АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Трупне заклякання.

Через 1-3 години після смерті в м'язах трупа поступово розпадається АТФ, м'язи тверднуть, суглоби по цій причині стають туго рухомі, що носить назву трупного заклякання.

Найбільш частіше відмічається так названий низхідний тип заклякання (закон Ністено, 1811р.).

Трупне заклякання з'являється спершу в жувальних м'язах, потім воно переходить на м'язи шиї плечового поясу, тулуба, верхніх та нижніх кінцівок. Трупне заклякання приблизно через 12-18 годин розповсюджується на всі групи м'язів і досягає максимуму через 24-36 годин та триває від 2 до З доби.

Розвиток трупного заклякання залежить від температури (висока прискорює), вологості повітря, стану м'язової тканини, причини смерті тощо.

Якщо трупне заклякання було порушено в перші 10-12 годин, то воно знову відновлюється, але менш інтенсивно. Порушення трупного заклякання після його повного розвитку (12-18 годин) - воно більше не відновлюється.

Особливим видом трупного заклякання, яке рідко зустрічається є каталектичне. Його спостерігають при смерті від пошкодження довгастого мозку, крововиливи в стовбурну частину мозку, коли в момент смерті виникають судороги, спазми м'язів, що приводять до заклякання безпосередньо після смерті, тіло фіксується в тій позі, в якій застала його смерть.

Трупне заклякання також має важливе судово-медичне значення:

- абсолютно рання ознака смерті;

- ступінь його розвитку та вираження допомагає визначити приблизну

давність настання смерті;

- фіксує позу трупа після смерті та дає можливість іноді зробити висновок

про переміщення трупа;

- дозволяє зробити попередній висновок про певну причину смерті тощо.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1484 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)