АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Внутрішня медицина

Прочитайте:
  1. Вармалогия и спортивная медицина
  2. Внутрішня будова мозочка
  3. Внутрішня будова спинного мозку
  4. Внутрішня грудна артерія,
  5. Глава 6. Медитативная графика и информационная медицина
  6. ГРУДНОЕ ВСКАРМЛИВАНИЕ КАК ПРОФИЛАКТИЧЕСКАЯ МЕДИЦИНА
  7. Корни Вармам – Сиддха медицина
  8. ЛАТИНСКИЙ ЯЗЫК И МЕДИЦИНА
  9. Лімбічна кора. Будова білої речовини півкуль, Мозолисте тіло, склепіння. Бічні шлуночки. Базальні ядра півікуль. Внутрішня капсула.

1. Хвора жінка скаржиться на головний біль, нудоту, блювання. При обстеженні звертає увагу рівень А/Т 210/110мм.рт.ст. Який препарат треба ввести у даному випадку?

A.*клофелін 0,01%-1,0мл

B. платифілін 0,2%-1,0в/м

C. аналгин 50% - 2,0 в/м

D. димедрол 1%-1,0 в/м

E. атропін 0,1% - 0,5 п/ш

 

2. МШД прибула у 2 години ночі до хворого 51р., якого турбує сильний стислий біль за грудиною з іррадіацією у ліву половину шиї, нижню щелепу. Фізичне напруження посилює біль. Визначає підвищену пітливість, похолодання кінцівок, тремтіння тіла. Об’єктивно: шкіра бліда, в легенях везикулярне дихання, чдр 16 за хв., тони серця гучні, ритмічні, Рs-90уд\хв.А/Т130/90 мм. рт. ст. З якого препарату треба починати невідкладну допомогу?

A.*Нітрогліцерин

B. Гепарин

C. Атропін

D. Панангін

E. Седуксен

 

3. Фельдшера викликали до хворого, який скаржиться на різкий біль у попереку, у низу животу праворуч, біль при сечопусканні, сеча з червоним відтінком. Об’єктивно: стан важкий. Хворий стогне від болю. Шкіра волога, бліда. В легенях везикулярне дихання. Тони серця гучні, Пульс 96 уд. за хв. АТ 120/70. Симптом Пастернацького позитивний з обох сторін. Яку допомогу треба надати хворому?

A.*баралгін, ношпа

B. фуросемід, фурагін

C. амоксіклав, фуросемід

D. фуразолідон, 5-НОК

E. фурагін, гентаміцін

 

4. Хворий 28 р., скаржиться на біль у горлі під час ковтання, Т- 40-41 С, проливний піт, біль у серці, задишка. Шкіра бліда, виразково-некротична ангіна, збільшення печінки і селезінки. В аналізі крові: бластні елементи, анемія, підвищена ШОЕ. В яке відділення треба направити хворого для лікування?

A.*Гематологічне

B. Ендокринологічне

C. Гастроентерологічне

D. Отоларингологічне

E. Алергологічне

 

5. Хвора скаржиться на слабкість, біль у ділянці серця,t-38,6 °С, серцебиття, задишку. Два тижня тому перенесла ангіну. При обстеженні систолічний шум на верхівці серця, екстрасистолія, А/Т 130/70 мм.рт.ст. пульс 92за хв. Яке захворювання можливо припустити?

A.* ревматизм

B. ІХС стенокардію

C. ІХС, інфаркт міокарда

D. вада серця

E. атерокардиосклероз

 

6. Пацієнтка 55 років скаржиться на загальну слабкість, спотворення смаку, появу «заїдів» у куточках рота, підвищену ламкість нігтів, волосся. Протягом останніх 10 років хворіє хронічним гастритом із зниженою секреторною функцією. Для якої із анемій найбільш характерна дана клінічна картина?

A.*Залізодефіцитна анемія

B. В-12 дефіцитна анемія

C. Гемолітична

D. гіпопластична

E. постгеморагічна

 

7. Хвора 34 р.,скаржиться на слабкість, швидку втомлюваність, шум у вухах, задишку, бажання їсти крейду. Шкіра бліда, суха, тони серця ритмічні, сістоличний шум на верхівці, А/Т120/70 мм. рт. ст. Пульс 84 уд. за хв. У крові знижений гемоглобін, кольоровий показник. Який препарат треба призначити хворій?

A.*фенюльс

B. вітамін А

C. вітамін В-12

D. вітамін С

E. вітамін Е

 

8. До фельдшера ФАПу звернулась хвора зі скаргами на біль у суглобах кистей рук, “ранкову скутість. ” При огляді: припухлість суглобів кисті рук, деформація їх у вигляді “ластів моржа”. Яке дослідження треба зробити для уточнення діагнозу?

A.*Рентгенографію суглобів

B. ЕКГ

C. Клінічний аналіз сечі

D. Клінічний аналіз крові

E. УЗД

 

9. Хворий скаржиться на біль в епігастрії, слабкість, блювання “кавовою гущею”. Стан середньої важкості, шкіра бліда, тони серця ритмічні, приглушені, чсс 90 в хв. А/Т 100/40 мм. рт. ст. Язик обкладений брудним нальотом, живіт напружений у епігастрії. Яку допомогу треба надати хворому?

A.*амінокапронову кислоту

B. но-шпу

C. Вітамін В

D. де-нол

E. Ранітідін

 

10. Хворий скаржиться на біль оперізуючого характеру у верхній половині живота, невпинне блювання, схильність до проносів, сухість у роті. Язик обкладений білим нальотом, сухій. Живіт напружений у лівому і правому підребер’ях, болісний. Стул був жидкий, зловонний. Яке захворювання можливо припустити у хворого?

A.*гострий панкреатит

B. виразкову хворобу шлунку

C. хронічний холецистит

D. хронічний гепатит

E. спастичний коліт

 

11. Хворий скаржиться на біль в епігастральній ділянці після прийому їжі вранці, натще, відрижку кислим, печію. При пальпації біль в епігастральній ділянці. При обстеженні шлункового вмісту-підвищена секреція. Який препарат слід використати для лікування:

A.*ранітидин

B. ессенціале

C. корсил

D. шлунковий сік

E. но-шпу

 

12. Хворий скаржиться на біль в епігастральній ділянці, постійний, ниючий, відрижку тухлим, часті проноси, зниження апетиту, схуднення. Шкіра бліда, тони серця ритмічні, чсс 78 на хв. Язик обкладений сірим нальотом, живіт напружений у епігастрії, болісний. Для якого захворювання це характерно?

A.*гастриту з заниженою кислотністю (тип В)

B. гострого гастриту

C. гастриту з підвищеною кислотністю

D. цирозу печінки

E. гепатиту

 

13. Хвора жінка скаржиться на головний біль,у анамнезі - протягом двох років відмічається підвищений артеріальний тиск. При обстеженні звертає увагу блідість, сухість шкіри, набряки обличчя, АТ - 210/130 мм рт. ст., у аналізі сечі – альбумінурія, еритроцитурія, циліндрурія, у аналізі крові - анемія, підвищений рівень креатиніну. Який попередній діагноз?

A.*хронічний гломерулонефрит

B. хронічний пієлонефрит

С. гострий гломерулонефрит

D. гострий пієлонефрит

E. нирковокам'яна хвороба

 

14. Фельдшера ФАПу викликали до хворого зі скаргами на різкий біль у попереку, біль при сечовипусканні, сеча червоного кольору. Об’єктивно: стан важкий. Хворий стогне від болю. Шкіра волога, бліда. В легенях везикулярне дихання. Тони серця гучні, тахікардія. Пульс 100 уд. в хв. АТ 120/70, симптом Пастернацького позитивний з обох сторін. Яке захворювання можна запідозрити?

A.*нирковокам’яну хворобу

B. жовчо-кам’яну хворобу

C. гострий гломерулонефрит

D. гострий пієлонефрит

E. гострий гепатит

 

15. Хворого на цукровий діабет турбують: відчуття голоду, серцебиття, слабкість. При огляді: збуджений, тремор кінцівок, шкіра волога, над легенями везикулярне дихання, діяльність серця ритмічна, тони гучні, чсс-78в хв., А/Т 110/70 мм. рт. ст.. Живіт м’який, безболісний. Який препарат треба ввести негайно?

A.*глюкоза 40%-60мл

B. глюкоза 10%-60мл

C. глюкоза 5%-100мл

D. глюкоза 10%-20мл

E. глюкоза 10%-40мл

 

16. Хворого турбує приступоподібний біль в правому підребер'ї з іррадіацією в праву лопатку, блювання жовчю, нудота. Язик обкладений жовтуватим нальотом, живіт болісний у правому підребер’ї, там же напруга м’язів. Для якого захворювання це характерно?

