АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

А.4.18.3. Молочнокислий ацидоз.

Прочитайте:
  1. L метаболический ацидоз.
  2. А.4.18.1. Діабетичний кетоацидоз.
  3. Ацидоз.

1. Зменшення продукування лактату:

ІКД по 2-5 од./год. в/в (техніка в/в — див.розд. ДКА), ЛЗ розчин 5 % глюкоза по 100-125 мл/год.

2. Видалення надлишку лактату та бігуанідів (якщо застосовувались):

- єдиний ефективний засіб — гемодіаліз з безлактатним буфером;

- при гострому передозуванні метформіну — активоване вугілля або інший сорбент внутрішньо.

3. Відновлення КЛС:

- ІВЛ в режимі гіпервентиляції для усунення надлишку СО2 (мета: рСО2 25-30 мм рт.ст.);

- введення натрію гідрокарбонату — лише при рН < 7.0, надзвичайно обережно (безпека парадоксального посилення внутрішньоклітинного ацидозу та продукування лактату), не більше 100 мл 4 % розчину одноразово, в/в повільно, з наступним збільшенням вентиляції легень для виведення надлишку СО2, що утворюється при введенні натрію гідрокарбонату.

4. Боротьба з шоком та гіповолемією

За загальними принципами інтенсивної терапії.

 

А.4.18.4. Гіпоглікемія та гіпоглікемічна кома:

При рівні глюкози плазми < 3.9 ммоль/л. (гіпоглікемія) у хворих на ЦД, які отримують цукрознижуючу терапію, і у яких тяжка гіпоглікемія (хворий потребує допомоги іншої особи, з втратою свідомості або без неї) провести такі заходи:

- пацієнта покласти на бік, звільнити ротову порожнину від залишків їжі. При втраті свідомості не дозволяеться вливати в ротову порожнину солодкі розчини (небезпека асфіксії!).

- в/в струйно ввести 40-100 мл 40 % глюкози, до повного відновлення свідомості. Як альтернатива — 1 мл ЛЗ розчину глюкагону п/к або в/м.

- якщо свідомість не відновлюється після в/в введення 100 мл 40 % глюкози — почати в/в крапельне введення ЛЗ розчин 5% або 10 % глюкози та як найшидше госпіталізувати.

- якщо причиною виявиться передозування пероральних цукрознижуючих ЛЗ з великою тривалістю дії, в/в крапельне введення ЛЗ розчин 5% або 10 % глюкози продовжувати до нормалізації глікемії та повного виведення ЛЗ з організму.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 502 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)