АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дезінфекція. Дезінфекція– комплекс заходів, які спрямовані на знищення патогенних та потенційно патогенних для людини мікроорганізмів на інструментах

Прочитайте:
  1. Дезінфекція
  2. Дезінфекція – це комплекс заходів, спрямованих на знищення патогенних та умовно-патогенних для людини мікроорганізмів.

Дезінфекція – комплекс заходів, які спрямовані на знищення патогенних та потенційно патогенних для людини мікроорганізмів на інструментах, предметах догляду за хворими, шовному матеріалі та ін.

Всі інструменти після їх використання розбирають і занурюють у 3 % розчин хлораміну, розчин бофедену, мінобаку на 30 хвилин. Якщо інструментарій був забруднений кров’ю, спочатку його занурюють в 1 % розчин натрію бензоату на 60 хвилин або в 4 % розчин пероксиду водню на 90 хвилин. Дезінфекційний розчин застосовують одноразово.

Передстерилізаційна обробка інструментів. Після закінчення дезінфекції медичні інструменти промивають проточною водою до повного видалення дезінфекційного засобу. Промитий і продезінфікований інструментарій замочують у миючому розчині при температурі 50-60°С на 15 хвилин. Миючий розчин складається з 5 г синтетичного прального засобу («Біолот», «Лотос», «Аріель»), 170 мл 3 % розчину пероксиду водню на 825 мл дистильованої води. Після замочування інструменти миють у цьому ж розчині з розрахунку 30 г на один інструмент. Очищений і вимитий інструмент споліскують спочатку під проточною водою, а потім у дистильованій воді. Для контролю якості проведення дезінфекції та передстерилізаційної обробки інструментів проводять бензидинову і фенолфталеїнову проби.

Бензидинова проба (на залишки крові) проводиться наступним чином: на інструмент наносять 1-2 краплі бензидину. Поява фіолетово-синього забарвлення вказує на наявність залишків крові. В цьому випадку дезінфекцію і передстерилізаційну обробку проводять повторно.

Фенолфталеїнова проба (на залишки миючого засобу) проводиться наступним чином: беруть 1 % розчин фенолфталеїну і наносять на вимитий предмет 2-3 краплі розчину. При наявності залишків миючого засобу з’являється рожеве забарвлення. В цьому випадку інструменти повторно промивають проточною і дистильованою водою.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 620 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)