A.*жовчнокам’яної хвороби

B. гострого гастриту

C. гострого панкреатиту

D. гепатиту

E. цирозу печінки

 

17. Хворий скаржиться на головний біль, запаморочення, біль у серце. На протязі 3-х років відмічає підвищення А/Т. Об’єктивно: стан задовільний, тони серця гучні, акцент ІІ тону над аортою, А/Т 180/100 ммрт.ст. Який препарат треба застосувати у даному випадку?

A.*Корінфар, атенолол

B. Нітросорбіт, ерініт

C. Вольтарен, бруфен

D. Анальгін, димедрол

E. Предуктал, кардикет

 

18. МШД приїхала до хворого, якого турбують задишка з утрудненим видихом, серцебиття, сухий кашель. У анамнезі –ІХС. При огляді: стан важкий, положення ортопноє, над легенями безліч вологих хрипів в нижніх долях, тони серця ритмічні, приглушені, Рs-110 за хв., А/Т 140/90 мм. рт. ст., печінка збільшена,набряки нижніх кінцівок. Який попередній діагноз?

A.*Гостра лівошлуночкова недостатність

B. Гостра судинна недостатність

C. Гіпертонічний криз

D. Кардіогенний шок

E. Приступ стенокардії

 

19. Хворий 56р., відчув сильний біль у лівому локті та плечі, коли піднімався сходами напередодні. Уранці розвинулася сильна слабкість. Об’єктивно: шкіра бліда, волога, t-тіла 37,4С. Межи серця поширені вліво на 1см, тони глухі, одиночні екстрасистоли, Рs-96 за хв. слабкого наповнення, А/Т 95/55мм.рт.ст. В яке відділення треба госпіталізувати хворого?

A. *інфарктне

B. терапевтичне

C. пульмонологічне

D. гастроентерологічне

E. токсикологічне

 

20. Хвора скаржиться на кашель з мокротинням гнійного характеру, температуру тіла до 37,60. В анамнезі: застудні захворювання, в умовах запиленості. При обстеженні: аускультативно над поверхнею легень розсіяні джужачі хрипи та одиничні дрібнопухирчаті хрипи, які зникають після покашлювання. ЧДР 20/хв. Який препарат необхідно призначити як етіотропну терапію?

A.*ампіокс

B. супрастин

C. амбраксол

D. аскорбінова кислота

E. імунал

 

21. Пацієнта турбує кашель переважно зранку, з відходженням гнійного харкотиння в значній кількості. Після кашлю почуває себе значно краще. Об'єктивно: шкіра землянистого кольору, пальці мають вигляд барабанних паличок, t тіла 37,4°С, ЧДР 26/хв. При аускультації в легенях вислуховуються поодинокі вологі хрипи, тони серця ритмічні, гучні, ЧСС 80за хв. А/Т 130/80 мм. рт. ст. Яке захворювання можна запідозрити?

A.*бронхоектатична хвороба

B. вогнищева пневмонія

C. дольова пневмонія

D. емфізема легень

E. пневмосклероз легень

 

22. Хворий В., 47 років, збуджений, ловить повітря ротом, сидить з високим узголів’ям, шкіра з сіро-ціанотичним відтінком. Різко прискорене дихання, чутні на відстані клекочучі хрипи, кашель з виділенням рожевого, пінистого харкотиння, в легенях різнокаліберні вологі хрипи. В анамнезі – гіпертонічна хвороба. Що у хворого:

A.*Гостра серцева недостатність по лівошлуночковому типу

B. Бронхіальна астма

C. Гостра пневмонія

D. Гостра серцева недостатність по правошлуночковому типу

E. Серцева астма

 

23. В медпункт звернувся пацієнт 62 років, у якого після нервового перенавантаження годину тому виник напад пекучого болю за грудиною. При обстеженні: пульс – 60/хв., АТ – 140/80 мм рт.ст., ЧД – 16 в хв., шкірні покриви бліді, тони серця приглушені. Таблетки нітрогліцерину болю не знімають. Який імовірний діагноз?

A.*Інфаркт міокарда

B. Стенокардія напруження

C. Гіпертонічна хвороба

D. Стенокардія спокою

E. Гостра серцева недостатність

 

24. Ви проводите оцінку стану пацієнта з набутою вадою серця. Вкажіть для якої вади характерні рум’янець щік та ритм „перепілки”?

A.*Мітральний стеноз

B. Недостатності клапана аорти

C. Недостатності мітрального клапана

D. Стеноз гирла аорти

E. Недостатність тристулкового клапана

 

25. На ФАП звернувся чоловік 54 років зі скаргами на кашель з виділенням невеликої кількості слизово-гнійного мокротиння, задишку при незначному фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до 37,4ºС, загальну слабкість. Хворіє близько 10 років. Робота пов’язана з переохолодженнями. Курить з юнацького віку по 1 пачці цигарок на день. Грудна клітка діжкоподібної форми. Перкуторно – коробковий звук. Аускультативно – середньопухирчасті хрипи. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Хронічний обструктивний бронхіт

B. Бронхоектатична хвороба

C. Гострий бронхіт

D. Бронхіальна астма

E. Хронічний катаральний бронхіт

 

26. Звуження суглобової щілини, узури, анкілоз. Для якого захворювання характерні такі рентгенологічні ознаки?

A.*Ревматоїдного артриту

B. Ревматизму

C. Остеоартрозу

D. Гемофілії

E. Системного червоного вовчаку

 

27. Пацієнта турбує сухий кашель. Які лікарські препарати можна призначити?

A.*Лібексин,тусупрекс

B. Лазолван, бромгексин

C. Трипсин, хімотрипсин

D. Астмопент, беротек

E. Мукалтин, пертусин

 

28. До фельдшера звернувся чоловік 33 років, який скаржиться на загальну слабкість, пітливість, підвищення температури тіла до 37,6ºС, вологий кашель. Такий стан виникає вчетверте за останні 3 міс. У колективі нещодавно працював колега, у якого пізніше був діагностовано туберкульоз легень. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Туберкульоз легень

B. Гострий бронхіт

C. Хронічний бронхіт

D. Рак легень

E. Гостра пневмонія

 

29. Фельдшера викликали до чоловіка 50 років, який скаржиться на пекучий інтенсивний біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку, який триває понад 1 годину, виник після стресової ситуації, не знімається нітрогліцерином. Пацієнт неспокійний. Блідий, на обличчі холодний піт. Пульс 100 за 1 хв, ритмічний. АТ 125/70 мм рт.ст. Тони серця приглушені. Найімовірніший діагноз?

A.*Інфаркт міокарда, типовий варіант

B. Стенокардія напруження

C. Прогресивна стенокардія

D. Інфаркт міокарда, астматичний перебіг

E. Гіпертонічний криз

 

30. До фельдшера звернувся чоловік 38 років, який скаржиться на кашель з виділенням гнійного мокротиння неприємного запаху до 300 мл за добу, переважно вранці, задишку при фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до 37,2ºС. хворіє з дитинства.

Об’єктивно: губи ціанотичні. Пальці – барабанні палички. ЧДР – 24 за 1 хв. Аускультативно над правою легенею вислуховуються середньо пухирчасті вологі хрипи, які зменшуються після відкашлювання мокротиння. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Бронхоектатична хвороба

B. Абсцес легень

C. Емфізема легень

D. Хронічна пневмонія

E. Хронічний бронхіт

 

31. До фельдшера ФАПу звернулась жінка 32 років, яка скаржиться на тупий біль у надчеревній ділянці відразу після споживання смаженої їжі, нудоту, закрепи. Загальна кислотність шлункового соку – 80-100 ОД. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Хронічний гастрит із підвищеною секрецією шлунка

B. Гострий гастрит

C. Хронічний гастрит зі зниженою секрецією шлунка

D. Хронічний ентерит

E. Хронічний панкреатит

 

32. На ФАП звернувся чоловік зі скаргами на тяжкість у правому підребер’ї, загальну слабкість. Три роки тому хворів на вірусний гепатит В. Об’єктивно: Склери та шкіра жовтяничні. «Судинні зірочки» на шкірі грудної клітки. Гінекомастія. Печінка збільшена на 3 см. У крові – підвищений рівень білірубіну і трансаміназ. Найімовірніший попередній діагноз.

