АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клініка. Клінічна картина характеризується тривалим прогресуючим перебігом з періодичними загостреннями

Прочитайте:
  1. Клініка
  2. Клініка
  3. Клініка
  4. Клініка
  5. Клініка
  6. Клініка
  7. Клініка
  8. Клініка
  9. Клініка

Клінічна картина характеризується тривалим прогресуючим перебігом з періодичними загостреннями. Частіше виникає після гострого холециститу, але може розвиватись без гострого початку, поступово. Найбільш постійним симптомом є біль. Він тупий, ниючий, тривалий, локалізується в правому підребер'ї, поширюється в праву лопатку' і праву плече, виникає після вживання гострих, жирних смажених страв. Хворі відзначають гіркий смак у роті, нудоту, відрижку повітрям, і навіть блювання, особливо під час загострень, характерні чергування проносів і запорів. Температура тіла субфебрильна, але може бути і вищою. Хворі дратівливі, страждають безсонням. При огляді жовтяниці зазвичай немає. Живіт збільшений за рахунок метеоризму. Під час пальпації ділянки правого підребер'я відзначається незначна болючість, яка особливо виявляється при постукуванні. Результати дослідження больових точок позитивні. Печінка, як правило, збільшена і ущільнена.

ОСНОВНІ КЛІНІЧНІ СИНДРОМИ:

- больовий;

- шлункової диспепсії;

- кишкової диспепсії;

- інтоксикаційний;

- астеновегетативний.

В аналізі крові виявляють ознаки запалення, при дуоденальному зондуванні в порції В (міхуровій) багато слизу, лейкоцитів та епітеліальних клітин, при холецистографії виявляється зниження інтенсивності тіні міхура, при ультразвуковому дослідженні стінки жовчного міхура потовщені й ущільнені, форма його змінена, іноді виявляють згини та септальні перегородки.

 

ПЕРЕБІГ

В більшості випадків має доброякісний перебіг і може вщухати на тривалий час. Перебіг його млявий, з періодичними загостреннями.

 

УСКЛАДНЕННЯ:

- гнійний та гангренозний холецистит з наступним перитонітом;

- гнійний холангіт;

- абсцес печінки.

 

ОЦІНКА СТАНУ ХВОРОГО

Проводять на основі клінічних та лабораторне інструментальних даних. Формулюють наявні та потенційні проблеми і розробляють план сестринського

догляду залежно від переважання клінічних синдромів.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 408 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)