АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сказ: симптоми, перебіг та лікування сказу

Прочитайте:
  1. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  2. III. Лікування, направлене на сповільнення темпів фіброзоутворення.
  3. IV. Лікування
  4. XII. Лікування.
  5. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  6. А. 3. 2 Алгоритм лікування препаратами еритропоетину та тривалими активаторами рецепторів еритропоетину.
  7. А. 3. 3 Лікування анемії у пацієнтів з ХХН- V ст. на ГД препаратами заліза
  8. А. 3. 5 Лікування ЕПО-резистентності
  9. А.4.11. Лікування діабетичної больової нейропатії.
  10. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.

 

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) - гостра вірусна хвороба, яка виникає після потрапляння на пошкоджену шкіру слини інфікованої тварини. Відзначається розвитком своєрідного енцефаліту зі смертельним результатом.

Етіологія і патогенез сказу

Збудник відноситься до групи рабдовірусів. Патогенний для багатьох теплокровних тварин, які починають виділяти вірус зі слиною за 7-8 днів до появи клінічних симптомів. Після потрапляння через пошкоджену шкіру вірус по нервових стовбурах досягає головного мозку, викликаючи в ньому набряк, крововиливи, дегенерацію нервових клітин. Вірус потрапляє також у слинні залози і зі слиною виділяється в зовнішнє середовище.

Симптоми, перебіг сказу

Інкубаційний період сказу триває від 7 днів до року (частіше 1-3 міс). Виділяють такі стадії сказу:

  • Стадія провісників;
  • Збудження;
  • Паралічів.

Стадія провісників триває 1-3 дні. У цей час у хворого з'являються неприємні відчуття в області укусу або ослюнення (печіння, тягнучі болі, свербіж), хоча рана вже зарубцювалася, безпричинна тривога, депресія, безсоння.

Стадія збудження характеризується гідрофобією, аерофобією та підвищеною чутливістю. Гідрофобія (водобоязнь) проявляється в тому, що при спробі пити, а потім лише при наближенні до губ склянки з водою у хворого виникає судорожне скорочення м'язів глотки і гортані, дихання стає шумним у вигляді коротких судорожних вдихів, можлива короткочасна зупинка дихання. Судоми можуть виникнути від струменя повітря, направленого в обличчя (аерофобія).

Температура тіла субфебрильна. Слиновиділення підвищене, хворий не може проковтнути слину і постійно її спльовує. Збудження наростає, з'являються зорові і слухові галюцинації. Іноді виникають приступи буйства з агресивними діями.

Через 2-3 дні збудження змінюється паралічами м'язів кінцівок, мови, обличчя. Смерть настає через 12-20 год після появи паралічів. В якості варіантів перебігу сказу виділяють:

  • бульбарну форму з вираженими симптомами ураження довгастого мозку;
  • паралітичну (починається з паралічів, іноді типу Ландрі);
  • мозочкову з мозочковими розладами.

Сказ диференціюють від правця, енцефалітів, енцефаломієліту, істерії. Після смерті хворих діагноз підтверджується гістологічним дослідженням головного мозку.

Лікування сказу

Після появи клінічних симптомів сказу врятувати хворих не вдається. Хворих розміщують у затемнену звукоізольованому палату. Вводять повторно пантопону, аміназин, димедрол, хлоралгідрат у клізмах.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 295 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)