АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методи дослідження емоцій

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  3. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  4. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. V. Методичне забезпечення
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. VI. Методика
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

У процесі бесіди з хворими необхідно не тільки розпитувати їх про настрій, а й оцінювати зовнішні ознаки їхнього емоційного стану міміку, пантоміміку, темп І тембр голосу, зміст думок, відтінок шкіри, стан серцево-судинної і вегетативної систем (частота, ритм пульсу, артеріальний тиск)

Крім клінічного дослідження, для оцінки емоційного стану можуть бути використані експериментально-психологічні методи тематичний аперцептивний тест (ТАТ), метод Роршаха, дослідження фрустрацшної толерантності Розенцвейга, рівень домагань.

Тематичний аперцептивний тест (ТАТ) складається з 29 картинок з певними зображеннями й однієї білої карти, яку пропонують обстежуваному для того, щоб він уявив на ній будь-яку картинку. Пропонують, як правило, всього 20 картинок у два сеанси. Завдання обстежуваного — до кожної запро­понованої картинки скласти невелику зв'язну розповідь (в середньому 5 хв на одну картинку). Звичайно попереджають, що йдеться про дослідження уяви. Насправді ж звертають увагу на те, що говоритиме обстежуваний, які ситуації створить, як вирішить у розповіді конфлікти.

Метод Роршаха. Обстежуваному послідовно демонструють 10 таблиць з поліхромними й одноколірними симетричними зображеннями, «плямами». При цьому йому пропонують відповісти на запитання «Що це може бути?» «На що це схоже?»

Дослідження фрустраційної толерантності Розенцвейга. Використовують малюнки, де зображені конфліктні ситуації, що виникають найчастіше і можуть фруструвати особистість (фрустрації —даремні чекання, провал, невдача) Методика складається з 24 картинок, на яких зображені люди у фрустращйній ситуації, що звершилася На кожнім малюнку персонаж ліворуч зображений у процесі вимовляння слів, якими описується фрустрація власна чи іншого індивіда. Над персонажем є порожній квадрат, у який обстежуваний має вписати власну відповідь. Риси і міміка персонажів пригнічені.

Дослідження рівня домагань. Перед обстежуваним розкладається 16 карток з написаними номерами від 1 до 16 На зворотному боці карток питання наростаючої (відповідно до номера картки) складності. Обстежуваному повідомляють, що картки розміщені за наростаючою складністю задачі. Потім йому пропонують відповідно до можливостей вибрати задачі визначеної складності й виконати їх. Обстежуваного попереджають, що на кожну задачу визначено певний час, але який саме, не говорять Включаючи секундомір щораз, коли обстежуваний бере нову картку, дослідник при бажанні може сказати обстежуваному, що він не вклався у відведений час, і тому задача вважається не­виконаною. Це дозволяє штучно створити «неуспіх». Звертають увагу на те, наскільки рівень домагань обстежуваного відповідає його можливостям (інтелектуальному рівню, творчості) і як він реагує на успіх і неуспіх.

Для дослідження емоційного стану людини використовується проективна методика дослідження особистості. «Тест М Люшера», заснована на суб'єктивній перевазі колірних стимулів. Психологічна інтерпретація отриманого ряду суб'єктивної переваги кольору спирається на припущення про те, що кожному кольору притаманне символічне значення.

Так, синій колір асоціюється з крайньою чутливістю людини, підвищеною тривожністю і внаслідок цього з потребою в емоційному комфорті, спокої. Зелений колір указує на підвищену чутливість людини до оцінки його з боку оточуючих, до критики. Червоний демонструє життєрадісність, оптимістичність і розкутість почуттів. Жовтий — емотивність та екзальтованість, нетерплячість, нестійкість і відсутність глибини переживань, а також емоційну незрілість. Вибір фіолетового кольору як найбільш приємного може трактуватися як емоційна нестійкість, напруженість. Коричневий колір відбиває тривожність із соматичними еквівалентами, чорний — агресивність, озлобленість, дисфорію, сірий — утому, байдужність.

Люшер виділив чотири основних кольори (синій, зелений, червоний, жовтий) і чотири додаткових (фіолетовий, коричневий, чорний, сірий), а також відзначив, що постановка кольору на перше місце вказує на колірні асоціації з основним способом дії, на друге — з метою, до якої людина прагне, на третє і четверте — з емоційною оцінкою справжнього становища речей, на п'яте і шосте — з невикористаними в даний момент резервами, на останні місця — з приглушеними потребами.

