АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА. Пристосувальні процеси - це будь-які прояви адаптації організму до умов зовнішнього середовища, що постійно змінюється

Прочитайте:
  1. II. Лебон и его характеристика массовой души
  2. III. Характеристика на интерна
  3. IX. Характеристика основных классов АМП
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. А2 Загальна частина
  6. Анатомическая характеристика
  7. Анатомическая характеристика
  8. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.

 

Пристосувальні процеси - це будь-які прояви адаптації організму до умов зовнішнього середовища, що постійно змінюється. Пристосування — широке біологічне поняття, що об'єднує в собі всі прояви життєдіяльності, завдяки яким відбувається взаємодія організму з факторами навколишнього середовища. Вона спрямо­вана на збереження виду, тому стосується як здоров'я, так і захворю­вання (А.І. Струков, В.В. Серов, 1993).

Пристосування забезпечується різноманітними реакціями нер­вової, ендокринної, імунної систем татерморегуляцією.Усі ці реак­ції дають можливість організму в будь-який момент залишатися "самим собою", тому вони й отримали назву пристосувальних.

Поряд з цим, дія факторів зовнішнього середовища може призво­дити до порушення структури органів, що супроводжується появою реакцій, спрямованих на нормалізацію порушеної функції. У цьому випадку посилюється робота збережених частин органу і навіть інших органів, також споріднених пошкодженому у функціональ­ному аспекті. За цих умов розгортаються пристосувальні реакції. Однак вони, по-перше, завжди більш виражені, а по-друге, до них можуть приєднуватися й інші реакції, наприклад запалення, яке є необхідним для відторгнення змертвілих тканин. Ці реакції назива­ються компенсаторними, вони спрямовані на компенсацію поруше­ної функції, відновлення гомеостазу після загибелі того чи іншого органу. Іншими словами, компенсація - це одна з форм прояву пристосування, що виникає для корекції порушеної функції при захворюванні, для "збереження самого себе" в критичній ситуації.

Отже, поняття "пристосувальні реакції" ширше, ніж поняття "компенсаторні реакції". А.1. Струков, В.В. Серов (1993) вважають, що це різні по своїй суті процеси. Тому недоцільно використання самого терміну "компенсаторно-пристосувальні процеси".

Разом з тим, ряд патологів продовжують користуватися зазна­ченим терміном. Справа в тому, що ці реакції тісно між собою пов'язані і в сукупності спрямовані на забезпечення гомеостазу організму. Вони не є якимись особливими реакціями організму, а виникають як різні комбінації його функцій, розгортаються на тій самій матеріальній основі, що й у нормі, але перебігають, як правило, більш інтенсивно і супроводжуються появою певних змін у тканинах.

В організмі не існує пристосувальних та компенсаторних реак­цій, які були б властиві йому при тому чи іншому захворюванні, але не використовувались ним частково або повністю у звичайних умовах його існування. Іншими словами, в організмі не існує жодного патологічного процесу, який не мав би свого фізіологічного прототипу в нормальних умовах життєдіяльності, тобто всі пристосувально-компенсаторні процеси формуються з нормальних реакцій організму. Тому вважаємо доцільним збереження та користування терміном пристосувально-компенсаторні процеси.

Комбінації їх, які використовує організм для підтримання постій­ного складу свого внутрішнього середовища, тобто гомеостазу, дуже різноманітні. Разом з тим, принципи їх дії більш-менш однотипні.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 504 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)