АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Можливі варіанти поведінки фірм за умови олігополістичного ринку. Причини і механізм “цінових війн”.

Прочитайте:
  1. II. Умови прийняття на обслуговування та обслуговування громадян
  2. III. Умови прийняття і порядок обслуговування громадян
  3. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  4. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  5. Антиноцицептивні механізми
  6. Безпосередні причини смерті при ушкодженнях
  7. Біомеханізм пологів при потиличних передлежаннях
  8. Біомеханізм пологів при різних формах анатомічно вузького таза
  9. Будова та фізіологія статевої системи чоловіка, можливі гормональні відхилення.
  10. Варіанти завдань

 

Олігопольна структура ринку посідає проміжне місце між монополією та монополістичною конкуренцією. Головна риса олігополістичного ринку – загальна взаємозалежність його учасників. Кожний олігополіст при визначення лінії своєї економічної поведінки повинен враховувати поведінку як споживачів продукції так і конкурентів оскільки їх реакція на його дії може бути неоднозначною. Тому не існує загальної універсальної теорії олігополії. Моделі поведінки фірм при олігополії досить різноманітні і виходять з різних підходів щодо сценаріїв стратегічної поведінки фірми – способів конкурентної боротьби і взаємодії із суперниками в умовах прагнення до максимальних прибутків. Розглянемо найбільш поширені моделі олігополії на прикладі дуополістичної структури ринку. Дуополія – це ринкова структура за якої пропозиція представлена лише двома постачальниками. Першим змоделював поведінку дуополістів які враховуюьб особливості ринкової позиції конкурента, його ринкову владу, був Г. фон Штакельберг. Якщо в моделі дуаполії враховувати економічну силу конкурентів, а вона може бути або однаковою або ні, то можливі такі 4 ситуації:1. Перший провавець є лідером і встановлює ринкову ціну, а друний – аутсайдером, який підпорядковує свої дії поведінці лідера; 2. Другий продавець виступає лідером, а перший займає залежну позицію; 3. Обидва провавці намагаються бути лідерами і проводити незалежну ринкову політику; 4. Обидва продавці на ринку пасивні й пристосовуються до дій співучасника.

Історично першою була змодельована четверта ситуація, відома в теорії мікроекономіки як модель дуополії Курно. Пізніше з’явилася модель дуополії Бертрана. Сутність цих моделей зводиться до того, що кожний з продавців визначає свій обсяг вир-ва (модель Курно), або ціну товару(модель Б.) залежно від аналогічних параметрів, які становлює інший співучасник ринку. Очевидно, що така пасивність дуополістів не може існувати довгостроково і рано чи пізно визначиться лідер та аутсайдер певного ринку.

Третя модель відома в мікроекономічній теорії як олігополістичне рішення Боулі. Розвиток цієї ситуації призводить до порушення ринкової рівноваги та до перевир-ва, в результаті чого або розпочинається цінова війна, де буде 1 переможець, або учасники дійдуть певної згоди. І в тому і в іншому випадку створюються реальні передумови для монополізації даного ринку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 597 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)