A.*Хронічний гепатит

B. Хронічний холецистит

C. Жовчокам'яна хвороба

D. Хронічний панкреатит

E. Дискінезія жовчного міхура

 

33. Для купірування нападу печінкової кольки застосовують:

A.*Анальгін, но-шпу

B. Мааолокс, вікалін

C. Хенофальк, урсофальк

D. Фесал, холензим

E. Неграм, невіграмон

 

34. Фельдшера викликали до чоловіка 47 років, який скаржиться на нападоподібний біль у лівій поперековій ділянці з іррадіацією статеві органи. Пацієнт постійно змінює положення тіла, але полегшення не відчуває. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Лівобічна ниркова колька

B. Гострий пієлонефрит

C. Гострий гломерулонефрит

D. Гострий панкреатит

E. Виразкова хвороба, ускладнення пенетрація

 

35. На ФАП звернувся чоловік 28 років, який скаржиться на різку загальну слабкість, біль у горлі, кістках, підвищення температури тіла до 39,6°С. Хворіє 2 тижні. Загальний стан тяжкий. Шкіра бліда. Пуль 105 за 1 хв. АТ100/70 мм рт.ст. Загальний аналіз крові: еритроцити 1,4•1012/л гемоглобін 70г/л, колірний показник 1,0, лейкоцити 22,3•109, паличкоядерні 3%, сегменоядерні 8%, лімфоцити 5%, моноцити 3%, бластні клітини 75%, ШОЕ 47мм/год. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Гострий лейкоз

B. Залізодефіцитна анемія

C. Хронічний лімфолейкоз

D. Хронічний мієлолейкоз

E. Лімфогранулематоз

 

36. Фельдшера ШМД викликали вночі до чоловіка, в якого раптово з’явилась ядуха з утрудненим вдихом, кашель із виділенням рожевого пінистого мокротиння. Пацієнт у положенні ортопное. Дихання шумне. Пульс 100 за 1 хв., ритмічний, слабкого наповнення. Над легенями – вологі дрібно пухирчасті хрипи. Виберіть препарат, який необхідно застосувати?

A.*Лазікс

B. Панангін

C. Метопролол

D. Єссенціале

E. Фероплект

 

37. До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 32 років, який скаржиться на інтенсивний біль у правій половині грудної клітки, що посилюється при кашлі, глибокому диханні, сухий кашель, підвищення температури тіла до 37,4ºС. Захворів 2 дні тому після переохолодження.

Об’єктивно: лежить на правому боці. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Справа на тлі везикулярного дихання вислуховується шум тертя плеври. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Сухий плеврит

B. Гострий бронхіт

C. Рак легень

D. Гостра пневмонія

E. Ексудативний плеврит

 

38. До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 60 років зі скаргами на постійний біль у правій половині грудної клітки, загальну слабкість, періодичне підвищення температури тіла до 37,6ºС. Хворіє півроку. Об’єктивно: зниженого харчування. Шкіра бліда. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Над правою ключицею пальпується щільний, неболючий, розміром з квасолину лімфатичний вузол. При перкусії правої легені визначається тупість від верхівки до ΙV ребра. Дихальні шуми над цією ділянкою не вислуховуються. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Периферійний рак правої легені

B. Туберкульоз легень

C. Центральний рак правої легені

D. Пневмосклероз

E. Хронічна пневмонія

 

39. На ФАП звернувся чоловік 48 років зі скаргами на сильний головний біль, який виник 2 години тому після стресової ситуації, запаморочення, нудоту, ниючий біль в ділянці серця. Межі серця розширені ліворуч. АТ 200/100 мм рт.ст. Найімовірніший діагноз?

A.*Гіпертонічна хвороба, неускладнений гіпертонічний криз

B. Гостра лівошлуночкова недостатність

C. Гіпертонічна хвороба, ускладнений гіпертонічний криз

D. Стенокардія напруження

E. Інфаркт міокарда

 

40. До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 52 років зі скаргами на постійний біль у надчеревній ділянці, втрату апетиту, відразу до м'яса, схуднення, загальну слабкість.

Шкіра землистого кольору. У лівій надключичній впадині пальпується щільний, неболючий,розміром із горошину лімфатичний вузол. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Рак шлунка

B. Хронічний панкреатит

C. Виразка шлунка

D. Хронічний гастрит із підвищеною секрецією шлунка

E. Хронічний гастрит зі зниженою секрецією шлунка

 

41. Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацієнта із виразковою хворобою, у якого виник «кинджальний» біль у надчеревній ділянці. Шкіра бліда, живіт дошкоподібний. Позитивний симптом Щоткіна – Блюмберга. Тактика фельдшера?

A.*Негайна госпіталізація

В. ведення знеболюючих засобів

C. Промивання шлунка

D. Накладання грілки на епігастральну ділянку

E. Введення спазмолітичних засобів

 

42. «Шкіра леопарда», кровотечі із слизових оболонок, збільшення часу кровотечі характерні для:

A.*Тромбоцитопенічної пурпури

B. Гострого лейкозу

C. Геморагічного васкуліту

D. Гемофілії

E. Лімфогранулематозу

 

43. До фельдшера ФАПу звернулася жінка, яка страждає на виразкову хворобу шлунка. Яке дослідження потрібно призначити обов’язково?

A.*Аналіз калу на приховану кров

B. Загальний аналіз сечі

C. Аналіз калу на яйця глистів

D. Шлункове зондування

E. Дуоденальне зондування

 

44. До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 22 років, у якого 2 дні тому виник головний біль, набряки на обличчі, сеча кольору м'ясних помиїв, тупий біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до37,6°С. Об’єктивно. Шкіра бліда. Набряки на обличчі. Пульс 62 за 1 хв, ритмічний, напружений. АТ -170/120 мм. рт.ст. добова кількість сечі – 300мл. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Гострий гломерулонефрит

B. Гострий пієлонефрит

C. Хронічний пієлонефрит

D. Хронічний гломерулонефрит

E. Гіпертонічна хвороба

 

45. До фельдшера ФАПу звернулася жінка 28 років, яка скаржиться на задишку, серцебиття, сухий кашель. В анамнезі – ревматизм. Об’єктивно: на щоках рум’янець. Над верхівкою серця визначається «котяче муркотіння». Межі серця розширені вгору і вниз. Ляский Ι тон та діастолічний шум на верхівці. Яка вада серця у жінки?

A.*Мітральний стеноз

B. Мітральна недостатність

C. Стеноз отвору легеневої артерії

D. Недостатність клапанів аорти

E. Стеноз аортального отвору

 

46. До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 47 років, який скаржиться на напади загруднинного болю з іррадіацією в ліву руку, які тривають 2-3 хв, з'являються після фізичного навантаження, знімаються нітрогліцерином. Хворіє 3 роки. Пульс 80 за 1 хв, ритмічний. АТ 130/70 мм рт.ст. межі серця в нормі. Шумів немає. Найімовірніший діагноз?

A.*Стенокардія напруження

B. Гіпертонічна хвороба, неускладнений гіпертонічний криз

C. Гіпертонічна хвороба, ускладнений гіпертонічний криз

D. Інфаркт міокарда

E. Прогресуюча стенокардія

 

47. Фельдшера ШМД викликали до чоловіка, у якого блювання «кавовою гущею», загальна слабкість, шум у вухах, запаморочення, тахікардія, зниження АТ. Який препарат необхідно ввести першочергово?

A.*Дицинон

B. Но-шпа

C. Лазікс

D. Анальгін

E. Преднізолон

 

48. До фельдшера звернувся чоловік, який скаржиться на нападоподібний біль у правому підребер’ї з іррадіацією під праву лопатку, який виник після їзди на велосипеді. Об’єктивно: склери жовтяничні. Живіт болючий у правому підребер’ї, позитивний симптом Ортнера. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Жовчокам'яна хвороба

B. Цироз печінки

C. Хронічний гепатит

D. Хронічний гастрит

E. Виразкова хвороба шлунка

 

49. До фельдшера ФАПу звернувся чоловік, який скаржиться на загальну слабкість, безсоння, схуднення, гемороїдальні кровотечі. Шкіра жовтянична. На шкірі живота «голова медузи». Асцит. На ногах набряки. Добовий діурез – 500 мл. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Цироз печінки

B. Хронічний гепатит

C. Хронічний панкреатит

D. Хронічний ентерит

E. Хронічний холецистит

 

50. Пацієнт скаржиться на озноб, підвищення температури тіла до 39°С, біль у попереку зліва. Хворіє 2-й день. Загальний аналіз сечі: густина – 1008, каламутна, білок – 0,3г/л, лейкоцити – 35-40 у полі зору, еритроцити – 1-2 у полі зору, бактерії. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Гострий пієлонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Хронічний пієлонефрит

