АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інституціональна природа сучасної фірми. Загальні, специфічні, інтерспецифічні ресурси фірми. Трансакційні витрати.

Прочитайте:
  1. Бактериофаги. Природа и особенности взаимодействия с бактериальной клеткой.
  2. Бібліографічний список та інтернет-ресурси
  3. Вирусы, их природа, происхождение. Методы культивирования вирусов.
  4. З повагою, адміністрація фірми.
  5. Концептуальні основи сучасної теоретичної економіки. Мікроекономіка як її складова частина.
  6. Модуль 1. Природа, происхождение и структура вирусов.
  7. Попит на ресурси
  8. Природа и тяжесть имеющегося заболевания
  9. ПРИРОДА ПСИХИЧЕСКОГО ВРАЧЕВАНИЯ

 

Інституції – формальні і неформальні норми і правила поведінки що розробляються та встановлюються державою, суспільством і дають змогу індивідам структурувати і координувати свою діяльність.

Інституціональне середовище функціонування економічних суб’єктів багато в чому визначається правами власності. Сучасна економ теорія під правом власності розуміє санкціоновані норми поведінки, сукупність яких регулює відносини між людьми щодо використання ними економічних благ. Ефективність цих норм прямо залежить від панівної в суспільстві форми власності а також від структури форм власності що склалася, та тенденції її розвитку.

Теорія прав власності дає змогу по новому побачити роль і природу економічних організацій. У рамках цієї теорії під фірмою, як економічною організацією, розуміють коаліцію власників скооперованих факторів вир-ва, які зв’язані між собою контрактними зобов’язаннями з метою мінімізації трансакційних витрат.

Трансакційні витрати – це витрати у сфері обміну, пов’язані з передачею прав власності. Вирізняють 5 основних форм транс витрат:

Витрати, пов’язані з пошуком, збиранням, обробкою та аналізом ринк інформації;

Витрати, пов’язані з пошуком партнерів, веденням переговорів та укладанням контрактів;

Витрати, пов’язані із стандартизацією та забезпеченням і контролем виконання вимог стандартів;

Витрати, пов’язані з захистом прав власності;

Витрати, обумовлені опуртуністичною поведінкою партнерів, тобто невиконання ними контрактних зобов’язань.

В основу фірми як економічної організації покладено систему котрактів, які укладаються між власниками певних ресурсів. Фірмова коаліція по-різному оцінює скооперовані ресурси і ділить їх на три групи:

Загальні ресурси, цінність яких не залежить від того, чи знаходяться вони у даній фірмі, чи ні;

Специфічні ресурси, які всередині фірми цінуються вище, ніж за її межами;

Інтерспецифічні ресурси – взаємодоповнюючі до найбільшого синергетичного ефекту ресурси, максимальна цінність яких досягається тільки в даній фірмі. Фірма розглядається як об’єднання щодо спільного використання передусім інтерспецифічних ресурсів.

Унікальність інтерспецифічних ресурсів, об’єднуваних коаліцією, та різноманітність трансакційних витрат й обумовлюють численність видів сучасних фірм.

 

 

25. Поняття "нормальний прибуток", чистий ек-й прибуток". Вплив зміни їх кільк-х значень на ділову акт-ть підпр-ва.

 

Мінім-й приб-к, необхідний для того, щоб стримати інтерес підприємця в даному напрямку діяльності, назив-ся нормальний прибуток. Його нормальна винагорода за виконання підпри-х функцій є елементом внутрішніх видатків поряд із внутрішньою рентою і внутр з/п. Якщо ця мінім або нормальна винагорода не забезпечується, підприємець переорієнтує свої зусилля з даного направлення діяльності на ін, більш краще для нього, або навіть відмовляється від ролі підпр-ця заради отримання з/п.

Птання норм приб тісно пов'язане із зовнішніми витратами – грошові виплати, які фірма витрачає на користь постачальників труд-х послуг, сировинм, палива тощо. Крім цього фірма може використати певні рес-си на власні цілі – неоплачувані або внутр витрати.

Таким чином ек-ти вважають всі платежі – внутр і зовн, включаючи в останнє і норм приб-к, - необхідні для того, щоб привернути і забрати ресурси у межах даного направлення дія-ті.

Якщо сума грош-х надходжень перевищує ек-ні витрати фірми, то весь залишок накопичується в руках підпр-ця. Цей залишок назив чистим прибутком. Т.б. ек-й приб дорівнює загальній виручці "-" тимчасові видатки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 774 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)