АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патологічна анатомія, зовнішній вигляд жовчних каменів

Прочитайте:
  1. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи
  2. В - вигляд спереду (тіла хребців видалені).
  3. В. М”яз, що піднімає задній прохід, зовнішній стискач заднього проходу
  4. Ваготил – це продукт конденсації метакроол сульфанової кислоти і метанолу. Випускається у вигляді
  5. Велике та мале коло кровообігу, анатомія, фізіологія, вікові особливості.
  6. Вигляд гортані у розрізі для демонстрації серединної перснеподібної зв’язки
  7. Глава 11. Патологічна фізіологія тканинного росту
  8. Глава 17. Патологічна фізіологія системи крові
  9. Глава 18. Патологічна фізіологія системного кровообігу
  10. Глава 19. Патологічна фізіологія системи зовнішнього дихання

Патологічні зміни при жовчнокам'яній хворобі по­в'язані з процесами, які ведуть до утворення жовчних каменів, наявністю їх у жовчному міхурі і жовчних протоках, з міграцією їх по системі жовчних шляхів та закупорюванням останніх.

Характерним для жовчнокам'яної хвороби є розростання непосмугова­них м'язів і слизових залоз жовчного міхура — утворення ходів Люшка, які вистелені призматичним епітелієм, досягають м'язової оболонки і субсерозної основи міхура і сприяють проникненню інфекційних агентів та розвитку інфекційного запального процесу.

Морфологічною ознакою жовчнокам'яної хвороби є також наявність внутрішньостінкових холестеринових гранульом, які виникають внаслідок вираз­ково-некротичних уражень стінок жовчного міхура і проникнення в м'язову оболонку жовчі, складові елементи якої в процесі репарації виявляються за­мурованими фіброзною тканиною в товщі м'язового шару.

Холестерин жовчі кристалізується і резорбується багатоядерними гіган­тськими клітинами, які виявляють у великій кількості в гранульомах, що переважно локалізуються в тілі та шийці жовчного міхура.

Холестеринові камені частіше мають круглу або овальну форму, гладенькі; вони білого або жовтуватого кольору, на розрізі мають радіальну будову, не тонуть у воді, при спалюванні горять яскравим полум'ям.

Пігментні камені складаються з білірубіну і вапна. Вони завжди дуже маленькі і їх багато, мають чорний колір із зеленуватим відтінком, зустріча­ються не лише в жовчному міхурі, а й у жовчних протоках, у тому числі і

внутрішньопечінкових.

Білірубінові – розмір доходить до 3 см, зелені чи жовто-зелені.

Вапняні- білі, тверді.

Змішані камені містять білірубін, холестерин і вапно. Вони різноманітні за кольором, формою та величиною, утворюються в жовчному міхурі, звідки потрапляють в протоку. Змішаних жовчних каменів найчастіше багато і вони можуть заповнювати весь жовчний міхур.

 

 

 

Холестерино-пігментні: білі, сірі, бурдово-коричневі, темно-зелені, форма

 

багатокутника.

 

Пігментновапняні: частинки чорно-зеленого чи бурдово-коричневого кольору, що легко кришаться.

 

 

Клінічна класифікація жовчнокам'яної хвороби (за О.М. Ногаллєром, 1969; Х.Х. Мансуровим, 1985; з доповненнями)

I стадія — фізико-хімічна (підвищена літогенність жовчі).

IIстадія — латентна (безсимптомне камененосійство):

• камені жовчного міхура;

• камені жовчних проток.

III стадія — клінічних проявів:

1) диспепсична;

2) больова торпідна;

3) больова нападоподібна (жовчна колька);

4) стенокардійна;

5) комбінована (тріада Сента).

Фаза:

• загострення;

• ремісії.

Ступінь тяжкості:

1) легкий;

2) середньої тяжкості;

3) тяжкий.

Ускладнення:

• механічна жовтяниця;

• "відключений" жовчний міхур;

• водянка;

• емпієма;

• перфорація;

• нориця жовчного міхура;

• біліарний гепатит з трансформацією в цироз печінки;

• холецистопанкреатит.


Отже, в еволюції жовчнокам’яної хвороби розрізняють доклінічний і клінічний періоди. У першому мають місце чи генетично зумовлені, чи спровоковані різними екзогенними факторами дефекти в метаболізмі холестерину, жовчних кислот і фосфоліпідів, що спричиняють сприятливий фон для каменеутворення.

