АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні характеристики конкуруючих марок автомобілів

Прочитайте:
  1. V. Основні етапи заняття
  2. Будова і основні функції спинного мозку.
  3. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  4. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування.
  5. Вкажіть які основні види тканин не зустрічаються у людини.
  6. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  7. Возбудители брюшного тифа и паратифом А и В. Характеристики их свойств, антигенное строение. Патогенез брюшного тифа.
  8. Гармонические колебания и их характеристики
  9. Гендерные характеристики интеллекта
  10. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу

 

Показники Марка А Марка Б
Варіанти Варіанти
                   
Роздрібна ціна, тис. грн.                    
Середній річний пробіг, тис. км.                    
Пробіг до капітального ремонту, тис. км.                    
Середньорічні витрати на технічне обслуговування двигуна, тис. грн. 1,6 1,8 2,6 1,1 1,6 1,9 2,2 1,9 1,4 1,1
Середньорічні витрати на технічне обслуговування ходової частини, тис. грн. 1,8 2,8 1,7 1,9 1,8 1,8 1,6 1,9 2,1 2,5
Середньорічні витрати на мастильні матеріали. тис. грн. 0,4 0,5 0,7 0,6 0,9 0,3 0,5 0,8 0,3 0,4
Середня витрата палива на 100 км., л.                    
Вартість 1 л. Палива, грн. 5,3 5,0 5,2 5,3 5,4 5,3 5,0 5,2 5,3 5,4
Процентна ставка по депозитах, %                    

 

Використовуючи даної таблиці,

розрахуйте інтегральні показники якості й питомих витрат на одиницю ефекту для двох марок автомобілів;

зробіть висновки про порівняльний рівень їхньої якості з економічної точки зору.

Методичні рекомендації до виконання завдання 10

Якість продукту являє собою узагальнюючу характеристику сукупності його властивостей, які є основою його конкурентоспроможності. Якість продукту може оцінюватися із двох точок зору: технічної й економічної.

Оцінка технічного рівня якості продукту передбачає аналіз відповідності його технічних характеристик, створюваних у сфері виробництва, обов'язковим стандартам, прийнятим у країнах, де передбачається реалізовувати продукт. До них можна віднести: технічні стандарти, стандарти екологічної чистоти, стандарти безпеки й захисту здоров'я людини й т.д.

Однозначною характеристикою якості продуктів аналогічного призначення в сфері споживання, що дозволяє робити їхню порівняльну оцінку, є економічна оцінка якості. Показником однозначної економічної оцінки якості може служити інтегральний показник якості (И), що розраховується по формулі:

,

де – показник сумарних корисних ефектів від використання продукту за аналізований період (наприклад, за термін служби, за строк до першого капітального ремонту, за рік, і т.п.); виміряється в одиницях очікуваного результату від використання продукту, що, залежно від функціонального призначення продукту, може мати різні одиниці виміру (наприклад, для легкового автомобіля – пробіг у кілометрах і т.п.);

Зп – загальна сума єдиноразовых витрат, пов'язаних із придбанням продукту (витрати на покупку, доставку, установку, налагодження, і т.п.), грош. одиниць;

– поточні витрати, пов'язані з використанням продукту в кожному році аналізованого періоду його використання, грош. одиниць.

t – номер року використання продукту;

e – банківська процентна ставка по депозитах (для споживача служить показником мінімально можливої ефективності використання деякої суми грошей при порівнянні альтернативних варіантів її використання в аналізованому періоді часу), частки одиниці.

Для виробників продуктів інтегральний показник якості продукту відіграє важливу роль. Він служить критерієм оцінки доцільності здійснення додаткових витрат на підвищення економічної якості існуючого продукту при аналізі шляхів його можливого поліпшення, або при вирішенні задач створення нових продуктів.

Витрати на підвищення якості існуючого продукту (або створення нового продукту) виправдані тільки в тому випадку, якщо вони забезпечують збільшення його інтегрального показника якості, а отже й підвищення оцінки корисності продукту в очах споживачів.

Поряд з інтегральним показником якості продукції може використовуватися величина, зворотна йому, називана питомими витратами на одиницю ефекту.

Завдання 11

Супермаркет реалізує різні види товарів, на упаковці кожного з яких розміщені унікальні штрихові коди відповідно до системи кодування EAN-13. У таблиці 13 наведені штрих-коди для товарів, реалізованих супермаркетом, з відсутньою контрольною цифрою.

Таблиця 13

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 430 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)