АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патогенез. Вхідними воротами інфекції є слизові оболонки дихальних шляхів, де вірус розмножується в клітинах епітелію

Прочитайте:
  1. V.Этиология и патогенез.
  2. Загальні положення. Етіологія. Патогенез.
  3. Менингиты. Классификация. Этиология и патогенез. Пути инфицирования оболочек мозга. Возбудители менингитов.
  4. Патогенез.
  5. Патогенез.
  6. Патогенез.
  7. Патогенез.
  8. Патогенез.
  9. Патогенез.
  10. Патогенез.

Вхідними воротами інфекції є слизові оболонки дихальних шляхів, де вірус розмножується в клітинах епітелію. Клітини епітелію відмирають, що сприяє проникненню вірусу в кров. Порушується бар'єрна функція слизової оболонки дихальних шляхів, в результаті чого виникає вторинна інфекція.

В результаті інтоксикації організму уражаються нервова та серцево-судинна системи.

Клініка. Інкубаційний період триває 1 -2 дня. Захворювання починається гостро з підйому температури та ознобу. Вже через 4-5 годин температура досягає 38,7-40 С. При легкій формі протікання хвороби вона може триматися на цифрах 37-38° С. Самопочуття хворого погіршується. Хворий скаржиться на головний біль з локалізацією в області лоба, біль при рухах очних яблук, біль в м'язах, суглобах, кістках, безсоння, відчуття заложеності в носі, сухість в горлі, кашель, чхання, підвищену пітливість, слабкість.

При огляді хворого відмічаються почервоніння обличчя, шиї, почервоніння зіву. Можливі носові кровотечі. З боку органів дихання з'являються: нежить, чхання, охриплість голосу, сухий кашель. Деколи відмічається розлад кишечника.

Вірус грипу та його токсини уражають периферичну нервову систему та головний мозок, що проявляється невритами, симптомами енцефаліту.

При неускладненому грипі лихоманковий період продовжується в середньому 2-3 дні, рідше 4-5. Захворювання може протікати в легкій, середньої тяжкості та тяжких формах. При тяжкій (токсичній формі) грипу різко виражена інтоксикація: сильний головний біль, висока температура (до 40° С), задишка, частий слабкий пульс, безсоння або сонливість, інколи марення, нудота, блювання, втрата свідомості, судоми.

Ускладнення. Гибель епітелію слизової оболонки утворює умови для приєднання вторинних інфекцій, викликаних стафілококами та стрептококами. До найбільш частих ускладнень відносяться: риніти, фарингіти, ларингіти, трахеобронхіти, бронхіти. Можливі ураження мигдаликів, слухового апарату. Серйозним ускладненням є пневмонія.

Лікування. Хворих грипом лікують вдома. Показаннями до госпіталізації є випадки тяжкого протікання захворювання та ускладнення пневмонією.

В залежності від тяжкості захворювання хворий повинен дотримуватись постільного режиму до нормалізації температури та зникнення токсикозу.

Хворому дають багато пити (чай з лимоном, варенням, медом, тепле молоко і т.д.). Застосовують противірусні препарати, протиалергійні препарати, проводять симптоматичну терапію та вітамінотерапію.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 360 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)