АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Під час проведення лабораторних робіт

Прочитайте:
  1. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  2. V. Етапи проведення заняття
  3. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  4. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  5. Види лабораторних тварин
  6. Виконання лабораторних та практичних робіт
  7. Виникнення та проведення нервового збудження.
  8. Густота посадки в клітках лабораторних тварин та птахів
  9. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №5
  10. До проведення практичного заняття № 5

1. Спостереження полягає у цілеспрямованому сприйнятті об’єктів з навчальними цілями. Інколи з метою ефективнішого спостереження об’єкт, за яким проводять спостереження, піддають фізичним змінам: розтину, розчленуванню на частини, виготовленню зрізів, тимчасових мікропрепаратів. Спостереження можуть носити ілюстративний і дослідницький характер. Ілюстративні спостереження не дають нових істотних знань, але конкретизують, уточнюють, наближають уже здобуті знання. Наприклад, у процесі вивчення тканин учням пропонують встановити відповідність між їх будовою та функціями. Дослідницьке спостереження стимулює зацікавленість, сприяє розвитку самостійного мислення.

Лабораторне спостереження має мати чітке, конкретно поставлене для учня завдання, має бути визначено черговість спостереження.

2. Досліди бувають демонстраційні та лабораторні. Лабораторні досліди мають мати чіткі завдання, хід та умови, супроводжуються інструктажем до виконання усним, інструктивною карткою для кожного учня у письмовій формі. Узагальнювати результати дослідів і робити висновки учні мають самостійно.

3. Експеримент – це вивчення процесів, які протікають у живих організмах у штучно створених умовах. Може проводитися з метою:

­ Дослідницькою: постановка проблеми – пошуки шляхів її вирішення (розробка умов експерименту) – демонстрування експерименту або його результатів – висновки (розкриття суті явища, яке вивчається). Учні проводять самостійно.

­ Ілюстративною: джерело знань – слово вчителя, текст підручника, а експеримент тільки підтверджує висловлені припущення.

Біологічний експеримент є тривалим і не завжди вкладається за часом у рамки уроку, тому кінцеві результати можна показувати на попередньо закладеному досліді. Під час демонстрування результатів експерименту необхідно показувати як «контрольні» так і «дослідні» об’єкти, порівнювати їх. Результати порівняння необхідно фіксувати у вигляді малюнків, таблиць, схем, графіків. Це дозволить закріпити дані спостережень, визначити причинно-наслідкові зв’язки.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 354 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)