АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ринок капіталу. Процент.

Прочитайте:
  1. Ринок землі. Економічна рента
  2. Ринок капіталу. Процент
  3. Ринок праці
  4. Ринок чистої монополії в коротоко- та довгостроковому часових інтервалах: аналіз поведінки виробника.

Капітал у широкому значенні слова – це будь-який ресурс, створений з метою виробництва більшої кількості економічних благ. Капітал відрізняється від землі тим, що він має здатність до відтворення, у той час як земельний фонд є фіксованою величиною й не може бути швидко збільшений.

На практиці фізичний (матеріально-речовий) капітал розподіляється на основний капітал, до якого відносять реальні активи тривалого користування (такі як будинки, споруди, машини, устаткування), і оборотний капітал, що витрачається на покупку засобів для кожного циклу виробництва: сировини, основних і допоміжних матеріалів і т.п. Рішення про кількість використовуваних сировини й матеріалів, а також встановлення цін на них аналогічні тим, які ми розглянули стосовно праці. Але з капіталом, як виробничим фактором тривалого користування, інша справа, тому що він бере участь у виробництві протягом багатьох років з моменту придбання.

Коли фірма приймає рішення, чи будувати завод і чи закуповувати устаткування, вона повинна порівняти капіталовкладення, які має зробити зараз, з додатковим прибутком, що принесе новий капітал у майбутньому. Тобто, вона повинна відповістити на запитання: скільки майбутні прибутки коштують сьогодні. Така проблема не виникає при наймі робочої сили або закупівлі сировини, тому, що в цих випадках фірма порівнює свої поточні витрати з поточним граничним продуктом фактору виробництва.

Приведення економічних показників (виторгу, витрат і т.п.) майбутнього років до сьогоднішньої цінності називається дисконтуванням. Показник, що характеризує сьогоднішню вартість майбутніх доходів (збитків), називається поточна (сучасна) дисконтована вартість (PDV).

Відповідь на питання, скільки сьогодні коштує 1 гривня, що ви одержите в майбутньому, залежить від ставки процента (i). Якщо ви сьогодні інвестували 1 гривню. Те через рік ви одержите доход (1+ i) гривень, через 2 роки – (1+ i)2, через n років – (1+ i)n. Звідси випливає, що 1 гривня, що буде отримана через 1 рік, сьогодні коштує: 1грн. /(1+ i), а гривня, отримана через n років – 1грн. /(1 + i)n.

У більш загальному вигляді:

PDV = FVn ,
(1+ i)n

де PDV – поточна дисконтована вартість;

FV – вартість через n періодів;

i – ставка процента.

Тепер ми можемо визначити дисконтовану величину доходів за часом. Наприклад, розглянемо два доходи (А и В). Доход А дорівнює 200 гривень: 100 грн. виплачуваних зараз, і 100 грн. виплачуваних через рік. Доход У дорівнює 220 грн.: 20 грн., виплачуваних зараз, 100 грн., виплачуваних через рік, і ще 100 грн., виплачуваних через два роки. Який із цих двох доходів обрати? Щоб відповісти на це питання, ми повинні обчислити й просумувати дисконтовані величини доходів за кожний рік виплат:

PDV доходу А = 100 грн. + 100 грн./(1+i);

PDV доходу В = 20 грн. + 100 грн. /(1+i) + 100 грн. /(1+i)2.

У таблиці 7.1 наведена дисконтована величина обох доходів при ставках процента 5, 10, 15, і 20%. Як видно з таблиці, перевага доходу залежить від ставки процента. При ставці процента 10% або менше, доход У переважніше доходу А. При ставці процента 15% і вище – доход А переважніше. Причина полягає в тому, що, хоча сума доходу А менше, але він виплачується швидше.

Таблиця 7.1.

Розрахунок величини дисконтованого доходу при різних ставках процента.

Вид доходу Величина дисконтиованого доходу при значенні процентної ставки, грн.
R = 0,05 R = 0,10 R = 0,15 R = 0,20
А 195,238 190,909 186,957 183,333
В 205,941 193,554 182,571 172,778

 

Одним з найбільш важливих рішень, які приймає фірма, є рішення про здійснення нових інвестицій. Щоб відповістити на запитання, чи варто здійснювати ті або інші інвестиції, фірма повинна підрахувати дисконтовану вартість майбутніх доходів, очікуваних від інвестицій, і порівняти її з розміром інвестицій. Це і є критерій чистої дисконтованої вартості (NPV): інвестуйте, якщо очікувані доходи більше, ніж витрати на інвестиції.

Припустимо, що інвестиції розміром С, імовірно, у наступні 10 років будуть приносити прибуток π1, π2, π3,πn... Тоді ми запишемо дисконтовану вартість, як:

 

NPV = -C + π1 + π2 + + π10
(1+R) (1+R)2 (1+R)10  

 

Де С – інвестиції;

πn – прибуток, одержуваний в n-м році;

i – норма дисконту (норма приведення витрат до єдиного моменту часу)

Норма дисконту (i) може бути ставкою процента або якою-небудь іншою ставкою, що відображає альтернативні витрати на інвестування (норму прибутку, що фірма може одержувати при капіталовкладенні аналогічного ступеня ризику). З наведеної формули випливає, що фірмі варто здійснювати інвестиції тоді, коли чистий прибуток є позитивним, тобто тільки в тому випадку, якщо NPV > 0.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 417 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)