АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зоровий нерв, зорове перехрестя, зоровий тракт.

Прочитайте:
  1. В неврологии исследуют зрительный нерв, оценивая остроту зрения, цветоощущение, поля зрения, глазное дно.
  2. Зрительный нерв, его строение и функции. Офтальмоскопическое исследование. Рецепт на очки при гиперметропии.
  3. Під час операції у хворого порушен нерв, який інервує персне-щитоподібний м'яз. Який механізм голосоутворення при цьому постраждає?
  4. Проміжний мозок:зоровий горб,підгорбова ділянка,фізіологічне значення,наслідки патології
  5. Складається з таламічної ділянки (таламус-зоровий горб, метаталамус – колінчасті тіла, епіталамус – епіфіз) і гіпоталамусу.
  6. Що іннервує великогомілковий нерв, як гілка сідничного нерва крижового

Зоровий нерв — 2 пара черепномозкових нервів. Виключно чутливий нерв. Проводить інформацію, зібрану на сітківціока до головного мозку.Його волокна починаються від гангліозних клітин сітчастої оболонки ока. Утворений ними нерв проникає в очниці, а звідти - в порожнину черепа через зоровий канал клиноподібної кістки. В області клиноподібної кістки волокна нерва частково перехрещуються, тобто перехрещують волокна, що йдуть від медіальних половин сітківки. Переходячи на протилежну сторону, медіальні волокна з'єднуються з волокнами латеральної частини, в результаті від місця схрещення починається зоровий тракт (лат. tractus opticus), який закінчується в підкоркових центрах зору, що складаються з бічного колінчастого тіла, зорового бугра і верхніх пагорбів пластинки даху середнього мозку. Від підкіркових центрів зору імпульси надходять у зоровий аналізатор, розташований у корі потиличної частки головного мозку, по обидва боки від шпорної борозни.

1. Світлочутливі нейрони

o палочки

o колбочки

2. Асоціативні нейрони

o горизонтальні клітини — зв'язують аксони декількох паличок та колбочок

o біполярні нейрони

o амакринні клітини

3. Гангліонарні нейрони

Шлях: палочка/колбочка → біполярний нейрон → гангліонарний нейрон. Зоровий тракт -пучок нервових волокон, що починається від зорового перехреста, що й закінчується в латеральнім колінчатім тілі, подушці таламуса й верхньому горбку даху середнього мозку; входить до складу провідного шляху зорового аналізатора.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1046 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)