D. Ниркокам'яна хвороба

E. Хронічний гломерулонефрит

 

51. Фельдшера викликали до чоловіка 26 років, який перебував у непритомному стані. З дитинства хворіє на цукровий діабет. Об’єктивно: Дихання шумне, із запахом ацетону. Шкіра суха, холодна на дотик. Зіниці звужені. Пульс 100 за 1 хв., ниткоподібний. Живіт здутий, черевна стінка напружена. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Гіперглікемічна кома

B. Гіпоглікемічна кома

C. Печінкова кома

D. Уремічна кома

E. Алкогольна кома

 

52. До фельдшера звернувся хворий, який хворіє на дифузний токсичний зоб і приймає тиростатичний препарат. Вибрати такий препарат:

A.*Мерказоліл

B. Тироксин

C. Трийодтиронін

D. Антиструмін

E. Преднізолон

 

53. Хвора 24 роки, на гіпоацидний гастрит, скаржиться на слабкість, запаморочення, задишку, серцебиття, ламкість нігтів і випадіння волосся, порушення смаку: їсть крейду. Шкіра бліда, суха. Тони серця приглушені, систолічний шум на верхівці. Пульс – 102 за хв. АТ – 90/65мм рт ст. Анамнез крові: Ер – 2,7*1012 л., Нв – 80ч/л, К.п. – 0,7, ШОЕ – 18мм/год, анізоцитоз, пойкілоцитоз. Який імовірний діагноз у пацієнта?

A.*Залізодефіцитна анемія

B. Загострення хронічного гастриту

C. В-12 фолієводефіцитна анмія

D. Гемолітична анемія

E. Гіпопластична анемія

 

54. Хворий 70 років скаржиться на слабкість, зниження працездатності. Хворіє 3 роки, шкіра бліда. Пальпуються збільшені гладкі, безболісні шийні, пахвові, пахвинні лімфовузли від 1 до 3 см, рухомі. Живіт м’який, печінка на 3 см виступає з підребер’я, селезінка на 4 см, помірно болісна. Аналіз крові: Ер – 3,0*1012 л., Нв – 98г/л, К.п. – 0,9, ШОЕ – 40мм/год, Лейкоцити – 280*109 л., пролімфоцити -6%, лімфоцити – 89%, тромбоцити -140*109 л., тіні Боткіна — Гумпрехта. Який ймовірний діагноз у пацієнта?

A.*Хронічний лімфолейкоз

B. Гострий лейкоз

C. Апластична анемія

D. Хронічний мієлолейкоз

E. Єритримія

 

55. Хвора 58 років скаржиться на спрагу, сухість у роті, значне виділення сечі, слабкість. Хворіє біля року. За останній час значно схудла. Шкіра суха, на щоках, підборідді рум’янець, нігті ламкі. Тони серця приглушені, пульс 76 за хв., АТ 150/85 мм рт. ст. Яке обстеження слід призначити першочергово для встановлення діагнозу?

A.*Аналіз крові на глюкозу

B. Загальний аналіз крові

C. Аналіз крові на холестерин

D. Загальний аналіз сечі

E. Проба за Зимницьким

 

56. Чоловік 25 років протягом 2-3 років скаржиться на посилення головних болів, мерзлякуватість, апатію, збільшення ваги, закрепи. Хворий адинамічний, шкіра бліда, суха, холодна, волосся рідке. Ріст 168 см, вага 79 кг. Щитоподібна залоза не збільшена. Тони серця глухі, АТ 110/80 мм рт. ст., пульс – 60 за хв. Рентгенографія черепа: розміри турецького сідла нормальні, контури чіткі. Рівень ТТГ в крові становить 30мкг/л, СТГ 3 мкг/л, рівень гонадотропинів без відхилень. Визначте попередній діагноз?

A.*Гіпотиреоз

B. Акромегалія

C. Аліметарне ожиріння

D. Гіпогонадизм

E. Гіпопітуітаризм

 

57. У Хворої 30 років через 3 дні після психоемоційного стресу з’явилися підвищення температури до 37,8°, пітливість, загальна слабкість, головний біль, тремор пальців рук. Стан середньої ваги. Шкіра волога, гаряча на дотик. Діяльність серця ритмічна, ЧСС 110 за хв., АТ 140/80мм. рт. ст. Пальпується дифузно збільшена щитовидна залоза (ІІ ст.), щільно-еластичної консистенції, рухлива, безболісна. Позитивні симптоми Грефе, Мебіуса. Який імовірний діагноз?

A.*Дифузне токсичне воло

B. Рак щитоподібної залози

C. Ендемічне воло

D. Гострий тиреоідит

E. Аутоімунний тиреоідит

 

58. Хвора 36 років звернулась зі скаргою на загальну слабкість, швидку стомлюваність, сухість шкіри, набряки обличчя, закрепи. Місяць тому перенесла стумектомію з приводу тиреотоксикозу. Шкіра бліда, суха. Пульс 58 за хв., слабкого наповнення, АТ 90/55 мм.рт.ст. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Живіт м’який, безболісний при пальпації. Діурез 1,2 л за добу. Виберіть препарат для патогенетичного лікування хворої?

A.*Тироксин

B. Гіпотіазид

C. Йодид калію

D. Мерказоліл

E. Ловастатин

 

59. Хворий 35 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі, свербіння шкіри, погіршення зору. Захворювання нирок спостерігається протягом 20 років. Шкіра сіро-бліда, язик сухий обкладений бурим нальотом, відчувається запах аміаку із рота. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс 92 за хв., АТ 180/90 мм. рт. ст. Живіт м’який, болючий при пальпації вздовж товстої кишки та навколо пупка. Яке дослідження сечі необхідно призначити для визначення порушення концентраційної функції нирок?

A.*Проба за Зимницьким

B. Проба Аддіса-Каковського

C. Проба Амбурже

D. Проба за Нечипоренком

E. Загальний аналіз сечі

 

60. Пацієнт 40 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі, свербіння шкіри, погіршення зору. Захворювання нирок спостерігається протягом 22 років. Шкіра сіро-бліда, язик сухий, обкладений бурим нальотом, відчувається аміачний запах із рота. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс 92 за хв.., АТ 180/90 мм.рт.ст. Живіт м’який. Сечовина крові 4,0 ммоль/л, креатини крові 150,2 мкмоль/л. Який діагноз у хворого?

A.*Хронічна ниркова недостатність

B. Ускладнений гіпертонічний криз

C. Гіперглікемічна кома

D. Хронічна печінкова недостатність

E. Гостра ниркова недостатність

 

61. Чоловік 20 років скаржиться на нездужання, головний біль, задишку, які виникли через 2 тижні після ангіни. Стан задовільний. Шкіра звичайного кольору, обличчя одутле. Дихання везикулярне. Тони серця звучні, шумів немає. Пульс 58 за хв., напружений, ритмічний, АТ 170/110 мм.рт.ст. Симптом Пастернацького слабо позитивний з обох боків. В загальному аналізі сечі: питома вага – 1028, білок – 1,05 г/л, лейк. 10-12 в полі зору, еритр. 20-25 в полі зору, змінені, циліндри гіалінові 2-3 в полі зору. Який імовірний діагноз?

A.*Гострий гломерулонефрит

B. Сечокам’яна хвороба

C. Гострий пієлонефрит

D. Ревматична хвороба

E. Гіпертонічна хвороба

 

62. Хвора 30 років скаржиться на біль у поперековій ділянці ліворуч, часте болісне сечовипускання, підвищення температури тіла до 38,7°С. Захворіла раптово після переохолодження. Живіт м’який, болючий в лівій половині. АТ 100/60 мм. рт. ст., пульс 90 за хв. Симптом Пастернацького позитивний ліворуч. Які зміни в сечі можна очікувати?

A.*Піурія

B. Гематурія

C. Зниження питомої ваги

D. Кристалурія

E. Глюкозурія

 

63. Хворий 17 років знаходиться в реанімаційному відділенні. Помилково випив оцтову кислоту. Скаржиться на слабкість, свербіння шкіри, сонливість. Стан тяжкий, шкіра суха. Обличчя одутле, запах аміаку з рота. АТ 180/100 мм рт.ст., пульс 105 за хв. Добовий діурез 250 мл. Який метод лікування буде найбільш ефективний для цього хворого?