Період доклінічний Період клінічний
1 стадія 1 стадія 2 стадія 3 стадія
Метаболічна Фізико-хімічна (густа неоднорідна жовч; біліарний сладж) Формування конкрементів (латентна, безсимптомне камененосійство) Клінічних проявів (хірургічна)
Наявність дефекту в метаболізмі холестерину, жовчних кислот, фосфоліпідів Секреція печінкою літогенної жовчі Конкременти виявляють при холецистографії чи УЗД Виражені клінічні ознаки: печінкові коліки, блокування жовчовивідних проток
Холестерин-7- -гідроксилаза, гідрокси-глютанат-коензим-А-редуктаза Наявність кристалів холестерину в міхуровій жовчі й дуоденальному вмісті Конкременти в жовчному міхурі дрібні, без ускладнень Конкременти в жовчному міхурі, протоках, ускладнення

 

Клінічна картина жовчнокам'яної хвороби визначається стадією захво­рювання, вираженістю і локалізацією утворення каменів і наявністю усклад­нень. За переважанням тих чи тих клінічних проявів виділяють такі клінічні форми жовчнокам'яної хвороби: латентну, диспепсичну, больову торпідну, больову нападоподібну (жовчна колька), стенокардійну і комбіновану (тріа­да Сента).

Існує латентна (прихована) форма захворювання, коли наявність каменів у жовчовидільної системі ніяк людини не турбує. Найчастіше подібне протягом спостерігається при наявності одного конкременту, що знаходиться в «німий зоні» жовчного міхура. Такою зоною зазвичай є дно жовчного міхура.

Спеціальні дослідження, проведені в 60-70-х роках, показали, що частота безсимптомного перебігу захворювання досягає часом 75%. У 80-х роках, коли вдалося співвіднести «вік» каменів з часом появи перших клінічних симптомів, було доведено, що від моменту утворення каменів до прояву захворювання проходить досить тривалий час - від 2 до 11 років. Це підтверджують і багаторічні клінічні спостереження за хворими з прихованою формою жовчнокам'яної хвороби. Так, за чотирирічний термін спостереження тільки у 10% хворих з'являлися симптоми хвороби, оперовані були лише 7% пацієнтів

Диспепсична форма проявляється загальними диспепсичними розлада­ми, що характерні для захворювань органів травлення: відчуття тяжкості в надчеревній ділянці і правому підребер'ї, гіркий смак і сухість у роті, печія, метеоризм, нестійкі випорожнення тощо. Ці прояви частіше постійні, але часом можуть мати періодичний характер. При об'єктивному обстеженні та­ких хворих можна виявити больові точки, характерні для ураження жовчного міхура.

При больовій торпідній формі хворі скаржаться на постійний тупий біль у правому підребер'ї, надчеревній ділянці або в зоні мечоподібного відростка. Біль посилюється в разі недотримання дієти, при фізичному та емоційному навантаженні, трясьбі, різкій зміні погоди. Часто біль іррадіює в праву ло­патку, праве плече і поперекову ділянку справа (мал. 119).

Інтенсивність болю може бути настільки вираженою, що хворі шукають різні пози, аби хоч якось полегшити свої страждання.

При обстеженні тільки у частини хворих виявляються ознаки біліарної патології: зони шкірної гіперестезії в правому підребер'ї, під правою лопат­кою, болючість при пальпації в пра­вому підребер'ї, особливо в зоні проек­ції жовчного міхура. Інколи спостері­гаються диспепсичні явища. Больова торпідна форма може тривати десят­ки років і за відсутності лікування у значної кількості хворих супровод­жується нападами жовчної кольки.

Больова нападоподібна форма (жов­чна колька) має типову для жовчно­кам'яної хвороби клінічну картину. Характеризується хвилеподібним пе­ребігом: раптово виникає різкий біль у вигляді нападу тривалістю від де­кількох хвилин до декількох годин, а іноді до кількох днів, протягом яких біль то припиняється, то посилюється. Біль буває нестерпним: виникає в правому підребер'ї, рідше в надчеревній ділянці, поширюється по всьому животі, іррадіює в праве плече, міжлопатковий простір. Напад жовчної коль­ки може розвиватись на тлі повного благополуччя, частіше вночі і закінчити­ся може також раптово. Спровокувати її можуть надмірна кількість їжі, жир­на їжа, вживання спиртних напоїв, трясьба під час їзди, переохолодження, перевтома, важкі фізичні зусилля, різкі емоції, у жінок — менструації, перед- менструальний період, вагітність. Напади жовчної кольки в нічний час по­в'язані з підвищеною збудливістю парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи в цей час доби. Біль зумовлений спазмом непосмугованих м'язів жовчного міхура і проток, який виникає як реакція на перешкоди для випорожнення міхура.

