АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Опис деяких тестів

Прочитайте:
  1. Зупинимося на деяких рецептах
  2. ОСОБЛИВОСТІ ТРАНСПОРТУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ПРИ ДЕЯКИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ І ТРАВМАХ
  3. Перша медична допомога при деяких видах кровотечі.
  4. Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб
  5. Характеристика деяких із відомих клітинних ліній

Узагальнення понять. Пропонують чотири вихідні поняття і дають завдання позначити їх одним словом. У такий спосіб визначають здатність до синтезу.

Виключення понять. Пропонують з чотирьох чи п'яти слів вилучити те, що за змістом не підходить до інших. Це дас можливість судити про здатність до аналізу.

Метод порівняння. Дають завдання знайти подібність і відмінність між двома поняттями.

Пояснення переносного значення прислів'їв і приказок дає можливість оцінити рівень мислення і ступінь інтелектуального розвитку.

Асоціативний експеримент. Досліджуваному одне за одним пропонують слова з попередньо підготовленого набору (20-25 слів), на які він повинен відповісти одним словом. При цьому фіксують латентний період (у нормі — дві-три секунди) і відповідь. Методика дозволяє судити про темп мислення, зміст домінуючих понять, якісні особливості особистості.

Пояснення сюжетних картин. Досліджуваному дають листівку з репродукцією якої-небудь картини (може бути набір різно­манітних листівок), по ній він має розповісти її зміст. Методика дозволяє перевірити кмітливість досліджуваних, їхнє вміння виділити істотне, а також емоційну реакцію.

Встановлення послідовності подій За серією картин (3-6) із зображенням якоїсь події досліджуваний має відтворити зв'язну розповідь. Методика призначена для виявлення кмітливості досліджуваних, уміння розуміти зв'язок подій і робити послідовні умовиводи.

Класифікація Для дослідження необхідний набір карток із зображенням різних предметів чи їхніх словесних позначень. Набір карток передбачає можливість декількох варіантів рішення задачі. Досліджуваному пропонують з чотирьох зображень (чи слів) виділити одне, котре за змістом не відповідає іншим трьом. Методику застосовують для дослідження рівня процесів узагальнення й абстрагування, послідовності суджень.

Піктограми Обстежуваному дають чистий аркуш паперу, олівець і пропонують для запам'ятовування названих йому слів зробити нескладний малюнок. Методика дозволяє вивчати самостійну розумову продукцію хворих. Мала зумовленість і регламентованість процесів мислення умовами досвіду дає можливість виявляти порушення мислення обстежуваного.

Дослідження інтелекту за методом Векслера. Метод складається з двох груп субтестів (вербальні — 6 і невербальні — 5). Враховують характер відповідей за кожним субтестом, потім виводять коефіцієнти вербального, невербального і загального інтелекту, що виражається цифрами.

Таблиці Равена. Тест складається з 60 таблиць (5 серій). Укожній серії таблиць включені задачі зростаючої складності. Відбувається ускладнення типу задач від серії до серії. Правильне рішення кожної задачі оцінюється в один бал. Потім підраховується загальне число балів по всіх таблицях і по окремих серіях. Отриманий показник розглядається як індекс інтелектуальної сили, розумової продуктивності обстежуваного.

Контрольні питання

1 Визначення мислення

2 Класифікація типів мислення

3 Форми мислення

4 Вікові особливості мислення

5 Якості мислення

6 Визначення інтелекту

7 Форми організації інтелекту

8 Методи дослідження мислення й інтелекту

9 Порушення мислення й інтелекту в загальній клінічній практиці

Завдання для самоконтролю

1 Лікар протягом багатьох років застосовує одні й ті ж схеми обстеження і лікування хворих, рідко призначає нові ліки. Який тип мислення в лікаря?

А Інтуїтивне

В Творче

С Теоретичне

D Стереотипне

Е Аналітичне

 

2 Лікар «швидкої допомоги» в умовах дефіциту часу повинен прийняти адекватне рішення щодо невідкладної допомоги хворому. Який тип мислення демонструє лікар у цьому випадку?

А Теоретичне

В Наочно-образне

С Аналітичне

D Стереотипне

Е Практичне

 

3 Лікар розмовляє з хворим, слухає його скарги, анамнестичні відомості, обстежує його (огляд, перкусія, аускультація, пальпація), проводить параклінічні дослідження (клінічні аналізи, рентгенологічне дослідження, УЗД та ін). Визначте тип розумової операції лікаря при цьому?

