АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Попит на ресурси

Прочитайте:
  1. Аналіз змін у попиті й у розмірі (обсязі попиту). Чинники попиту.
  2. Бібліографічний список та інтернет-ресурси
  3. Гипопитуитарный синдром.
  4. Дифференциальная диагностика пангипопитуитаризма
  5. Еластичність попиту та пропозиції
  6. Залежність обсягу попиту товару А від ціни одиниці товару Б
  7. Зміст поняття попит. Індивідуальний і ринковий попит. Закон попиту і обгрунтування його дії.
  8. Інституціональна природа сучасної фірми. Загальні, специфічні, інтерспецифічні ресурси фірми. Трансакційні витрати.
  9. Лечение гипопитуитарного синдрома.
  10. На основі якої кривої будується лінія індивідуального попиту

РИНКИ ФАКТОРІВ ВИРОБНИЦТВА

 

ПЛАН

 

1. Попит на ресурси

2. Ринок праці

3. Ринок капіталу. Позичковий відсоток

4. Ринок землі

 

Попит на ресурси

У цій темі ми розглянемо ще один тип ринків – ринок факторів виробництва (ринок ресурсів). Попит на ринках ресурсів формується під впливом ринків споживчих товарів і послуг, тобто попит на ресурси є похідним від попиту на споживчі блага. Це значить, що він залежить:

1) від продуктивності ресурсу при створенні товару;

2) від ринкової вартості або ціни товару, виробленого за допомогою даного ресурсу.

Приріст сукупного доходу (TR) у результаті використання додаткової одиниці ресурсу називається гранична доходність ресурсу (MRP) (та ж саме – граничний продукт у грошовому вираженні).

MRP = MR ´ MP,

де MRP­ – гранична доходність фактору виробництва;

MR – граничний доход;

MP – граничний продукт фактору виробництва.

 

Приріст витрат у результаті використання додаткової одиниці ресурсу називаються граничні витрати на ресурс (MRC).

Щоб максимізувати прибуток, виробник повинен використовувати додаткові (граничні) одиниці будь-якого ресурсу доти, поки кожна додаткова одиниця ресурсу дає приріст сукупного доходу, що перевищує приріст сукупних витрат. Таким чином, правило використання ресурсів може бути сформульовано у вигляді рівняння:

MRP = MRC

Ми можемо конкретизувати це правило стосовно кожного виду ресурсів. Припустимо, що конкурентна фірма використовує один змінний фактор виробництва – працю, припустимо, також, що вона діє на конкурентному ринку. В умовах досконалої конкуренції граничний доход дорівнює ціні:

MR = P, тоді MRPL = P ´ MPL

Таблиця 7.1 – Результати виробництва

Одиниця ресурсу Усього продукту Граничний продукт Ціна продукту Сукупний доход гранична доходність фактору виробництва
       
           
           
           
           
           
           
           

 

Якщо фірма максимізує прибуток, то вона наймає робітників доти, поки граничний доход від використання додаткової одиниці фактору (праці) не буде дорівнювати витратам, пов'язаним з його покупкою, тобто MRC. На конкурентному ринку всі одиниці ресурсу (праці) можуть бути придбані за постійною ціною W (ставка зарплати), отже, кожен знову прийнятий робітник буде додавати до витрат свою зарплату, тобто W = MRCL. Інакше кажучи, фірма буде наймати робітників доти, доки гранична доходність ресурсу не буде дорівнювати ставці заробітної плати. Тобто, до точки, у якій MRPL = W.


В такому випадку крива MRP і є крива попиту на працю, тому що кожна точка цієї кривої показує яку кількість робітників найме фірма при кожному можливому рівні заробітної плати (Рис. 7.1).

Рис. 7.1 – Попит на працю

Крива попиту на працю MRP є спадної й для фірми, що діє в умовах досконалої конкуренції, і для фірми, що діє в умовах недосконалої конкуренції. Однак якщо у конкурентної фірми MRP знижується тільки в результаті дії закону спадної віддачі (MRP = MR ´ MP і MP знижується), то MRP фірми в умовах недосконалої конкуренції знижується ще й через необхідність зниження ціни продукту при збільшенні обсягів випуску (тобто знижується не тільки MP, але й MR). Тому на графіку крива попиту на працю фірми в умовах недосконалої конкуренції буде більш стрімкою, ніж крива попиту на працю фірми в умовах досконалої конкуренції (мал. 7.2). Це означає, що при будь-якій ставці заробітної плати фірма, що діє в умовах недосконалої конкуренції, буде наймати (за інших рівних умов) меншу кількість працівників.

Що може привести до зміни попиту на ресурс? Крива попиту на ресурс буде зміщуватися при зміні граничної доходності ресурсу вправо, якщо MRP збільшується; уліво, якщо MRP зменшується. MRP буде змінюватися при зміні:

– попиту на продукт. Збільшення попиту на продукт приводить до росту цін і до росту MRP, зниження попиту – зменшує MRP.

– продуктивності ресурсу. Будь-які зміни, що призводять до росту граничного продукту (MP), збільшують попит на ресурс.

 
 

– цін на інші ресурси. Якщо ресурси можуть заміщати один одного у виробничому процесі (наприклад, праця й капітал), то при зміні цін на один з них діють ефект заміщення й ефект обсягу випуску продукції. Наприклад, якщо знизиться ціна на капітал, то використання праці у виробничому процесі скоротиться (праця заміщується капіталом) і попит на працю зменшиться (ефект заміни). У той же час використання більш дешевого ресурсу (капіталу) призведе до зниження витрат виробництва, що дозволить збільшити випуск продукції. При збільшенні випуску продукції збільшується попит на всі ресурси, як на капітал, так і на працю (ефект обсягу випуску продукції). Так як ці ефекти діють у протилежному напрямку, загальна зміна попиту на ресурс буде залежати від відносної величини цих ефектів. Якщо ефект заміни більше ефекту випуску, то при зниженні ціни на ресурс-замінник (капітал), попит на інший ресурс (працю) знизиться. Якщо ефект заміни менше ефекту випуску, то зниження ціни на один ресурс призведе до збільшення попиту на іншій.

Рис. 7.2 – Попит на працю в умовах досконалої (D1)

і недосконалої конкуренції (D2)

 

Якщо ресурси використовуються у виробничому процесі спільно, тобто доповнюють один одного, наприклад, автомобіль – водій, то зниження ціни на один з них (автомобіль) призведе до збільшення попиту на іншій (праця).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 661 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)