A.*Гемодіаліз

B. Гемосорбція

C. Замінне переливання крові

D. Плазмоферез

E. Перитоніальний діаліз

 

64. Хворий 60 років скаржиться на високу температуру 39°С, кашель із слизисто-гнійним мокротинням, задишку, біль у грудній клітці. Лікується у відділенні з приводу пневмонії. Стан хворого погіршився: біль у грудній клітці зменшився, але з’явилась задишка змішаного характеру з частотою 40 дихань за хв. Права половина грудної клітки відстає в диханні, перкуторно визначається тупий звук. Підозрюється ексудативний плеврит. Якою буде аускультативна картина в проекції накопиченої рідини?

A.*Різко ослаблене везикулярне дихання, або дихання відсутнє

B. Амфоричне дихання

C. Жорстке дихання і на його фоні дрібно пухирчасті вологі хрипи

D. Шум тертя плеври

E. Бронхіальне дихання і на його фоні сухі хрипи

 

65. Хвора 35 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, задишку, біль у лівій половині грудної клітки, сухий кашель, підвищену температуру тіла 39°С. Хворіє другий день. Стан тяжкий, на губах герпес. Ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Над нижнею долею лівої легені перкуторно визначається притуплено-тимпанічний звук, аускультативно крепітація. Про ураження яких структур свідчить крепітація?

A.*Альвеол

B. Плевральних листків

C. Середніх бронхів

D. Мілких бронхів

E. Крупних бронхів

 

66. У жінки 28 років, хворої на бронхіальну астму, після закінчення приступу ядухи виділяється характерне харкотиння. Яким воно має бути?

A.*Склоподібним

B. Гнійним

C. Слизисто-гнійним

D. Серозним

E. З домішками крові

 

67. Пацієнт 48 років звернувся зі скаргами на біль у ділянці серця, що виникає у відповідь на тлі фізичного навантаження. Зараз після підняття по сходах у нього з’явився стискаючий біль за грудиною, оніміння 4-5 пальців лівої руки. На ЕКГ: зміщення сегмента ST нижче ізолінії, від’ємний зубець Т. Після больового приступу змін на ЕКГ не виявлено. Який імовірний діагноз?

A.*Стенокардія

B. Інфаркт міокарда

C. Гостра серцева недостатність

D. Гостра судинна недостатність

E. Стенокардія напруги

 

68. Хворий 35 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, свербіння шкіри, часте сечовипускання, нудоту, блювання, погіршення зору. Захворюванням нирок страждає 20 років. При обстеженні шкіра суха «припудрена», язик обкладений бурим нальотом, відчувається аміачний запах із рота. Тони серця глухі, шум тертя перикарду Р 100в 1 хв, АТ 180/90 мм. рт.ст, сечовина крові 6,0 мл/л. Креатинин крові 150,2 мк моль/л. Який треба поставити діагноз?

A.*Хронічна ниркова недостатність

B. Гостра ниркова недостатність

C. Хронічна печінкова недостатність

D. Ускладнений гіпертонічний криз

E. Гостра печінкова недостатність

 

69. У чоловіка після значного фізичного навантаження виникла гостра біль у правому підребер’ї, з іррадіацією у праве плече, метеоризм, нудота, блювання жовчю. При обстеження виражена «жовтяниця», позитивні симптоми. Живіт болючий при пальпації у правому підребер’ї, метеоризм. Який імовірний діагноз?

A.*Печінкова коліка

B. Ниркова коліка

C. Гострий холецистит

D. Цироз печінки

E. Хронічний холецистит в стадії загострення

 

70. Хворий 28 років скаржиться на задишку, біль у ділянці серця. В анамнезі ревматизм. При обстеженні виявлено акроціаноз, синюшний рум’янець. На верхівці серця «котяче муркотіння, розширена верхня ділянка серця. Вислуховується дзвінкий I тон над верхівкою, акцент I I тону над легеневою артерією, ритм «перепілки». Яку набуту ваду серця можна запідозрити?

A.*Мітральний стеноз

B. Мітральна недостатність

C. Аортальний стеноз

D. Аортальна недостатність

E. Комбінована аортальна вада

 

71. Хвора 18 років звернулася до лікаря зі скаргами: задишка при рухах, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,5. Ці симптоми з’явились через 10 днів після перенесеної ангіни. Яке дослідження необхідно призначити у першу чергу?

A.*Аналіз крові на ревмопроби

B. Загальний аналіз крові

C. Загальний аналіз сечі

D. Аналіз крові на протромбін

E. Аналіз крові на холестерин

 

72. Хвора 18 років скаржиться на пекучу біль в епігастральній ділянці через 15 хвилин після їжі, яка зменшується після прийому маалоксу; відрижка кислим. Стан задовільний, язик обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м’який. Яке дослідження призначити для встановлення діагнозу?

A.*Фіброгастродуоденоскопію

B. Аналіз шлункового вмісту

C. Rо – шлунка

D. Дуоденальне зондування

E. Копрограмму

 

73. Хворий 32 роки, який страждає на виразкову хворобу шлунка, викликав швидку допомогу у зв’язку з появою «кинжального» болю у верхній половині живота, різку слабкість. Стан хворого середньої важкості, ноги підтягнуті до живота, шкіра і слизові оболонки бліді. Язик сухий. АТ 85/60 мм. рт.ст. Ваш попередній діагноз.

A.*Перфорація шлунка

B. Пенетрація шлунка

C. Шлункова кровотеча

D. Стеноз воротаря

E. Малігнізація виразки

 

74. До фельдшера звернувся хворий зі скаргами на болі у зап’ясткових суглобах, ранкову скутість. Страждає ревматоїдним артритом. Що порекомендувати хворому для полегшення стану в першу чергу?

A.*Зранку зарядка та масаж суглобів

B. Дотримуватися дієти

C. Не переохолоджуватися

D. Грілку до суглобів

E. Компрес із спиртом

 

75. До фельдшера звернувся хворий зі скаргами на сильний стискаючий біль за грудиною, що віддає у ліву лопатку, ліву руку. Фельдшер дав під язик нітрогліцерин. До якого дослідження слід підготувати хвору?

A.*Електрокардіографії

B. УЗД серця

C. Біохімічного аналізу крові

D. Аналізу крові на глюкозу

E. Рентгенографії органів грудної клітки

 

76. Хвора звернулась до фельдшера зі скаргами на загрудинний біль з іррадіацією в ліву руку, що виникає щодня під час підйому по сходах на 2-й поверх. Об’єктивно: тони серця ритмічні, АТ – 130/90 мм. рт. ст., ЧСС – 88 за хв. Які препарати ліквідують больовий синдром?

A.*Нітрати

B. Транквілізатори

C. Діуретики

D. Антикоагулянти

E. Інгібітори АПФ

 

77. На ФАП звернулась жінка 26 років зі скаргами на загальну слабкість, зміни смаку (бажання їсти крейду, сирий фарш). Згадані вище скарги виникли під час вагітності, продовжуються 1,5 року. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Залізодефіцитна анемія

B. В12-дефіцитна анемія

C. Гемолітична анемія

D. Гіпопластична анемія

E. Хронічна постгеморагічна анемія

 

78. Фельдшера викликали до чоловіка 52 років зі скаргами на біль у правій половині грудної клітки, кашель з виділенням невеликої кількості „іржавого” мокротиння, підвищення температури до 40°С. Перкуторно – тупий звук від кута правої лопатки донизу. Аускультативно - ослаблене везикулярне дихання.

Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Крупозна пневмонія

B. Гострий бронхіт

C. Бронхоектатична хвороба

D. Емфізема легень

E. Пневмосклероз

 

79. На ФАП звернувся чоловік 33 років зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури тіла до 37.6°С, вологий кашель. Працює у колективі, де щойно працював колега із відкритою формою туберкульозу. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Туберкульоз легень

B. Бронхіальна астма

C. Крупозна пневмонія

D. Емфізема легень

E. Рак легень

 

80. V1, V2, V3, V4, V5, V6 – так на ЕКГ позначають:

A.* Грудні відведення

B. Посилені однополюсні відведення від кінцівок

C. Стандартні відведення від лівої та правої рук

D. Стандартні відведення від правої руки та лівої ноги

E. Стандартні відведення від лівої руки та лівої ноги

 

81. До чоловіка 50 років викликали ШМД, скарги якого на інтенсивний пекучий біль за грудиною з іррадіацією у ліву руку, який триває понад годину, не знімається нітрогліцерином. На ЕКГ – відсутній зубець R, глибокий QS. Д-з: ІХС. Інфаркт міокарда. Невідкладна допомога:

A.*Фентаніл, дроперідол

B. Еуфілін, ефедрин

C. Папаверин, лазикс

D. Дибазол, атропін

E. Строфантин, корглікон

 