А Порівняння

В Синтез

С Аналіз

D Абстракція

Е Конкретизація

 

4 Як називається розумова операція, завдяки якій лікар на підставі отриманих при обстеженні хворого даних визначає провідний синдром?

А Аналіз

В Синтез

С Абстракція

D Конкретизація

Е Узагальнення

 

5. Викладач на іспиті просить студента навести приклад, що підтверджує його теоретичне знання. Яку розумову операцію зобов'язаний використовувати студент?

A. Синтез

B. Абстракція

C. Конкретизація

D. Аналіз

E. Узагальнення

6. Пацієнт 23 років. Під час бесіди демонструє бідний словниковий запас, прислів'я і приказки пояснює конкретно. Запас знання пацієнта низький. Відомо, що він закінчив 8 класів допоміжної школи. Який тип мислення в пацієнта?

A. Наочно-діюче

B. Конкретно—образне

C. Аналітичне

D. Творче

E. Теоретичне

 

7. Медсестра, яка багато років працювала в клініці, не може перейти на нові форми організації лікувального процесу й оформлення медичної документації. Недоліком якої якості мислення це можна пояснити?

A. Самостійність

B. Швидкість

C. Критичність

D. Широта

E. Гнучкість

8. Чоловік 37 років, за професією біолог, що пише вірші й удостоївся похвали, почав думати, що він великий і незвичайний поет, геніальний і надзвичайно талановитий, поводиться відповідним чином. Неприйняття його оточуючими розцінює як підступ недоброзичливців, заздрість, нерозуміння й у цьому своєму переконанні не рахується ні з якими фактами. Дане порушення мислення називається:

A. Надцінні ідеї

B. Нав'язливі ідеї

C. Афективне мислення

D. Деталізація

E. Прискорене мислення

 

9. Хвора на епілепсію довго і докладно описує своє самопочуття, наводить багато незначних подробиць, не може у відповідях на запитання лікаря виділити головне. Які порушення мислення у хворої?

A. Прискорення

B. Уповільнення

C. Деталізація

D. Афективне мислення

E. Нав'язливі думки

 

10. Молодик напередодні розмовляв на неприємну для нього тему з батьками. І хоча вони разом знайшли розумний вихід з неприємної ситуації, наступні кілька днів спогади про це не давали спокою молодій людині. Він намагався не думати про це, зосередитися на читанні, згадував щось приємне, але неприємні спогади знову і знову спливали у свідомості. Як називається таке порушення мислення?

А. Афективне мислення

Б. Надцінні ідеї

C. Деталізація

D. Нав'язливі ідеї

E. Уповільнення мислення

 

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Вставляння пропущених літер у словах

Досліджуваний має прочитати слово, вставивши необхідну літеру. Стовпчики слів розміщені в тому порядку, в якому збільшується складність завдання: в першому стовпчику пропущено голосні, в другому — частина голосних і частина приголосних, у третьому — голосні і приголосні пропущені в різних сполученнях.

З_ма С_он В___на

Г_ра П_ащ Д_р_га

П__ле Т_уд В_ш_я

Н_бо Г_иб К_м_нь

Б_ря К_юч А_Р_ВО

П_ла П_уд Р_ке_а

Л_па К_ей С_ад_он

Р__ка К_ем Бл_к_от

М_ре Сн_г По_о_а

С_ва Хл_б В_т_м_н

 

Завдання 2

Досліджуваному пропонують прочитати оповідання, вставляючи пропущені слова, а потім переказати зміст прочитаного. Необхідно звернути увагу на те, як швидко досліджуваний читає, чи правильно добирає слова і чи добре засвоїв зміст оповідання.

Прочитайте оповідання, вставляючи пропущені слова. Чи правильно діяв сільчанин?

СІЛЬЧАНИН

В одного.... була корова. Вона давала йому щодня глечик.....

Сільчанин задумав покликати гостей, і щоб набрати для.....багато

молока, він десять днів не доїв.....Він думав, що на.....корова дасть

йому десять.......молока. Однак у корови все молоко.....і вона дала

менше.... ніж.....

