофія печінки (гострий гепатоз) у вагітних частіше виникає в останньому триместрі на тлі пізнього гестозу.

Клініка: нудота, блювота, болі в животі, слабкість, свербіж шкіри, печія.

Різке підвищення білірубіну в крові та активності трансаміназ в 2-3 рази, при вірусному гепатиті значно більше, наростають симптоми печінкової недостатності, формування ДВС синдрому за рахунок внутрішньосудинного згортання крові.

Лікування: термінове розродження.

 

Внутрішньопечінковий холестаз вагітних (доброякісна жовтяниця, ідіопатична жовтяниця). Зустрічається в 0,1 -2 % вагітних, доказана генетична схильність. Надлишок ендогенних статевих гормонів збільшує утворення жовчі, але гальмує жовчовиділення, наступає зворотна дифузія білірубіна в кров.

Клінічно проявляється свербіжом і жовтяницею, може бути нудота, блювота, помірний біль в правому підребер’ї. Рівень білірубіну в крові збільшується не більше як в 5 разів (за рахунок прямої фракції, в 7-10 разів збільшується рівень лужної фосфатази, активність трансаміназ (АЛТ,АСТ) залишається в межах норми або незначне підвищення, підвищується рівень жовчних кислот.

Лікування направлено на зв’язування жовчних кислот: холестирамін, маалокс, альмагель, фосфалюгель.

 

Жовчокам′яна хвороба у вагітних частіше загострюється. Протипоказів для виношування вагітності при цій патології немає. Лікування не відрізняється від інших хворих.

 

Гострий вірусний гепатит. Виділяють декілька варіантів гострого вірусного гепатиту.

Найбільш часто зустрічаються:

- вірусний гепатит А (ВГА)

- вірусний гепатит В (ВГВ)

- вірусний гепатит С (ВГС)

ВГА відноситься до ентеровірусів.

Клініка: диспептичні та астеноневротичні порушення, підвищення температури тіла,

 

Лабораторні показники: збільшується рівень трансаміназ (АЛТ, АСТ), підвищується тимолова проба. З появою жовтухи стан хворої поліпшується – це характерно для ВГА. Можливе захворювання без жовтяниці, але лабораторні показники залишаються.

ВГВ - вірусний гепатит В, скринінг проводять при взяті на облік. Перебіг значно важчий. З появою жовтяниці стан хворої погіршується, інтоксикація (на відміну від ВГА).

Лабораторно знижується сулемова проба, загальний білок крові, протромбіновий індекс до 50 %.

Може розвинутись енцефалопатія і кома, зменшуються розміри печінки (симптом пустого підребер’я), частіше гепатоспленомегалія. Противовірусна терапія під час вагітності не проводиться, лікування проводиться згідно прийнятих схем. Грудне годування не протипоказане, ізоляція породіллі не проводиться. Профілактику ВГВ у новонароджених від матерів, які являються носіями вірусу, або перенесли ВГВ в третьому триместрі проводять вакциною перші 24 години після народження, а також через 1, 2, 12 місяців.

ВГС – скринінг не проводять. Клінічні ознаки гострого процесу як при гепатиті В. Часто перебіг безсимптомний. Противірусна терапія вагітним не проводиться. Розродження через природні шляхи. Грудне вигодовування не протипоказано.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 502 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)