Під час нападу жовчної кольки часто підвищується температура тіла. Біль супроводжується напруженням м'язів у правому підребер'ї, нудотою, блюванням, яке не приносить полегшення, уповільненням пульсу, іноді стенокардією, що пов'язано з рефлекторними подразненнями відповідних відділів нервової системи. Тривале блювання спостерігається в разі залу­чення до патологічного процесу підшлункової залози. Якщо колька триває понад добу, з'являється незначна жовтяниця. При цьому сеча набуває тем­ного кольору, а кал стає світлішим. Жовтяниця минає після припинення нападу, якщо не настає стійке закупорення спільної жовчної протоки. Інколи пальпується збільшений жовчний міхур, причому в його ділянці визначається локальне збільшення печінки. Позитивні симптоми Ражби — Ортнера, Кера, Мерфі та ін.

Найінтенсивніший біль відзначають у хворих з дрібними каменями, коли вони потрапляють у шийку міхура, міхурову чи спільну жовчну протоку. При цьому больовий синдром зумовлений як спазмом непосмугованих м'язів, так і різко підвищеним внутрішньоміхуровим тиском і розтягненням стінки жовчного міхура. У половини хворих з механічною жовтяницею внаслідок закупорення каменем загальної жовчної протоки відзначають свербіж шкіри, вираженість якого залежить від рівня білірубіну в крові.

При стенокардійній формі жовчнокам'яної хвороби (холецистокардіаль- ний синдром), описаній вперше в 1883 р. С.П. Боткіним, можливий розви­ток типового ангінозного болю в ділянці серця, який повністю затушовує біль у правому підребер'ї і нерідко розцінюється як напад стенокардії і навіть інфаркт міокарда. Кардіалгії при холецистолітіазі можуть бути зумовлені як іррадіацією болю з правого підребер'я, так і рефлекторними впливами на вінцеві судини, провокуючи коронароспазм або загострення супутньої іше­мічної хвороби серця, тому хворі на стенокардитичну форму жовчнокам'я­ної хвороби, особливо в разі супутньої артеріальної гіпертензії, схильні до розвитку інфаркту міокарда. На ЕКГ під час нападу жовчної кольки виявля­ють зниження інтервалу ST нижче ізолінії, зменшення вольтажу і негатив­ний зубець Г переважно в грудних відведеннях, високий зубець R у відведен­нях I, II, aVL.

Ретельне збирання і аналіз анамнезу, динамічне спостерігання та прове­дення лабораторних та інструментальних досліджень дозволяє з'ясувати при­роду кардіалгії.

Клінічний перебіг жовчнокам'яної хвороби залежить також від наявності чи приєднання запального процесу в жовчному міхурі та розвитку інших ускладнень.

Так, у деяких хворих жовчнокам'яна хвороба, яка перебігає спочатку без запалення, ускладнюється останнім і розвивається клініка гострого холецис­титу. З наростанням запалення біль у правому підребер'ї посилюється, а в разі поширення запалення на інші відділи очеревини біль поширюється спо­чатку вліво і донизу, охоплюючи все більший простір, аж до розвитку розли­того, а потім і дифузного перитоніту.

Однією з важливих ознак жовчнокам'яної хвороби є збільшення жовч­ного міхура, яке може спостерігатися як у гострих випадках, так і при хро­нічному перебігу. Однак у гострих випадках не завжди вдається пропальпувати жовчний міхур через напруження м'язів передньої черевної стінки, а також рухливого неспокою (у разі тяжкої печінкової кольки). Пальпацію жов­чного міхура вдається провести після медикаментозного лікування нападу або в міжнападовий період.

При значному збільшенні печінки внаслідок розвитку реактивного гепа­титу (холангіогепатиту) можлива атипова локалізація максимуму болю і перитонеальних явищ у правій клубовій ділянці через відтиснення запаленого жовчного міхура донизу. Клінічно реактивний гепатит проявляється збільшен­ням печінки, закруглений чутливий край якої виступає з-під ребрової дуги; поверхня печінки гладенька, консистенція тістоподібна (м'яка); при вираже­ному холестазі — печінка щільна. Тяжкий гепатит у більшості випадків пере­бігає з жовтяницею (навіть у разі прохідності жовчних шляхів). У подальшо­му розвивається біліарний цироз печінки, який ускладнюється печінковою, а потім печінково-нирковою недостатністю.

Якщо жовчнокам'яна хвороба ускладнилася гострим панкреатитом, хворі відзначають різкий біль у надчерев'ї, який за вираженістю інколи переважає біль у правому підребер'ї. У цих випадках біль найчастіше віддає в поперек, носить виражений оперізувальний характер, можлива також іррадіація за груднину, у ділянку серця, лопаток.

