АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стерилізація шовного матеріалу

Прочитайте:
  1. IV. Зміст навчального матеріалу
  2. IV. Зміст навчального матеріалу
  3. IV. Зміст навчального матеріалу
  4. IV. Зміст навчального матеріалу
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст начального матеріалу
  7. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  8. Взяття матеріалу з глотки
  9. Взяття матеріалу із верхніх дихальних шляхів
  10. Взяття матеріалу із нижніх дихальних шляхів

У хірургії застосовують такі види шовного матеріалу:

- біологічні нитки – шовкові, бавовняні, кетгутові;

- синтетичні нитки – капрон, тефлон, дексон, лавсан, окцелон, поліпропілен;

- металеві (з нержавіючої сталі, танталу) – скріпки, провід, кліпси.

Крім цього розрізняють шовний матеріал, який розсмоктується – кетгут, нитки з тіколевої кислоти і оксицемолози – дексон, оксицелон, поліпропілен, і, який не розсмоктуються: капрон, лавсан, шовкові, бавовняні, скріпки, провід. Шовкові, бавовняні нитки та лавсан стерилізуються в автоклаві під тиском в 1 атмосферу протягом 20-30 хвилин. Шовк найчастіше стерилізують за методом Кохера, який полягає в наступному. Після миття і висушування мотки ниток з шовку поміщають в банку з протертим корком на 24 години в ефір для знежирення, а потім на такий самий термін – в 700 етиловий спирт. Шовк після цього вкладають у посудину, заливають 0,5 % розчином дихлориду ртуті і кип’ятять протягом 10 хвилин. Потім шовкові нитки перекладають у стерильну банку з притертим корком, наповнену 960 спиртом, в якій їх зберігають. Стерильність шовку перевіряють бактеріологічним методом. Перед використанням 2 хвилини шовк кип’ятять у 0,5 % розчину дихлориду ртуті.

Синтетичні нитки стерилізують кип’ятінням у воді протягом 20-30 хвилин або в розчині сулеми 1:1000 протягом 1-5 хвилин. Потім стерилізують і зберігають в 960 спирті в скляних банках з щільно притертими корками.

Частіше використовують кетгут в скляних запаяних пробірках, стерилізований в промислових умовах. В лікарні стерилізація кетгуту проводиться хімічними методами. Перед стерилізацією кетгут знежирюють в ефірі протягом 24 год.

Спосіб Клаудіса. Кетгут у мотках поміщають у водний розчин Люголя (1 г кристалічного йоду, 2 г калію йодиду, 97 г води) на 9 діб, після чого перевіряють на стерильність бактеріологічним методом. Якщо результат є від’ємним, то розчин з банки зливають і кетгут заливають 960 спиртом, в якому він і зберігається. Якщо ж кетгут виявляється нестерильним, його повторно заливають водним розчином Люголя на 9 діб, після чого знову перевіряють на стерильність.

Спосіб Губарєва Цей спосіб передбачає використання спиртового розчину Люголя. Методика стерилізації аналогічна до попередньої. При цьому способі тривалість стерилізації скорочується до 7 діб.

Спосіб Сітковського. У банку з притертим корком насипають кристалічний йод (40 г на 1 банку ємністю 3 л і 60 г – на 5 л). Змотаний в кільце кетгут підвішують у банці на висоті 6-7 см від її дна. Банку закривають притертим корком, який заливають парафіном. Періодично банку струшують для кращого розподілу парів йоду між витками кетгуту. Через 3-4 доби кетгут перевіряють на стерильність, і при від’ємному результаті переносять у суху стерильну банку, де й зберігають герметично закритим.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 869 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)