АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення екскурсій з валеології, основ безпеки життєдіяльності в початкових класах.

Прочитайте:
  1. A) ткани имеют хаотично расположенные клетки и межклет. Вещ-во (основное вещ-во и волокна)
  2. A. Перелік основних термінів, параметрів, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  3. I. Описание обоснования выбора ключевого мероприятия
  4. I. ОПРЕДЕЛЕНИЕ ОСНОВНЫХ ТЕРМИНОВ
  5. I. Основные положения Конвенции
  6. I. ОСНОВНЫЕ ПРИНЦИПЫ ЛЕЧЕНИЯ БОЛЬНЫХ СИФИЛИСОМ
  7. I. Основные теоретические положения
  8. I. Поясніть значення наступних слів і словосполучень. Використовуйте їх в ситуації самостійно.
  9. I. Разбор основных вопросов темы.
  10. II. Основные направления работы по профилактике

Екскурсія – особливий вид навчальних занять, який проводиться за межами класної кімнати для безпосереднього сприйняття і спостереження учнями об’єктів та явищ, пов’язаних з вивченням програмового матеріалу.

Даний вид роботи спрямований на задоволення пізнавальних потреб учнів, їх фізичний та інтелектуальний розвиток, зміцнення здоров’я, уміння помічати цікаве, незвичне. Екскурсії також мають велике виховне значення, так як сприяють вихованню таких якостей особистості, як вдумливість, інтерес та любов до природи, кмітливість, уміння бачити прекрасне у навколишньому світі, старанність, самостійність тощо. Вони розширюють кругозір дітей, розвивають спостережливість, уміння бачити те, що раніше відбувалося поза їх увагою, виробляють практичні навички та вміння.

Під час екскурсії учні сприймають навколишнє безпосередньо різними органами чуттів.

Екскурсії сприяють:

– розвитку пізнавальних здібностей учнів, уваги, спостережливості, мислення, моторики, творчої уяви;

– вихованню таких якостей особистості, як уважність, спостережливість, кмітливість, інтерес та любов до природи, дбайливе ставлення до свого життя та здоров'я, уміння бачити і розуміти прекрасне;

– виробленню навичок самостійної роботи тощо.

Екскурсія – це така форма організації навчання, яка об'єднує навчальний процес в школі з реальним життям і забезпечує учням через їх безпосередні спостереження знайомство з предметами і явищами в їх природному оточенні. Вона має тісний логічний зв'язок з попередніми та наступними уроками. Але екскурсія проводиться в іншій зовнішній та емоційній обстановці, ніж звичайний урок: серед природи, на виробництві, в музеї і т.д.

Проведення екскурсій тісно пов`язано з вивченням відповідної теми.

В системі уроків з основ здоров'я екскурсія виконує ряд важливих дидактичних функцій:

реалізує принцип наочності навчання;

підвищує науковість навчання і закріплює його зв'язок із життям, практикою;

розширює технологічний кругозір учнів, їм надається можливість спостерігати реальне виробництво і знайомитися з використанням наукових знань в промисловому і сільськогосподарському виробництві;

сприяє стійкому формуванню позитивного відношення до власного життя на основі реального прикладу.

В залежності від дидактичної мети екскурсії бувають:

вступні при вивченні нового матеріалу;

поточні, які супроводжують його вивчення;

заключні (при закріпленні вивченого).

Вступні екскурсії призначені для попереднього набуття відповідних знань, необхідних для вивчення нової теми. Заключні екскурсії використовуються для закріплення, поглиблення і розширення набутих знань. Часто буває і так, що одна екскурсія одночасно в собі поєднує кілька навчальних предметів. Такі екскурсії називаються комплексними. На таких екскурсіях учні отримують можливість знайомитися і вивчати об'єкти в їх цілісності.

Екскурсії мають велике навчально-виховне значення. Вони, на думку Л. Нарочної, Г. Ковальчук розширюють кругозір учнів, розвивають спостережливість, уміння бачити те, що раніше відбувалося поза їх увагою, виробляють практичні навички і вміння – загартування, безпеки власного життя, оборони, поводження в надзвичайних ситуаціях, формують уявлення про їх життя, живлення, значення та ін.

У початкових класах найчастіше проводяться екскурсії, які поєднують елементи ілюстративної і дослідницької екскурсій, коли вчитель пояснює окремі питання, а потім ставить перед учнями завдання, що виконуються ними самостійно.

Підготовка до екскурсій:

1. Розробка річного календарного плану, де намічаються екскурсії з кожної теми.

2. Визначення навчально-виховної мети кожної екскурсії.

3. Вибір місця екскурсії і попереднє ознайомлення з ним.

4. Ознайомлення дітей з метою і завданнями екскурсії, з правилами поведінки на екскурсії.

5. Підбір екскурсійного спорядження та інвентарю.

6. Визначення маршруту екскурсії.

На місці екскурсії вчитель нагадує мету і завдання. Під час екскурсії учні повинні добре розглянути об'єкти вивчення, зробити записи і малюнки, фотографії. Учитель дає вичерпні відповіді на запитання, докладно розповідає про об'єкт, що вивчається, пояснює причини виникнення явищ. На наступному уроці вчитель підбиває підсумки екскурсії і пропонує учням зробити записи про свої враження від екскурсії.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 463 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)