АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Форма розрахункової таблиці

Прочитайте:
  1. I. Информация о больном и НПР
  2. II. Форматирование текста
  3. IV. Источники учебной информации
  4. Power Point форматында презентация жасау
  5. V. БЛОК ИНФОРМАЦИИ.
  6. V. Информационный блок для самостоятельной позааудиторной разработки темы
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  9. VI. Учебно-методическое и информационное обеспечение
  10. А.1.8. Епідеміологічна інформація
Передача Кількість виходів Загальна тривалість Рейтинг передачі Рейтинг у ЦА GRP ТRP OTS Frequency (Averaqe OTS) Загальна вартість
сік. мін.
РЕКЛАМНА КАМПАНІЯ 1
Канал «ІНТЕР»
«Ранок з Інтером»                    
«Подробиці»                    
Канал «СТБ»
«Вікна Новини»                    
Х/ф або серіал                    
Разом                    
РЕКЛАМНА КАМПАНІЯ 2
Канал «ОРТ»
«Ранок»                    
«Час»                    
Канал «НТВ»
«Сьогодні Ранком»                    
«Сьогодні»                    
Разом                    

 


N – кількість виходів рекламного повідомлення (в окремій передачі, на каналі, у друкованому ЗМІ й т.п.) в аналізованому періоді часу.

Одиницями виміру показників GRP є відсотки, але при значенні показника знак «%»звичайно опускається.

Показники GRP, розраховані не для потенційної, а для цільової аудиторії скорочено позначаються TRP (від англ. Target Audience GRP). Розрахунок цих показників аналогічний наведеному вище, але при їхньому розрахунку використовуються тільки рейтинги (передачі, каналу, друкованого ЗМІ й т.п.) у цільовий для підприємства аудиторії.

При порівнянні комунікаційної ефективності різних варіантів медіапланів одним з основних показників є сумарний GRP рекламної кампанії ( ).

Він являє собою арифметичну суму GRP, що розраховується повсіх передачах, каналам, друкованим ЗМІ й т.п., у яких були розміщені рекламні повідомлення в ході рекламної кампанії, і розраховується по формулі:

,

де R (%) i – рейтинги i- х теле- радіопередач, друкованих видань і т.п., у яких у ході рекламної кампанії розміщалися рекламні повідомлення, %;

N i – кількість виходів рекламного повідомлення в i- й теле- радіопередачі, друкованому виданні й т.п. за час рекламної кампанії;

m – загальна кількість видів ЗМІ, використаних для розміщення рекламних повідомлень у ході рекламної кампанії.

На відміну від показників GRP, показники OTS мають реальний сенс і характеризують кількість рекламних контактів, що потенційно може (могло) бути досягнуте в ході рекламної кампанії (в абсолютному вираженні) і розраховується по формулі:

.

Показник Frequency (Averaqe OTS) визначається по формулі:

Максимальне значення цього показника не може перевищувати числа виходів рекламного повідомлення в ході кампанії.

Чим більше значення наведених вище медіапоказників, тим більша по чисельності аудиторія має ймовірність хоча б один раз у ході рекламної кампанії побачити (почути) рекламу.

Завдання 25

Використовуючи результати розрахунків попереднього завдання, оцініть економічну ефективність двох рекламних кампаній, розрахувавши наступні вартісні показники, як по окремих передачах, так і в цілому для рекламних кампаній:

вартість тисячі звертань до потенційної й цільової аудиторії (СРТ);

вартість тисячі контактів з потенційною аудиторією (CPT OTS);

вартість охоплення 1000 представників цільової аудиторії хоча б 1 раз (СРТ Reach (1+);

вартість одиниці GRP (СРР).

При розрахунку прийняти, що чисельність потенційної аудиторії становить 500 тис. чіл., чисельність цільової аудиторії 150 тис. чіл.. Показники Reach (1+) цільової аудиторії становлять: у рекламній кампанії (1) – 65%, а в рекламній кампанії (2) – 75%. Результати розрахунків рекомендується представити в табличній формі.

Методичні рекомендації до виконання завдання 25

Важливу частину показників ефективності медіапланування представляють вартісні показники. Вони дозволяють рекламодавцеві (тобто, підприємству, що вкладає гроші в рекламу) оцінювати й порівнювати між собою економічну ефективність витрат на реалізацію різних варіантів медіапланів рекламних кампаній.

