АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Цінова дискримінація: поняття, умови, види.

Прочитайте:
  1. Гарячка та її види.
  2. Зовнішні та внутрішні умови, які сприяють впливу радіації на організм.
  3. Тема 2. Основні поняття, принципи роботи та використання комп'ютерних мереж
  4. Тема №2. Основні поняття, принципи роботи та використання комп'ютерних мереж.
  5. ТЕХНІЧНЕ ЗАМІЩЕННЯ ФАКТОРІВ В-ВА: ПОНЯТТЯ, ДОПУСТИМІ МЕЖІ, НОРМА ЗАМІЩЕННЯ.
  6. Умови, за яких показане надання медичної допомоги
  7. Умови, що визначають вибір споживача при некомпенсаційних моделях формування його позиції
  8. Цінова еластичність попиту: суть, методика обчислення, чинники.

Монополіст може здійснювати цінову дискримінацію ― встановлювати різні ціни на той самий продукт для різних покупців, що не пов’язано з якимись відмінностями у витратах.

Економічні умови здійснення цінової дискримінації: 1) продавець повністю контролює виробництво та ціноутворення товару на всіх сегментах ринку; 2) продавець здатний відокремлювати різні та стійкі групи покупців з різною еластичнісю попиту; 3) покупці не мають бажання та умов перепродавати придбану продукцію іншим покупцям.

Вид дискримінації Класифікаційна ознака Приклади
    Просторова Територіальна диверсифікація покупців Демпінгові ціни Цінові пояси та зони Ціни офшорних зон Сільські та міські ціни і тарифи
Часова Час придбання товарів або послуг Денні та нічні ціни Сезонні ціни
    Товарна Мета придбання товарів або послуг   Обсяг придбання   Якість товарів   Торгівельна марка Тарифи на виробниче або споживче використання енергії Оптові та роздрібні ціни і тарифи Надбавки та знижки за якість, сортність тощо Ціни на продукцію всесвітньовідомих і невідомих фірм

37. Ознаки і поширення монополістич. конкуренції (МК). Визначення в короткостроковому періоді.

МК —тип ринку, на якому діє велика кількість невеликих постачальників, що конкурують між собою за продаж диференційованого товару. Ознаки МК:

1. На ринку є відносно велика кількість продавців, кожен з яких задоволь­няє невелику частку ринкового попиту.

2. Товар кожного п-ства є недосконалим замінником товарів, що реалізуються іншими учасниками даного ринку, тобто товар є диференційованим. Дифер-я може бути як за якісними ознаками, так і за розбіжностями в рекламі, іміджі
п-ства, що дає змогу продавцеві мати певну міру монопольної влади у своєму ринковому сегменті.

3. Продавці при встановленні цін і визначенні обсягів продажу своїх товарів не враховують реакцію конкурентів. Адже конкуренти не зазнають збитків чи не втратять ринки збуту через те, що один продавець зменшить продажну ціну, оскільки вони виробляють диференційовані товари, на які є досить сталий попит.

4. Ринок має відносно невисокі вхідні та вихідні бар`єри для продавців.

МК характеризується комбінацією ознак чистої монополії та досконалої конкуренції, тому попит на продукцію п-ств (D2-D2) не є абсолютно еластичним (як при досконалій конкуренції D1-D1), але його еластичність вища, ніж за умов монополії (D3-D3)– малюнок.

Для визначення обсягів випуску продукції, що максимізують прибуток або мінімізують збитки у короткостроковому періоді, п-ство повинно провести такий самий сукупний або граничний аналіз, як і за умов монополії. Обсяг оптимального випуску та відповідна ціна визначаються за правилом MR=MC. Точка Emk(Qmk, Pmk) на лінії попиту є шуканою:

 
 

 


Проте така політика можлива лише в короткостроковому періоді, оскільки за наявності у продавців прибутку інші п-ства стануть вступати у галузь, що зменшить попит і граничний виторг, поки прибуток не стане нульовим.

38. Механізм установлення рівноваги п-ства в довгостроковому періоді за умов монополістичної конкуренції (МК).

МК —тип ринку, на якому діє велика кількість невеликих постачальників, що конкурують між собою за продаж диференційованого товару.

У довгостроковому періоді крива попиту на товар будь-якого п-ства в галузі є дотичною до кривої АТС у довгостроковому періоді. Вільний вступ до ринку веде до того, що кожне п-ство одержує тільки нормальний (нульовий економічний) прибуток, оскільки за наявності прибутку до галузі приходять нові п-ства і зменшують попит та граничний виторг, поки прибуток не стане нормальним (Р=АС).

Це є причиною того, що ринковий механізм МК з точки зору виористання ресурсів не є ефективним, бо виробництво здійснюється не з мінімальними витратами (див. малюнок). Обсяг виробництва не досягає тієї величини, при якій середні загальні витрати АТС п-ства мінімальні.

Однак стосовно задоволення потреб споживачів МК є ефективною, оскільки на ринку дуже багато різноманітної продукції, нехай за вищою ціною, ніж при досконалій конкуренції.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 778 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)