 

Завдання 3. Послідовне віднімання чисел

Прийом, що широко застосовується в психіатричній клініці для перевірка здатності до арифметичних дій в думці, а також для дослідження активної уваги.

Досліджуваному пропонують послідовно (усно) віднімати від 100 будь-яке число (звичайно 3, 7, 13, 17).

При оцінці результатів дослідження відзначають помилки подвійного роду: помилки в одиницях і помилки в десятках. На думку О.Н. Бернштейна, перші свідчать про розлад комбінаторики, другі — про нестійкість уваги. Необхідно враховувати різну складність пропонованих завдань. Віднімання 3 і 13 є більш легким завданням, тому при цьому перехід через десяток відбувасться за меншу кількість разів.

 

Завдання 4. Асоціативний (словесний експеримент)

Досліджуваному говорять послідовно 25 слів (список 1 і 2) і пропонують відповісти на кожне слово першим словом, що спало на думку. Експериментатор записує слово-відповідь і відзначає (за допомогою секундоміра) латентний період (проміжок часу між словом дослідника і відповідною реакцією досліджуваного). У здорових людей латентний період коливається між 0,5 і 2 секундами. За якістю відповідей усі мовні реакції поділяються на вищі, нижчі та атактичні. До вищих мовних відносяться:

загальконкретні, коли відповідь містить якісну характеристику предмета (наприклад, м'яч круглий) (у нормі 68—72 %);

індивідуально-конкретні, коли досліджуваний у відповідь називає власні думки (наприклад, місто — Київ, брат — мій) (у нормі 8—12 %);

абстрактні, коли відповідь виражає стосовно слова родове поняття (горобець — птах) (у нормі 20%). У нормі вищі відповіді складають 98-100%.

Список 1

Сніг, кролик, відро, трава, пиляння, стіна, собака, газета, двері, дрова, вода, молоток, місто, свічка, дорога, чорнило, вогонь, черепаха, лампа, міст, лінійка, ніж, будинок, жінка, сонце.

Список 2

Хліб, стіл, брат, сосна, синій, світ, сад, школа, сон, весна, кривда,

ромашка, ім'я, серце, журнал, страх, мрія, доповідь, небо, війна, корова, минуле, слава, діти, мужність

 

Завдання 5. Узагальнення понять

Досліджуваному пропонується назвати одним словом загальне родове поняття:

1) яблуко, груша, слива

2) береза, сосна, дуб, верба

3) чобіт, черевик, валянок

4) корова, кінь, віслюк, свиня

5) Дніпро, Волга, Дон, Десна

6) фізика, хімія, математика, ботаніка

Завдання стосується в основному другої сигнальної системи і вима­гає головним чином синтезу.

Завдання 6. Виділення з групи предметів, об'єднаних одним родовим поняттям, предмета, що не стосується цього поняття.

Досліджуваному даються картки, на яких написані серп слів (п'ять слів у кожній). Пропонується видалити слово, що не підходить за змістом до інших:

молоко, вершки, сало, сметана, кефір

молоток, цвях, кліщі, сокира, долото

хвилина, секунда, година, вечір, доба

будинок, сарай, шуба, хатина, будинок

Розрізнення й розмежування різнорідних понять здійснюється на основі диференціювання складних комплексних подразників за тими ознаками, які є загальними та істотними в однорідних комплексах.

 

Завдання 7. Розповідь за картинками

Досліджуваному пропонують розглянути серію картинок із послідовним розгортанням сюжету та скласти оповідання.

 

 

 

Завдання 8. Виділення понять

Досліджуваному пропонують назвати відомі йому види тварин, дерев та ін.

Які вам відомі:

ДОМАШНІ ТВАРИНИ

ДЕРЕВА

РІКИ

КРАЇНИ СВІТУ

ВИДИ ТРАНСПОРТУ

ДИКІ ТВАРИНИ

КВІТИ

МІСТА

ТКАНИНИ

КОНТИНЕНТИ

 

Завдання 9. Визначення понять

Визначіть, що таке:

НЕПРАВДА

ЕТАЖЕРКА

КІШКА

РАКЕТА

ДОЩ

ПІВНІЧ

ШАФА

ХОЛОДИЛЬНИК

ТРАКТОР

СНІГ

ОБРІЙ

ПРАВДА

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 710 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)