АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГРУПОВА СИСТЕМА АВО

Прочитайте:
  1. IV. Система изложения
  2. IX. Дыхательная система
  3. IX. Система HLA
  4. Автономна нервова система
  5. АНАСТОМОЗИ МІЖ ВЕНОЗНИМИ СИСТЕМАМИ
  6. Антигенная система Резус.
  7. АНТИКОАГУЛЯНТНАЯ СИСТЕМА
  8. Антиноцицептивная система
  9. Артериальная система
  10. АТФ и адениловая система клетки

 

Це основна серологічна система, що визначає сумісність і несумісність крові при її переливанні. До неї входять два генетично- детермінованих аглютиногена А і В і два аглютиніни — а і Р.

Групи: 0 а Р (I) — 33,5% людей. Ар (П) — 37,8%, Ва (Ш) — 20,6%, АВО (IV) — 8,1%.

Існують варіанти антигену А — Ai, А;, Аз, і т.д., з яких(а) — сильний антиген. А;, Аз і інші — більш слабкі антигени. У зв'язку з цим група Ар (II) неоднорідна — у 88% міститься сильний антиген Ai, а в 12% — А;. Це має принципове значення при визначенні групи крові: люди, що мають аглютиноген Ау можуть бути прийняті за людину з групою 0 а Р (I).

Існують варіанти антигену В — В2 У;, В3 і т.д., але всі ці антигени по своїй антигенній активності рівні між собою, тому при визначенні групи крові в людей із групою Ва (III), як правило, помилок не буває. У людей із групою крові АВО (IV) також можуть зустрічатися різні аглютиногени А, тому частина цих людей може бути визначена як людина з групою Ва (III) за умови, що в еритроцитах у них міститься слабкий в антигенному відношенні аглютиноген А;.

У I групі знайдена також специфічна субстанція — антиген ПРО, але він є слабким антигеном. В усіх чотирьох групах в еритроцитах міститься субстанція Н, що представляє собою слабкий антиген.

Антитіла а- і р-аглютиніни відносяться до класу імуноглобулінів Ig, вони проходять через плаценту, є нормальними (природними), повними, холодовими і термолабільними, тобто руйнуються при 70°С.

Визначення групи крові по системі АВО проводять різними способами, у тому числі по стандартним ізогемаглютинуючим сироватках I, II, Ш груп, використовуються два ряди стандартних сироваток. У краплю сироватки вносяться еритроцити досліджуваного в співвідношенні 10'1. Реакція проводиться при кімнатній температурі. Існує сучасний спосіб, заснований на використанні моноклональних антитіл — цоликлон анти-а і цоликлон анти-в. Цей метод дозволяє уникнути помилок, можливих через наявність слабких антигенів типу Ai. Для надійного визначення групової приналежності в сумнівних випадках, наприклад, при підозрі на наявність А;, використовується перехресний метод — до стандартних еритроцитів I, II і Ш груп додається досліджувана сироватка. В усіх методиках критерієм оцінки є поява у відповідних випадках аглютинації еритроцитів.

Переливання крові з урахуванням групової приналежності здійснюється тільки за принципом однойменної групи: кров донора I групи можна переливати реципієнту I групи, кров донора II групи — реципієнту П групи і т.д. В екстрених ситуаціях можливе застосування правила Оттенберга, що широко використовувалося в 60—80-х. роках (людина з I групою —універсальний донор, його кров можна переливати всім, а людина з IV групою — універсальний реципієнт), але в цих випадках порція крові, що вводиться, обмежується 200 мол

Відповідно до генетичного аналізу, алелі А і В є домінантними, тому група 00 зустрічається в гомозиготах.

Генотип 00 АА»АТ ВВ,В АВ Фенотип О А В АВ Це означає, що в дитини, батьки якого мали I групу, не повинне бути в еритроцитах аглютиногенів А, У, АВ

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 362 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)