82. До жінки 52 років викликали ШМД, скарги якої на головний біль. АТ 220/120 мм рт ст. В анамнезі – гіпертонічна хвороба. Діагноз: неускладнений гіпертонічний криз. Невідкладна допомога:

A.*Каптоприл

B. Строфантин

C. Папаверин

D. Анальгін

E. Преднізолон

 

83. До фельдшера звернувся чоловік 44 років зі скаргами на біль та бурчання у навколопупковій ділянці, рідкі випорожнення до 8 разів на добу. В анамнезі – дизентерія. Хворіє 6 років. Дефіцит маси тіла 10 кг. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Хронічний ентерит

B. Хронічний панкреатит

C. Хронічний гастрит (тип А)

D. Хронічний гастрит (тип В)

E. Виразкова хвороба 12-ти палої кишки

 

84. До фельдшера звернулась жінка 20 років зі скаргами на ниючий біль у правому підребер’ї, нудоту, гіркоту у роті. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Гіпомоторна дискінезія жовчного міхура

B. Гіпермоторна дискінезія жовчного міхура

C. Жовчнокам’яна хвороба

D. Панкреатит

E. Ентероколіт

 

85. До фельдшера звернувся чоловік 34 років зі скаргами на набряки на обличчі, поперековій ділянці, ногах. Хворіє три роки. В сечі висока протеїнурія. В анамнезі – гострий гломерулонефрит. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Хронічний гломерулонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Гострий пієлонефрит

D. Нирковокам’яна хвороба

E. Цистит

 

86. До фельдшера звернулась жінка 35 років зі скаргами на дратівливість, плаксивість, серцебиття. При огляді: екзофтальм. Збільшена щитоподібна залоза. Пульс 100 за хвилину. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Дифузний токсичний зоб

B. Гіпотиреоз

C. Аритмія

D. Акромегалія

E. Цукровий діабет

 

87. До фельдшера звернувся чоловік 25 років зі скаргами на кашель з виділенням мокротиння до 300 мл, яке виділяється «повним ротом», переважно вранці. При огляді: пальці у вигляді «барабанних паличок». Аускультативно – вологі хрипи. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Бронхоектатична хвороба

B. Бронхіт

C. Пневмонія

D. Бронхіальна астма

E. Рак легень

 

88. Фельдшера викликали до жінки 52 років зі скаргами на нестерпний біль за грудиною з іррадіацією у ліву руку, триває понад годину, не знімається нітрогліцерином. Діагноз: Гострий інфаркт міокарда. Яку допомогу може надати фельдшер ФАПу?

A.*Анальгін, димедрол, викликати ШМД

B. Анальгін, димедрол, залишити вдома

C. Дибазол, димедрол, залишити вдома

D. Папаверин, но-шпу, залишити вдома

E. Новокаїн, димедрол, залишити вдома

 

89. До чоловіка 47 років викликали ШМД. Скарги на перебої серцевого ритму, серцебиття. Тривалий час лікується з приводу екстрасистолії. Що з переліченого може використати фельдшер у даному випадку?

A.*Новокаїнамід, ритмілен

B. Оксацилін, атропін

C. Ампіокс, папаверин

D. Ампіцилін, платифілін

E. Димедрол, лазикс

 

90. На здоровпункті швейної фабрики проводиться диспансеризація. Жінці із ревмокардитом призначена вторинна профілактика ревматизма. Що до неї відноситься?

A.*Біцилінопрофілактика

B. Своєчасне виявлення стрептококової інфекції

C. Своєчасне лікування стрептококової інфекції

D. Загартовування організму

E. Дотримання санітарно-гігієнічних норм у побуті

 

91. На здоровпункті металургійного заводу проводиться диспансеризація. Чоловіку із виразковою хворобою шлунка призначена вторинна профілактика. Що до неї відноситься?

A.*Антихелікобактерна терапія

B. Боротьба із закрепами

C. Біцилінопрофілактика

D. Своєчасне лікування вірусного гепатита

E. Своєчасне лікування гострих інфекцій

 

92. З метою реалізації державної науково-технічної програми «Атеросклероз», фельдшер здоровпункту хлібозаводу провидить бесіду із робітниками. Яку пораду запропонує фельдшер?

A.*Перевіряти рівень холестерину у крові щороку

B. Перевіряти рівень цукру у крові щороку

C. Перевіряти рівень креатинину у крові щороку

D. Уникати переохолодження

E. Уникати емоційного перенапруження

 

93. До фельдшера звернулась жінка 42 років зі скаргами на кровотечі із носа, ясен, різнокольорові геморагії на тілі, які локалізуються під гумками панчіх, у місцях тертя одягу. Об’єктивно: «шкіра леопарда», позитивні симптоми щипка та джгута. Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Тромбоцитопенічна пурпура

B. Гемофілія

C. Геморагічний васкуліт

D. Гемолітична анемія

E. Залізодефіцитна анемія

 

94. До чоловіка 52 років викликали ШМД. Скарги хворого на нападоподібний біль у правому підребер’ї з іррадіацією під праву лопатку, триває біля трьох годин. Теплом біль не зняв. Діагноз: печінкова колька. Невідкладна допомога:

A.*Анальнін, но-шпа

B. Строфантин, корглікон

C. Дибазол, магнію сульфат

D. Преднізолон, гідрокортизон

E. Алупент, сальбутамол

 

95. До жінки 22 років викликали ШМД. Скарги хворої на підвищення температури тіла до 39°С, озноб, біль у лівій поперековій ділянці, які з’явились після переохолодження. Прийом но-шпи стан не поліпшив. Діагноз: гострий пієлонефрит. Дії фельдшера?

A.*Госпіталізація в урологічне відділення

B. Введення антибіотиків, залишити вдома

C. Сульфаніламідні, залишити вдома

D. Протизапальні, залишити вдома

E. Стероїдні гормони, залишити вдома

 

96. До чоловіка 35 років викликали ШМД. Скарги хворого на утруднення носового дихання та ковтання. Обличчя, слизова оболонка носа, гортані та язика набряклі. Ці симптоми з’явились після укусу комахи. Введення димедролу стан не поліпшило. Діагноз: набряк Квінке. Невідкладна допомога:

A.*Преднізолон

B. Аспірин

C. Баралгін

D. Клофелін

E. Мезатон

 

97. До чоловіка 22 років викликали ШМД, скарги якого на головний біль, тупий біль у попереку. Тиждень тому переніс ангіну. Об’єктивно: обличчя одутле, сеча кольору «м’ясних помий», АТ 160/110 мм рт ст. Прийом бісептолу стан не поліпшив. Діагноз: гострий гломерулонефрит. Дії фельдшера:

A.*Госпіталізація

B. Симптоматична терапія, залишити вдома

C. Патогенетична терапія, залишити вдома

D. Антибіотики, залишити вдома

E. Сульфаніламідні, залишити вдома

 

98. До чоловіка 48 років викликали ШМД, у якого напад ядухи з утрудненим вдихом, кашель із виділенням рожевого пінистого мокротиння. Над легенями вологі хрипи. Оксигенотерапія стану не поліпшила. Діагноз: набряк легень. Дії фельдшера: Найімовірніший попередній діагноз?

A.*Піногасники, джгути на кінцівки, госпіталізація

B. Міхур з льодом, госпіталізація

C. Вагусні проби, госпіталізація

D. Гірчичники, госпіталізація

E. П’явки, госпіталізація

 

99. До жінки 30 років викликали ШМД. Після введення 32 ОД інсуліну через 30 хвилин у жінки з’явились різка слабкість, відчуття голоду, серцебиття. Вона втратила свідомість. Діагноз: Гіпоглікемічна кома. Невідкладна допомога:

A.*Розчин глюкози 40% - 60 мл в/в

B. Розчин глюкози 5% - 60 мл в/в

C. Інсулін 20 ОД в/м

D. Розчин еуфіліну 2,4% - 10 мл в/в

E. Фізрозчин 20 мл в/в

 

 

100. До чоловіка 49 років викликали ШМД, у якого блювання «кавовою гущею», загальна слабкість. В анамнезі – виразкова хвороба шлунка. Фельдшер діагностував шлункову кровотечу. Невідкладна допомога:

A.*Міхур з льодом, 4 мл 12,5% дицинону

B. Грілку на надчеревну ділянку, 4 мл 12,5% дицинону

C. Міхур з льодом, нітрогліцерин сублінгвально

D. Міхур з льодом, 0,5 мл 0,005% р-ну строфантину в/в

E. Міхур з льодом, 4 мл лазиксу в/в

 

101. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 39 р., зі скаргами на підвищення температури тіла до 40оС, кашель із виділенням гнійного мокротиння, біль у грудній клітці під час глибокого дихання. Об’єктивно: стан пацієнта середньої важкості. Шкірні покриви блідо-ціанотичні, ЧДР – 28 вд./хв., ЧСС – 104/1хв. На шкірі у лівій підлопатковій ділянці – фурункул розміром 1,5х2,0 см. Над легенями зліва вислуховуються дрібноміхурцеві вологі хрипи. Вкажіть імовірний механізм інфікування легеневої тканини пацієнта.

