АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРОТИЗСІДАЛЬНІ СИСТЕМИ ЧИ МЕХАНІЗМИ

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  3. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  4. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  5. Анатомія вегетативної нервової системи
  6. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  7. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  8. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.

 

Це речовини, що розчиняють тромб, роблячи фібринолітичну дію, і речовини, що перешкоджають згортанню крові, що називаються антикоагулянтами.

Антикоагулянти природного походження бувають двох видів: первинні — вони маються в крові до початку згортання (гепаринів, антитромбин-ш, антитрипсин, інгібітор З, компонента комплементу, антитромбопластини), і антикоагулянти вторинні, що утворяться в процесі згортання крові й у період фібриноліза (антитромбін-1, чи фібрин, продукти деградації фібрину).

Самий могутній антикоагулянт організму — це антитромбії III, що міститься в крові в концентрації 0,3—0,4 г/л. Він інгібує активність усіх факторів внутрішнього механізму утворення протромбінази. Думають, що антитромбін-ІІІ необхідно для активності гепарину (у його відсутність гепаринів не виявляє свій ефект). Антитромбин-Ш синтезується ендотелієм судин. Гепарині виробляється в печінці, а також у базофілах і гладких клітках. У нормі його концентрація в крові складає 30—70 мг/л Гепаринів активує антитромбін-ІІІ і разом з ним забезпечує могутній протизсідальний ефект. Фібрин активно адсорбує на себе і інактивує тромбін і тому перешкоджає згортанню крові, тобто подальшому утворенню фібрину з фібриногену Імовірно, такий же механізм дії й в інших похідних фібриногену —фібринопептидів А и В, продуктів деградації фібрину, що є могутніми антикоагулянтами Це має визначене значення у виникненні Двс-синдрома.

Для практичних цілей використовуються штучні антикоагулянти, у тому числі прямої дії, що безпосередньо порушують згортання крові (наприклад, цитрат натрію) і непрямої дії, що блокують у печінці синтез коагулянтів (наприклад, препарати дикумарин, пелентан).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 551 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)