Як критерій комунікаційної ефективності рекламної кампанії рекламодавцем може прийматися досягнення максимуму різних медіапоказників. Але при оцінці економічної ефективності рекламної кампанії використовується універсальний принцип. Він складається в порівнянні значень медіапоказників, що характеризують бажаний результат (комунікаційну ефективність рекламної кампанії), з витратами на його досягнення. Оскільки в практиці медіапланування як критерій комунікаційної ефективності рекламної кампанії може використовуватися ряд різних медіапоказників, те відповідно до них може бути розрахований і ряд різних показників економічної ефективності рекламної кампанії.

Загальний принцип оцінки економічної ефективності порівнюваних варіантів інвестицій у той або інший комерційний проект універсальний. Він полягає в наступному: більш ефективним признається той варіант, у якому «одиниця» бажаного результату досягається з меншими витратами (тобто, нижче питомі витрати на одиницю ефекту). Або навпаки, більш ефективним признається той варіант, при якому на одну грошову одиницю витрат припадає більша «кількість» результату. До показників економічної ефективності рекламної кампанії відносять наступні.

Вартість тисячі звертань до аудиторії. Звичайно позначається СРТ (від англ. Cost Per Thousand – «ціна за тисячу») і визначається в такий спосіб:

,

де – загальна вартість розміщення рекламних повідомлень в окремому носії, у рекламній кампанії в цілому, ден. ед.;

ЧПА – загальна чисельність потенційної аудиторії.

Показник CPT являє собоюціну, яку необхідно заплатити, щоб представники потенційної аудиторії могли побачити (почути) рекламу тисячу разів, незалежно від того, скільки людей реально неї бачило, чуло. Показник CPT використовується як критерій при виборі засобів поширення рекламного повідомлення або часу їхнього розміщення на одному засобі.

Вартість тисячі контактів. Звичайно позначається CPT OTS. Це ціна, яку необхідно заплатити, щоб представники потенційної аудиторії побачили (почули) рекламу тисячу разів, незалежно від того, скільки людей реально її бачило, чуло. Розраховується вона в такий спосіб:

,

де OTS – кількість рекламних контактів.

Вартість охоплення 1000 представників цільової аудиторії. Цей показникпозначається (СРТ Reach) і відображає суму витрат на реальне охоплення рекламним повідомленням тисячі глядачів (слухачів, читачів і т.д.) бажана кількість разів (n).

Може бути обчислений для будь-якої бажаної частоти охоплення (n) і розраховується в такий спосіб:

,

де TA – чисельність представників цільової аудиторії засобів ЗМІ, у яких проводиться рекламна кампанія;

n – бажана частота охоплення аудиторії рекламним анонсом, разів.

Вартість одиниці GRP (або вартість 1-го пункту рейтингу). Позначається СРР (від англ. Cost Per Point). Являє собою коефіцієнт, що характеризує економічну ефективність проведення рекламної кампанії, якщо як показник її комунікаційної ефективності використовується GRP. Розраховується по формулі:

.

ТЕМА: ПЛАНУВАННЯ Й ОРГАНІЗАЦІЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

 

Завдання 26

У таблиці 32 наведені дані про витрати на виробництво продукції й маркетингову діяльність підприємства в планованому році. На основі наведених даних визначите:

бюджет витрат на маркетинг в абсолютному грошовому вираженні на планований рік;

частку витрат на маркетинг у виручці й прибуток від реалізації продукції;

кількість одиниць продукції, яку варто реалізувати для того, щоб відшкодувати виробничі витрати й, відповідно, витрати на маркетинг.

Методичні рекомендації до виконання завдання 26

При вирішенні завдання розрахунки варто виконати в табличних формах, наведених нижче.

У формі, наведеної в табл. 33, варто проаналізувати витрати підприємства на програму випуску в цілому, виділяючи виробничі витрати й витрати на маркетинг, а також по їхній залежності від змін обсягу виробництва. Подібний розрахунок дозволить виділити суму витрат (бюджет) підприємства на маркетинг і визначити їхню частку у виручці.

 


Таблиця 32


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 528 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)