АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Профілактика. Велику роль в боротьбі з грипом грають загартовування і загальні гігієнічні заходи: провітрювання, вологе прибирання кімнат

Прочитайте:
  1. Класифікація засобів протипухлинної медикаментозної терапії.. Побічні ефекти і ускладнення застосування, їх лікування і профілактика.
  2. Можливі порушення структури та функції нервової системи, їх профілактика.
  3. Профілактика.
  4. Профілактика.
  5. ПСИХОГІГІЄНА. ПСИХОПРОФІЛАКТИКА. ПСИХОТЕРАПІЯ
  6. Рак шкіри. Етіологія, облігатні та факультативні передракові захворювання. Класифікація, клініка, діагностика, лікування. Сучасні методи пластики дефектів шкіри. Профілактика.

Велику роль в боротьбі з грипом грають загартовування і загальні гігієнічні заходи: провітрювання, вологе прибирання кімнат, миття посуду гарячою водою, дотримання правил особистої гігієни (миття рук, користування окремим посудом, полотенцем, постіллю.)

При ізоляції в домашніх умовах хворого розміщають в окрему кімнату або його ліжко відгороджують ширмою. Ізоляція продовжується до повного видужання.

Специфічна профілактика проводиться за допомогою вакцин.

Парагрип.

Етіологія. Збудник - вірус-РНК.

Відомо 4 типи цього вірусу.

Епідеміологія. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція розповсюджується повітряно-крапельним шляхом. Парагрипом частіше всього хворіють діти молодшого віку, хоч можуть хворіти і дорослі. Після перенесеного захворювання утворюється стійкий імунітет до цього типу вірусу, яким викликане захворювання. Парагрип реєструється круглий рік в виді спорадичних випадків з сезонним підйомом в весінні і осінньо-зимові місяці.

Патогенез той же, що і при грипі.

Клініка. Інкубаційний період продовжується 3-4 дні. Частіше хвороба розвивається поступово на протязі 3-5 днів і протікає в'яло. З'являються нерізкі катаральні явища - кашель, нежить, хриплість голосу, біль в грудях, що пов'язано з ларингітом (найбільш характерним симптомом парагрипу). Дихання через ніс утруднене. Виділення з носа поступово стають густими, слизово-гнійними у зв'язку з приєднанням вторинної інфекції.

У дітей, особливо молодшого віку, ларингіти протікають тяжко, деколи супроводжуються стенозом гортані (звуженням гортані). При парагрипі може уражатися весь дихальний тракт. Тяжче протікають бронхіти, які супроводжуються ураженням мілких бронхів.

З боку інших органів та систем особливих змін не спостерігається.

Ускладнення. Пневмонії, ангіни, отити виникають частіше у дітей раннього віку, які страждають рахітом, анемією і т.д. Ускладнений парагрип протікає тяжче, із значною лихоманкою, з більш вираженими загальними явищами.

Лікування симптоматичне. При ускладненнях призначають антибіотики, інгаляції.

Профілактика така ж як і при грипі.

Аденовірусна інфекція.

 

Етіологія. Збудник ДНК-вірус.

Відомо 31 тип вірусів людини. Вони стійкі до багатьох антибактеріальних препаратів та стійкі в зовнішньому середовищі. При кімнатній температурі вони живуть 12-14 днів, при температурі 37° С 7 днів.

Епідеміологія. Джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє аденовіруси з носовою та носоглоточною слиззю, мокротою в перші 5-6 днів захворювання та вірусоносій. В більш пізні строки аденовіруси виділяються з фекаліями. Основний шлях передачі інфекції повітряно-крапельний. В зв'язку із стійкістю збудника в зовнішньому середовищі інфекція може розповсюджуватись і контактно-побутовим, аліментарним, водним шляхом.

Частіше всього хворіють діти віком від 3 до 6 років. Після перенесеного захворювання утворюється типоспецифічний імунітет.

Аденовірусна інфекція в виді спорадичних випадків та віддільних епідемічних спалахів зустрічається в дитячих колективах. Найбільша захворюваність припадає на осінньо-зимовий період. В зв'язку з більш тривалим інкубаційним періодом (від 3 до 12 днів) спалахи аденовірусної інфекції продовжуються довше, ніж спалахи грипу.

Патогенез. Аденовіруси викликають в основному ураження слизових оболонок дихального тракту та кон'юктив. Можуть розмножуватися також в слизовій оболонці кишечника. Уражається лімфоїдна тканина реґіонарних лімфатичних судин, порушується діяльність вегетативної нервової та ендокринної систем.

Клініка. Інкубаційний період 4-12 днів. При гострій аденовірусній інфекції спостерігаються наступні клінічні форми: ринофарингіт, ринофаринготонзиліт, ринорфарингобронхіт, ринофарингокон'юктивіт, пневмонія.

Найбільш часто реєструються ринофаринготонзиліти, ринофарингокон'юктивіти. Інкубаційний період 5-6 днів. Частіше хвороба розвивається поступово (2-3 дня), але може початися і раптово. Загальні симптоми різко виражені Недомагання, озноб, лихоманка, головний біль). Рано виникають місцеві симптоми: заложеність носа, почервоніння зіву та задньої стінки глотки, біль при ковтанні, сухий кашель або з виділенням мокроти, біль в грудній клітині. У деяких хворих з'являється біль в області живота, порушення функції кишечника, збільшення печінки. Період лихоманки продовжується від 2 до 7 днів. Разом із зникненням загальних симптомів зникає і лихоманка, але катаральні явища (кашель, нежить, заложеність носа і т.д) зберігаються ще 1-2 тижні.

Гострий ринофарингокон'юктивіт характеризується помірним порушення загального стану організму, запальними змінами слизових оболонок зіва, дихальних шляхів, а також очей. Уражаються окремі органи або декілька органів. Можуть уражатися слизові оболонки дихальних шляхів та очей.

Найбільш тяжкою формою аденовірусної інфекції є пневмонія, якою хворіють частіше діти до 1 року.

Ускладнення: отити, пневмонії, плеврити, артрити.

Лікування. Противірусні препарати. Симптоматичне лікування. З ціллю попередження ускладнень хворі повинні дотримуватись постільного режиму. їх харчовий раціон повинен бути повноцінним та багатим на вітаміни.

Профілактика. Госпіталізації підлягають тільки хворі з тяжкими ускладненими формами. Інших хворих ізолюють вдома. Ізоляція продовжується до повного видужання. Профілактичні заходи такі ж як і при грипі.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 379 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)