АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ринок землі. Економічна рента

Прочитайте:
  1. Анализ рентабельности предприятия.
  2. Аналіз ринкової рівноваги, її економічна сутність, наслідки відхилення від неї.
  3. Дифференциальная земельная рента и ее виды.
  4. Земельна рента в сучасній економічній системі
  5. Земельна рента: сутність, форма, механізм
  6. Земельная рента как цена за использование земли. Рента и арендная плата. Цена земли
  7. Мікроекономічна модель підпр-ва. Поняття виробничих факторів.
  8. Підп-во як мікроекономічна модель: 1 і 2 факторна модель в мікроекономічних теоріях.
  9. ПРИБЫЛЬ И РЕНТАБЕЛЬНОСТЬ
  10. Прибыль и рентабельность предприятия.

Економічна рента – це ціна, що сплачується за використання землі й інших природних ресурсів, пропозиція яких є фіксованою.

Саме унікальні умови пропозиції землі – її фіксована кількість – відрізняє рентні платежі від заробітної плати, процента й прибутку. Розглянемо цю особливість, використовуючи метод аналізу попиту та пропозиції. Припустимо, що всі землі мають однакову якість і використовуються тільки для виробництва одного продукту, а також припустимо, що землі орендуються на конкурентному ринку. На малюнку 7.10 пропозиція землі S абсолютно нееластична, тому що пропозиція землі не може змінюватися слідом за рухом цін.Отже, величина ренти визначається попитом на землю. Попит на землю залежить від ціни продукту, виробленого на цій землі, і від продуктивності землі, що залежить від кількості, якості й цін ресурсів, що сполучаються із нею. З малюнка видно, що з ростом попиту на землю росте величина ренти й навпаки.


Рис. 7.10 – Визначення земельної ренти

 

Виходячи з того, що підвищення ренти не приводить до збільшення пропозиції землі, ренту можна визначити як є надлишок, тобто плату, що не є необхідною в тому розумінні, що вона не забезпечує наявність землі в економіці.

Дотепер ми виходили із припущення про однакову якість землі. Насправді різні ділянки землі значно відрізняються по продуктивності, що дає землевласникам різний рівень рентного доходу. Продуктивність землі різна, тому що відрізняються її родючість і кліматичні умови, а також місце розташування ділянок. Ділянки, розташовані більш вигідно стосовно інших сполучених ресурсів і до безпосереднього споживача, дають більш високі доходи. Диференціацію ренти, обумовлену якісною неоднорідністю землі, можна простежити на малюнку 7.10, але з дещо іншого погляду. Припустимо, що вирощується тільки один сільськогосподарський продукт на чотирьох ділянках землі різної якості, причому розмір кожної ділянки фіксований і дорівнює OS. Гранична продуктивність кожної ділянки землі відображена кривими попиту D1, D2, D3, D4. Ділянка землі №1 – найбільш продуктивна, ділянка землі №4 – найменш продуктивна. Відповідна економічна рента з ділянок 1, 2, 3 буде R1 > R2 > R3, що відображає якісну неоднорідність трьох ділянок землі. Якість ділянки №4 настільки низька, що її невигідно вводити в оборот повністю.

Ми припускали, що земля використовується лише для вирощування сільськогосподарських культур. Однак земля необхідна й в інших сферах сільського господарства, а також під цивільне й промислове будівництво, тобто існують альтернативні варіанти її використання. Таким чином, з погляду суспільства в цілому рента – це надлишок, а з погляду індивідуальних виробників, рентні платежі виступають як витрати, оскільки це дає можливість виключити інше застосування землі.

Ціна землі визначається шляхом капіталізації ренти. Припустимо, що якась ділянка землі приносить щорічну ренту в R доларів. Яка може бути вартість такої ділянки? Відповісти на це питання – це значить визначити альтернативну вартість землі. Ціна землі повинна дорівнювати сумі грошей, поклавши яку в банк колишній власник землі одержував би аналогічний доход у вигляді відсотока на вкладений капітал. Отже, ціна землі являє собою дисконтовану вартість майбутньої земельної ренти:

 

PL = Σ Rj j
(1+i)j

 

Тобто

 

PL = R
I

 

Якщо рента дорівнює 500 дол., а ставка позичкового процента становить 5%, то ціна землі дорівнюється 500/0,05 = 100 000 дол.

У дійсності рента становить лише частину суми, що орендар платить земельному власникові. Орендна плата включає крім ренти ще амортизацію на будівлі й споруди (які перебувають на землі), а також відсоток на вкладений капітал.

 

 

Питання для самоперевірки.

 

1. В чому полягає різниця (і що є спільного) між ринками готової продукції і ринками факторів виробництва?

2. Які особливості ринку факторі виробництва пов’язані з похідним характером попиту на ресурси?

3. Використовуючи знання про функціонування ринку ресурсів, поясніть, чому середня заробітна плата в промисловості США вища, ніж в Україні?

4. Чому конкурентна фірма буде (при інших рівних умовах) наймати більше робітників, ніж фірма, що діє в умовах недосконалої конкуренції?

5. Які фактори викликають зміну попиту на ресурси?

6. Від чого залежить еластичність попиту на ресурси?

7. В чому полягає різниця між правилом максимізації прибутку і правилом мінімізації витрат (стосовно співвідношення ресурсів)?

8. Наведіть приклади монопсонії на ринку праці.

9. Поясніть, чому так багато економістів висловлюються проти підвищення мінімальної заробітної плати?

10. В чому полягають причини диференціації заробітної плати?

11. Розкрийте поняття «людський капітал».


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 613 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)