A.* Гематогенний

B. Повітряно-краплинний

C. Аліментарний

D. Контактний

E. Метастатичний

 

102. До фельдшера здоровпункту звернулася пацієнтка 46 р., зі скаргами на слабкість, головокружіння, випадіння волосся, спотворення смаку (бажання їсти крейду, сирі крупи). В анамнезі: патологічний клімакс з метроррагіями. Фельдшер рекомендував збагатити харчовий раціон м’ясними продуктами (печінка), гранатовим та яблучним соками. Дефіцит якого мікроелемента спостерігається у пацієнта?

A.* Заліза

B. Калію

C. Цинку

D. Міді

E. Селену

 

103. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 70 років, із скаргами на загальну слабкість, нездужання, тяжкість в епігастральній ділянці, неприємний запах з рота, огиду до м’ясної їжі, прогресуюче схуднення. Об’єктивно: шкіра бліда. Язик обкладений грязно-сірою осугою. При пальпації – болісність в епігастральній ділянці, де визначається щільне утворення розміром із куряче яйце. В аналізі крові: Нв – 80 г/л, Ер – 2,9х1012/л, ШЗЕ – 45 мм/год. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

A.* Рак шлунка

B. Хронічний гастрит

C. Хронічний дуоденіт

D. Хронічний панкреатит

E. Виразкова хвороба шлунка

 

104. Фельдшера швидкої допомоги викликали до пацієнта 44 р., який скаржиться на появу раптового відчуття болю у животі, який він характеризує, як удар ножем. В анамнезі: виразкова хвороба. Об’єктивно: обличчя бліде, на чолі – холодний піт. Живіт трохи втягнутий. При пальпації: передня черевна стінка різко напружена, симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

A.* Перфоративна виразка

B. Печінкова коліка

C. Шлункова кровотеча

D. Стеноз воротаря

E. Гострий панкреатит

 

105. Пацієнт 35 р., звернувся до фельдшера ФАПу, який помітив появу збільшеного лімфовузла в правій надключичній ділянці. Пацієнту рекомендували спиртові компреси. Через декілька місяців з’явився збільшений лімфовузол у лівій надключичній ділянці. Незабаром з’явилися стійка лихоманка, пітливість. Об’єктивно: щільні, збільшені лімфовузли – надключичні, підпахвові, пахвинні. Вкажіть консультація якого спеціаліста необхідна для встановлення діагнозу.

A.* Гематолога

B. Ендокринолога

C. Пульмонолога

D. Кардіолога

E. Нефролога

 

106. У пацієнта 18 років, що хворіє на ревматизм з мітральним стенозом, після гри у футбол з’явились задишка, виділення рожевого пінистого мокротиння. Об’єктивно: над легенями вислуховуються дрібно- та середньоміхурцеві вологі хрипи. Вкажіть, яке ускладнення виникло у пацієнта.

A.* Гостра лівошлуночкова недостатність

B. Гостра судинна недостатність

C. Гостра дихальна недостатність

D. Легенева кровотеча

E. Шлунково-кишкова кровотеча

 

107. До фельдшера здоровпункту звернувся пацієнт 41 р., який близько 5 років хворіє бронхоектатичною хворобою, скаржиться на задишку, кашель із виділенням уранці густого гнійного харкотиння. Укажіть, який першочерговий комплекс дихальних вправ слід рекомендувати пацієнту з метою найкращого відходження харкотиння.

A.* Дренажна гімнастика

B. Респіраторна гімнастика

C. Експіраторна гімнастика

D. Релаксаційно-респіраторна гімнастика

E. Динамічні дихальні вправи

 

108. Пацієнт 43 р., що викликав ШМД, скаржиться на підвищення температури до 40оС, виражену пітливість, задишку, кашель з виділенням «іржавого» харкотиння, біль у лівій половині грудної клітини. Об’єктивно: гіперемія щік. Дихання 34 вд./хв., поверхневе, ліва половина грудної клітини відстає в акті дихання. Над лівою легенею притуплення перкуторного звуку, при аускультації – бронхіальне дихання, сухі та вологі дрібнопухирчасті хрипи, крепітація. Назвіть, що є першочерговими діями в тактиці фельдшера.

A.* Знизити температуру тіла

B. Призначити антибіотики

C. Провести рентгенограми ОГК

D. Провести оксигенотерапію

E. Ввести кровозупинні засоби

 

109. Пацієнт 48 р., що звернувся до фельдшера ФАПу, скаржиться на тривалий (більше 1 місяця) кашель, загальна слабкість, підвищення температури тіла до 37,2º-37,5ºС, значні постійні нічні потовиділення. Об’єктивно: пальпуються збільшені лімфатичні вузли у верхній частині тулуба розміром з горошину. Вкажіть, які мікроорганізми є найбільш імовірними збудниками захворювання пацієнта.

A.* Мікобактерії

B. Мікоплазми

C. Коринебактерії

D. Аденовіруси

E. Клебсієли

 

110. Пацієнтка 68 р. протягом 20 років знаходиться на диспансерному обліку з приводу артеріальної гіпертензії. Під час контрольного вимірювання АТ пацієнтка пред’являє скарги на постійну задишку, яка посилюється при фізичному навантаженні, серцебиття, відчуття тяжкості в правому підребер’ї, значні набряки на ногах. Вкажіть, які рекомендації щодо дієтичного харчування повинен дати фельдшер.

A.* Обмежити вживання солі та рідини

B. Обмежити вживання солі та білків

C. Збільшити вживання вітамінізованого пиття

D. Обмежити вживання вуглеводів

E. Обмежити вживання жирів

 

111. Пацієнт 53 р., звернувся в МСЧ, скаржиться на інтенсивний тривалий стискаючий біль за грудниною, який віддає у ліву руку і під ліву лопатку. Біль не зникла після приймання таблеток нітрогліцерину. Об’єктивно: хворий блідий, вкритий холодним потом, кінчик носа та видимі слизові оболонки ціанотичні. ЧСС – 96 уд./хв., АТ – 90/60 мм рт. ст. Вкажіть, яке дослідження необхідно провести пацієнту першочергово для встановлення діагнозу.

A.* Електрокардіографію

B. Біохімічний аналіз крові

C. Загальний аналіз крові

D. Загальний аналіз сечі

E. Рентгенограму ОГП

 

112. Фельдшер МСЧ здійснив патронаж пацієнта 75 р., який перебуває на диспансерному обліку з приводу хронічного атонічного коліту. Пацієнт скаржиться на нудоту, здуття живота, затримку випорожнень більше 2 діб. Вкажіть, які продукти харчування найбільш доцільно рекомендувати пацієнту для профілактики закрепів.

A.* Буряки, моркву, чорнослив

B. Консерви, білий хліб, капусту

C. Молоко, чорний хліб, свинину

D. Овочі, свіже молоко, твердий сир

E. Овочі, фруктові соки, тістечка

 

113. До фельдшера МСЧ звернулась пацієнтка 41 р., із скаргами на загальну слабкість, біль у поперековій ділянці, часте болісне сечовипускання, підвищення температури тіла до 38,50 С. Симптом Пастернацького - позитивний справа. Сеча мутна. Два тижні тому перенесла гострий цистит. Вкажіть найбільш імовірний шлях поширення інфекції, яка викликала розвиток захворювання у пацієнтки.

A.* Урогенний

B. Гематогенний

C. Лімфогенний

D. Контактний

E. Аліментарний

 

114. В МСЧ звернулась пацієнтка 36 р., із скаргами на загальну слабкість, схуднення, серцебиття, дратівливість, тремтіння кінцівок, безсоння, відчуття “жару” в тілі, підвищену пітливість. Об’єктивно: екзофтальм. Щитоподібна залоза збільшена. ЧСС – 110 уд./хв. Вкажіть найбільш ефективний препарат патогенетичної дії, необхідний для проведення лікування.