У частини хворих перебіг жовчнокам'яної хвороби ускладнюється лихо­манкою, яка по суті є проявом гострого холециститу, холангіту, або загост­ренням хронічного холециститу. За наявності каменів у жовчному міхурі лихоманка відзначається значно рідше, ніж у хворих, які мають камені в спільній жовчній протоці. Нерідко лихоманка буває короткочасною і зникає разом з больовим нападом. Дуже часто розвитку лихоманки передує жовтя­ниця. Як правило, лихоманка починається після сильного ознобу. У хворих похилого віку через знижену реактивність температура тіла підвищується до субфебрильних цифр або залишається нормальною навіть у разі вираженого запалення.

На тлі нападоподібного болю внаслідок закупорення каменем спільної жовчної протоки може розвиватися жовтяниця, яка частіше з'являється на другий-третій день з моменту виникнення нападу болю. Розвиток механічної жовтяниці може бути зумовлений стисненням загальної жовчної протоки збільшеними лімфовузлами печінково-дванадцятипалої зв'язки (перихоле- дохеальний лімфаденіт) або внаслідок набряку слизової оболонки жовчних проток, а також стисненням загальної жовчної протоки набряклою головкою підшлункової залози в разі розвитку холецистопанкреатиту.

Наявність каменя невеликих розмірів у спільній жовчній протоці в разі відсутності запального процесу не веде до повного закриття протоки. У дея­ких хворих при обтурації спільної жовчної протоки камінь може зрушувати­ся вгору по протоці, відкриваючи вихід для жовчі в дванадцятипалу кишку, а через деякий час знову спричинити обтурацію, і тоді жовтяниця періодично зменшується, а потім знову наростає. Такий камінь називають вентильним.

Одним з найважчих проявів жовчнокам'яної хвороби є гострий кальку­льозний холецистит, пов'язаний з гострим порушенням мікроциркуляції жовчі в міхурі внаслідок вклинювання жовчного каменя в шийку жовчного міхура або міхурову протоку. У разі нетривалої блокади неінфікованого міхура в більшості хворих циркуляція жовчі досить швидко відновлюється, тому що камінь або повертається в порожнину міхура, або проходить у спільну жовч­ну протоку.

У разі жовчнокам'яної хвороби на тлі гострого холециститу ускладнена гепатитом або панкреатитом жовтяниця може мати паренхіматозний харак­тер внаслідок запального чи ферментативного (при панкреатиті) ураження паренхіми печінки, або бути комбінованою за рахунок двох компонентів - порушення відтоку жовчі і ураження паренхіми печінки.

При тривалому закупоренні шийки жовчного міхура складові частини жовчі всмоктуються стінкою міхура, а його слизова оболонка виділяє сероз­ний випіт — так розвивається водянка жовчного міхура. При цьому різкий біль у ділянці правого підребер'я змінюється відчуттям важкості, температу­ра тіла, як правило, нормальна. У разі приєднання інфекції розвивається емпієма жовчного міхура. Стан хворого різко погіршується: з'являється оз­ноб, температура зростає до гектичної, відновлюється біль у правому підре­бер'ї, у крові виявляють нейтрофільний лейкоцитоз, збільшення ШОЕ.

У разі повного закупорювання каменем входу в жовчний міхур, коли при­пиняється і надходження, і відтік жовчі, він поступово зморщується і атро­фується. Коли відбувається тотальне заповнення жовчного міхура каменями, напади жовчної кольки припиняються, що створює видимість благополуччя, хоча блокований жовчний міхур іноді становить загрозу для життя пацієнта.

За наявності активного інфекційного агента в міхуровій жовчі швидко розвивається прогресивний запальний (запально-деструктивний) процес у стінках жовчного міхура.

Флегмона стінки жовчного міхура і абсцес у ділянці ложа жовчного міху­ра можуть бути наслідком гострого холециститу або пролежня від великого каменя з подальшим приєднанням запального процесу.

Найчастішим ускладненням холелітіазу і жовчної кольки є розвиток де­структивного холециститу із загрозою виникнення перфорації і перитоніту. Унаслідок пролежня від великого каменя, гангрени стінки, розплавлення останньої гнійним процесом утворюються дефекти стінки жовчного міхура, що веде до перфорації.

При некрозі стінки жовчного міхура формуються внутрішні жовчні но­риці. Діагностувати їх важко, оскільки клінічна картина маскується симпто­мами основного захворювання. Більшість внутрішніх нориць виявляють ви­падково, під час холангіографії або операції.

Тривале перебування каменів у жовчному міхурі може призвести до раку жовчного міхура, який в 3—4 рази частіше зустрічається у жінок, ніж у чо­ловіків.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1649 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)