АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Взаємини процесів збудження і гальмування в КГМ.

Прочитайте:
  1. Аритмії, обумовлені порушенням утворення збудження.
  2. Будова нервового волокна, нерва, значення міелізації. Роль синапсів, медіаторів у проведенні збудження
  3. В результаті всіх цих процесів відбувається пошкодження зуба і утворення у ньому порожнин. Пізніше карієс ускладнюється запаленням пульпи зуба – пульпітом.
  4. Виникнення та проведення нервового збудження.
  5. Вплив анестезії, рибничих процесів і втрати луски
  6. Г – атонічна стадія – затухаючі збудження окремих ділянок міокарду, на ЕКГ наростає тривалість та знижується амплітуда хвиль при їх частоті менше 400 в 1 хв..
  7. Гальмування
  8. Гальмування умовних рефлексів
  9. Гальмування умовних рефлексів

 

Складні взаємини між організмом і всілякими умовами життя досягаються завдяки якнайтоншим взаємодіям основних нервових процесів — збудження і гальмування — в центральній нервовій системі і, особливо, в нейронах кори великого мозку.

 

Лише одне збудження не може забезпечити нормальну діяльність організму. Нічим не стримуване збудження (відсутність гальмування) поступово приведе до виснаження нервової системи і загибелі організму. Якби в нервовій системі постійно існував лише процес гальмування, то організм виявився б нежиттєдіяльним, нездібним реагувати на всі сигнали, що поступають із зовнішнього і внутрішнього середовища.

 

Нервові процеси підкоряються певним закономірностям: іррадіації, концентрації і індукції. Нервові процеси володіють здатністю поширюватися (іррадіїровать), а потім збиратися (концентруватися) в тій ділянці центральної нервової системи, де вони виникли.

 

Процеси збудження і гальмування зв'язані між собою за принципом індукції (наведення). Розрізняють взаємну і послідовну індукцію. Взаємна індукція. При виникненні вогнища збудження або гальмування в центральній нервовій системі по його периферії відбувається зміна функціональних властивостей нервових клітин. Довкола ділянки збудження знижується збудливість і лабільність нейронів і в цих клітках легко розвивається процес гальмування (вогнище збудження індукує зону гальмування). Це явище отримало назву негативної взаємної індукції.

 

Прикладом такого стану нервових процесів можуть служити взаємовідношення між центрами ковтання і дихання. При збудженні центру ковтання діяльність дихального центру гальмується і дихання затримується.

 

По периферії ділянки гальмування активність нервових клітин підвищується і в цих нейронах легко виникає процес збудження (вогнище гальмування індукує зону збудження). Це явище отримала назва позитивної взаємної індукції.

 

 

Послідовна індукція. Збудження, що виникло в нейронах, через деякий час в цих же нервових клітинах послідовно змінявся гальмуванням і назад, гальмування переходить в збудження. Прикладом цього вигляду індукції може служити зміна неспання і сну.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)