A.* Мерказоліл

B. Дийодтирозин

C. Трийодтирозин

D. Тироксин

E. Тиреоїдин

 

115.Фельдшера «Швидкої медичної допомоги» викликали до хворого 42 р., у якого спостерігаються відчуття голоду, загальна слабкість, виражена вологість шкірних покривів, тремор кінцівок, гіперкінезія. Через декілька хвилин пацієнт втратив свідомість. Зіниці розширені, тонус очних яблук збережений, дихання часте, поверхневе. В анамнезі: цукровий діабет. Який стан розвинувся у пацієнта.

A.* Гіпоглікемічна кома

B. Напад бронхіальної астми

C. Напад стенокардії

D. Гіпертензивний криз

E. Гіперглікемічна кома

 

116. Пацієнт 48 р., звернувся на ФАП, протягом 7 років хворіє на хронічний гломерулонефрит. Останнім часом стан хворого погіршився: постійно утримуються підвищений АТ, набряки, наростають симптоми загальної інтоксикації. Вкажіть біохімічні показники крові, які свідчитимуть про розвиток ниркової недостатності.

A.* Креатинін, залишковий азот, сечовина

B. Електроліти крові

C. Білірубіни та трансамінази

D. Серомукоїди, С-реактивний білок

E. Ліпіди крові, холестерин, β-ліпопротеїди

 

117. Пацієнтка 53 р., доярка, звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль у дрібних суглобах кистей рук, “ранкову скутість” даних суглобів. Об’єктивно: дрібні суглоби кистей рук припухлі, деформовані. Кисті рук відхилені у бік ліктя. В аналізі крові: Нв-100 г/л, Ер-3,0х1012/л, L-10х109/л. ШЗЕ-45мм/год, гострофазові показники крові підвищені. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

A.* Ревматоїдний артрит

B. Дизентерійний артрит

C. Туберкульозний артрит

D. Гонорейний артрит

E. Ревматичний артрит

 

118. Пацієнтка 57 р., звернулася на ФАП зі скаргами на слабкість, сонливість, погіршення пам’яті, стійкі закрепи. Об’єктивно: спостерігаються набряки обличчя, ямка після натискання у місцях набряків не утворюється. Голос грубий, осиплий. Тони серця глухі. ЧСС – 52 уд./хв., АТ – 90/50 мм рт.ст. В анамнезі: струмектомія 5 місяців тому. Вкажіть найінформативніший із методів обстеження, який доцільно провести хворій.

A.* Виявлення рівня тиреоїдних гормонів

B. Електрокардіографічне дослідження

C. Електроенцефалографічне дослідження

D. Ультразвукове дослідження нирок

E. Колоноскопічне дослідження

 

119. Пацієнтка 43 р., що звернулася на ФАП, скаржиться на проноси 3-4 рази на добу, з великою кількістю кашоподібних пінистих калових мас світло-жовтого кольору з неперетравленими частинками їжі, здуття живота у другій половині дня, біль у навколопупковій ділянці, загальну слабкість, швидку втомлюваність, значне зниження маси тіла. протягом останнього року. Об’єктивно: зниженого живлення. Шкіра суха. ЧСС – 84 уд./хв., АТ – 110/70 мм рт.ст. Живіт помірно здутий. Вкажіть найбільш імовірний діагноз.

A.* Хронічний ентерит

B. Хронічний гастрит

C. Хронічний панкреатит

D. Хронічний гепатит

E. Хронічний холецистит

 

120. Пацієнт 53 р., з хронічною недостатністю кровообігу, який лікується серцевими глікозидами, викликав ШМД з приводу втрати апетиту, нудоти, блювання, “перебоїв” в діяльності серця. Вкажіть, передозування якого препарату, в першу чергу, викликало погіршення самопочуття пацієнта.

A.* Дигітоксину

B. Нітросорбіду

C. Рибоксину

D. Аспаркаму

E. Гіпотіазиду

 

121. Фельдшер МСЧ прийшов на виклик до пацієнта 61 р., який скаржиться на слабкість, свербіж шкіри, гіркоту у роті, важкість у правому підребер’ї, метеоризм, закрепи. Перебуває на ДО з приводу біліарного цирозу печінки. Вкажіть, яку лікувальну дієту слід рекомендувати пацієнту.

A.* №5

B. №7

C. №9

D. №10

E. №15

 

122. Пацієнтка 20 років, звернулася на ФАП зі скаргами на колючі болі у ділянці серця, серцебиття, задишку при фізичному навантаженні, ниючі болі у ліктьових та колінах суглобах, підвищення температури тіла ввечері до 38,3ºС. В анамнезі: часті ангіни. Місяць тому перенесла ангіну, після чого з’явилися вищеназвані симптоми. Вкажіть найменший термін диспансерного обліку пацієнта після встановлення діагнозу.

A.* Ревматична хвороба

B. Ревматоїдний артрит

C. Деформуючий остеоартроз

D. Гломерулонефрит

E. Міокардит

 

123. Жінка 38 років, звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на загальну слабкість, задишку, серцебиття, печіння у язиці. В анамнезі - гельмінтоз. Об'єктивно:шкіра бліда, з лимонно-жовтим відтінком, обличчя пастозне, язик яскраво-червоного кольору, смакові сосочки згладжені. Пульс - 94 за 1 хв., АТ - 115/60 мм рт. ст. Тони серця ослабленої гучності, систолічний шум на верхівці серця. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз.

A.* В12-дефіцитна анемія

B. Постгеморагічна анемія

C. Залізодефіцитна анемія

D. Гемолітична анемія

E. Апластична анемія

 

124. До фельдшера МСЧ звернувся пацієнт 43 р. із скаргами на головний біль пульсуючого характеру в потиличній ділянці, запаморочення, шум у вухах, мерехтіння «мушок» перед очима. Вкажіть першочергові дії фельдшера.

A.* Виміряти АТ

B. Пропальпувати ділянки серця

C. Визначити межі серця

D. Пропальпувати живіт

E. Пропальпувати щитоподібну залозу

 

125. На приеме пациентка 25 л. жалуется на сердцебиения, похудание. При осмотре пучеглазие. Пульс 132 в 1, АД – 145/80 мм рт.ст. Наиболее вероятный диагноз?

A.*Тиреотоксикоз

B. Гипотиреоз

C. Микседема

D. Гипертоническая болезнь

E. Аритмия

 

126. На приеме у фельдшера пациент 52 л., у которого при пальпации щитовидной железы выявлен узел размером 1х1 см. Тактика фельдшера.

A.*Направить на консультацию к хирургу-эндокринологу

B. Назначить обследование

C. Назначить морказолил

D. Госпитализировать в терапевтическое отделение

E. Наблюдать за пациентом

 

127. На приеме пациентка 46 л., у которой после удаления части щитовидной железы появились слабость, сонливость, зябкость, повышение массы тела. Признаками какого заболевания могут бать эти симптомы?

A.*Гипотиреоз

B. Тиреотоксикоз

C. Ожирение

D. Эндемический зоб

E. Базедова болезнь

 

128. Больной с компенсированным сахарным диабетом идет на занятия по плаванию. Рекомендации фельдшера:

A.*Поесть перед занятием

B. Увеличить дозу инсулина

C. Уменьшить дозу инсулина

D. Не заниматься спортом

E. Все неверно

 

129. Фельдшер ФАПа на вызове у пациента К. 22 л. Жалобы на отеки на лице, боли в пояснице с обеих сторон, повышение t° до 39°. Моча красноватая. Вероятный диагноз:

A.*Острый гломерулонефрит

B. Острый пиелонефрит

C. Мочекаменная болезнь

D. Цистит

E. Хронический пиелонефрит

 

130. Пациент просит фельдшера оценить результаты УЗИ органов брюшной полости: в брюшной полости большое количество свободной жидкости, контуры печени неровные, селезенка 170х110 мм. Это:

A.*Цирроз печени

B. Норма

C. Хронический гепатит

D. Холецистит

E. Панкреатит

 

131. Пациентка 56 л. с избыточной массой тела жалуется на боли в правом подреберье после приема жирной пищи на протяжении года. Симптом Ортнера слабо положительный справа. Печень не увеличена. Наиболее вероятен диагноз:

A.*Хронический холецистит

B. Хронический панкреатит

C. Острый гастрит

D. Хронический гепатит

E. Язвенная болезнь

 

132. Бригада скорой помощи вызвана к пациенту 20 л., у которого после употребления несвежих котлет появились боли в эпигастрии, рвота, понос, повысилась t° до 37,8° . Действия фельдшера.

A.*Промывание желудка, транспортировка в инфекционное отделение

B. Назначить антибиотики

C. Ввести спазмолитики<


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2494 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.209 сек.)