АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ехинококкоз

Збудник – личинкова стадія ехінокока – паразитує в печінці, легенях і інших органах. Є однокамерним міхуром, оточеним двошаровою капсулою і наповнений рідиною; розмір міхурів від просяного зерна до голови новонародженої дитини. Міхур росте поволі, його життєздатність зберігається протягом багатьох років. Людина заражається найчастішим від собак, на шерсті яких можуть знаходитися яйця паразита. Ехінококовий міхур надає механічна і токсико-алергічна дія на тканині. Крупні міхури зміщують і здавлюють тканини, порушуючи їх кровообіг, викликають розлади функцій. При травмах і вагітностях зростання міхурів прискорюється. Всмоктування рідин з непошкоджених міхурів веде до сенсебілізациі організму.

Початкова стадія захворювання зазвичай не діагностується. При ураженні печінки ранніми симптомами є болі в правому підребер'ї, еозінофілія, кропив'янка і лихоманка. Визначається збільшення печінки, нерівність її поверхні, зрідка синдром «тремтіння гидатід» і куполоподібне випинання на поверхні печінки. Можуть бути жовтяниця, синдром здавлення комірної вени (асцит, набрякни). Рентгенологічно іноді виявляється звапнована оболонка кісти, високе стояння правого куполу діафрагми. При поразці легенів можуть бути кровохаркання, сухий кашель, задишка, симптоми плевриту. Іноді кіста виявляється тільки при цілеспрямованому обстеженні хворого (рентгенологічному, ультразвуковому). При прориві кісти в бронх виникають болісний кашель, раптова задишка, блювота. З бронхів вивергається вміст ехінококового міхура у вигляді світлої водянистої або гнійної рідини, в якій можна виявити фрагменти ехінокока (обривки оболонок, ськолекси, крюки). Стан хворих довгий час залишається цілком задовільним. Небезпечні нагноєння і розриви, оскільки при цьому можливі обсіменіння інших органів ськолексамі (головками) паразита і дочірніми міхурами і важкі анафілактичні реакції аж до колапсу і смерті.

Діагноз грунтується на даних епідеміологічного анамнезу, клінічній картині, результатах рентгенологічного, радіонуклідного, ультразвукового досліджень, КТ, МРТ і використанні методів серологичеськой діагностики (реакції непрямої гемагглютінациі, реакції латексагглютінациі з ехінококовим антигеном і ін.).

Лікування хірургічне і симптоматичне. При неускладненому ехинококкозе печінці можливе медикаментозне лікування: альбендазол (зентел) в добовій дозі 10 міліграм/кг в 2 прийоми втеченіє 3 міс. Прогноз серйозний зважаючи на можливі ускладнення і рецидиви.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 367 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)