На підставі методу колірних виборів Люшера можлива оцінка рівня тривожності та стресу цей показник вираховується на підставі перерозподілу основних і додаткових кольорів у ряді кращих виборів. Вважається, що переміщення основного кольору на шосту, сьому чи восьму позиції, так само як і переміщення додаткового кольору на першу, другу чи третю позиції вказує на наявний стрес. Бали нараховуються так для основних за восьму позицію — три бали, за сьому — два бали, за шосту — один бал, для додаткових за першу — три бали, за другу — два бали, за третю — один бал. Максимальна кількість балів, що вказують на рівень стресу, — 12. Крім того, можливо оцінювати динаміку стресу наростання у випадку великої кількості балів у другому виборі кольорів, убування чи відсутності наростання при зворотних співвідношеннях.

Контрольні питання

1 Визначення емоцій, їхній анатома—фізіологічний субстрат

2 Фізіологічні механізми емоційних реакцій

3 Класифікація емоцш

4 Зовнішні та внутрішні ознаки емоцій

5 Методи дослідження емоційної сфери

6 Порушення емоцій у загальній медичній практиці

 

Завдання для самоконтролю

1 Дівчина, одержавши на іспиті незадовільну оцінку, вибігла зі сльозами з кабінету, в коридорі голосно лаяла екзаменатора, заявляючи, що вона нічого не боїться, йде до декана подавати заяву про відрахування з інституту. За кілька хвилин заспокоїлася, попросила вибачення за таку поведінку. У якому емоційному стані перебувала дівчина?

А Настрій

В Афект фізіологічний

С Афект патологічний

D Пристрасть

 

2 Укажіть одну функцію емоцій

А Інтелектуальна

В Сигнальна

С Фіксаційна

D Сенсорна

Е Аналітична

 

3 Укажіть, що з перерахованого є функціями емоцій.

А Сигнальна

В Регуляторна

С Підкріплювальна

D Компенсаторна

Е Усі перераховані

 

4 Укажіть види соціальних емоцій

А Етичні

В Інтелектуальні

С Естетичні

D Усі разом

Е Жодне з перерахованих

 

5 Молодик з тривогою чекає результатів обстеження свого батька в онкологічному диспансері. Нічим не може займатися, «ні на що не піднімаються руки». Довідавшись, що припущення про злоякісну пухлину не підтвердилися, дуже зрадів і за один день переробив стільки справ, скільки не мігзробити за тиждень. Як можна охарактеризувати емоцію радості, пережиту сином?

А Нижча

В Астенічна

С Стенічна

D Естетична

Е Афект

 

6 Повернувшись із роботи, чоловік роздратовано вимагав від дружини негайно нагодувати його, голодного. Розмовляв із дружиною грубо, чіплявся до дрібниць. Смачно пообідавши, став спокійнішим, благодушним, дав згоду виділити кошти на придбання прикрас для дочки. Які емоції демонструє цей приклад?

А Моральні

В Інтелектуальні

С Нижчі

D Естетичні

Е Стенічні

 

7. До методів дослідження емоцій відносяться усі, крім

А Методика Люшера

В Тест Равена

C. Рівень домагань

D. Дослідження фрустраційної толерантності Розенцвейга

E. Метод Роршаха

 

8. Зовнішнім проявом емоцій є:

A. Міміка

B. Тембр голосу

C. Вираз очей

D. Усі разом

E. Жодне з перерахованих

 

9. Основну, контролюючу роль всіх емоційних станів забезпечує:

A. Гіпоталамус

B. Підкіркові ядра

C. Ретикулярна формація

D. Кора головного мозку

E. Стовбур мозку

10. До лікаря звернулася хвора 45 років зі скаргами на поганий настрій, бажання піти з життя. Жодної причини, що викликала цей стан, назвати не могла. Визначити вид емоцій у хворої:

A. Астенічні

B. Реактивні

C. Стенічні

D. Вітальні

E. Е. Вищі

 

Завдання для самостійної роботи

Завдання №1

Уважно вивчіть запропоновані нижче схематичні зображення дев'я­ти виразів людського обличчя.

Кожному номеру має відповідати визначення того емоційного стану, що передано на малюнку.

Напишіть у зошиті:

1. 4. 7.
2. 5. 8.
3. 6. 9.

Пропонуються наступні варіанти: переляк, подив, приємний сюрприз, розчарування, презирство, зацікавленість, радість, злість, гнів.

Якщо запропонований перелік не відповідає твоїй думці з конкретного зображення, то напиши свій варіант.

Емоції схематично передані за допомогою зображення очей, брів і рота. Порівняйте ці елементи при різних емоціях.

Що означає, якщо куточки уст опущені?

Що означає, якщо куточки уст підняті?

Порівняйте свою думку із думкою одногрупників. Чи співпадає ваша думка з думкою викладача? Чим викликана розбіжність? Чому потрібна єдність думок?

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1930 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)