АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема: Захворювання печінки, жовчних шляхів, підшлункової залози -- ЛС

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. C. Саморегуляція через печінково-кишково-печінкову циркуляцію жовчних кислот
  3. II. Хвороби щитоподібної залози
  4. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  5. VІ. Інфекційні захворювання серця
  6. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  7. Визначте, які з нижче перерахованих речовин відносять до ферментів підшлункової залози
  8. Виробничі травми та профзахворювання
  9. Ворітна вена печінки, її будова і значення
  10. Вторинний амiлоїдоз нирок переважно виявляється пiсля початку основного захворювання

До Вас на ФАП звернулась мама з дитиною віком 9 років зі скаргами на наявність у дитини періодичних болей в ділянці правого підребер’я, які супроводжуються нудотою. Об’єктивно: при пальпації живіт м’який, болючий в точці проекції жовчного міхура, печінка не збільшена. Які додаткові методи дослідження необхідно зробити для уточнення діагнозу?

A *УЗД печінки та жовчних шляхів, загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові

B Обзорна рентгенографія живота

C Рентгенографія органів грудної клітки, загальний аналіз крові

D УЗД нирок, загальний аналіз сечі

E УЗД серця, ЕКГ

Дівчинка 10 років звернулась до фельдшера з приводу ниючого болю у правому підребір’ї, поганого апетиту, нудоти, відчуття гіркоти в ротовій порожнині, періодичне блювання. Біль посилюється після вживання жирної їжі. Об’єктивно: шкіра бліда, суха. Під час пальпації живота печінка виступає з-під ребрової дуги на 2,5 см, щільна і болісна при пальпації. Позитивні симптоми Ортнера, Кера справа в підребер’ї. Вкажіть найвірогідніший діагноз:

A Холецистохолангіт

B Гострий панкреатит

C Хронічний гастрит

D Виразкова хвороба

Дитина 9 років поскаржилася фельдшеру на ниючий біль у правому підребер’ї, поганий апетит, нудоту, відчуття гіркоти в ротовій порожнині, періодичне блювання. Біль постійний і посилюється після вживання жирної їжі. Бувають закрепи. Установіть орієнтовний діагноз.

A *Холецистохолангіт

B Гепатит

C Гастрит

D Виразкова хвороба шлунка

E Аскаридоз

Фельдшер ФАПу оглядає дитину 10 років, яка стоїть на диспансерному обліку з діагнозом: “дискінезія жовчовивідних шляхів, гіпотонічна – гіпокінетична форма”. Під час проведення обстеження ознакою загострення хвороби будуть скарги на:

A відчуття важкості у правому підребер’ї

B біль у животі натще

C постійну нудоту

D відсутність апетиту

E відригування тухлим

Дитина 12 років скаржиться на тупий ниючий біль у правому підребер’ї, який з’являється після фізичного навантаження і після їжі, зрідка супроводжується нудотою. Фельдшер, оглянувши дитину, виявив болючість при пальпації правого підребер’я, печінка + 1см. На користь якої патології свідчать клінічні ознаки?

A *Дискінезія жовчовивідних шляхів

B Хронічний гепатит

C Хронічний панкреатит

D Хронічний гастрит

E Хронічний гастродуоденіт

На прийомі у фельдшера ФАП дівчинка 8 років. Скарги на періодичні болі в ділянці правого підребер’я, що віддають у праве плече. Періодично з’являється: гіркота в роті, нудота, схильність до закрепів. Пальпаторно: живіт болючий у правому підребер’ї в точці Кера. Печінка не збільшена. На яке дослідження доцільно направити пацієнтку першочергово:

A УЗД органів черевної порожнини

B фіброгастродуоденоскопія

C рентгенографія органів черевної порожнини

D холецистографія

E копрологічне дослідження

Дівчинка 12-и років скаржиться на нудоту, гіркоту у роті, відсутність апетиту, закреп. Спостерігається постійна субфебрильна температура. На що вказує такий стан?

A * Хронічний холецистит

B Гіпоацидний гастрит

C Гіперацидний гастрит

D Виразкову хворобу шлунка

E Гострий панкреатит

У дитини клінічні ознаки дискінезії жовчних шляхів. З якими скаргами дитина звернулась до фельдшера ФАПу?

A *Раптовим, переймоподібним болем у правому підребір’ї

B Стійкім болем у надчеревній ділянці

C Пекучим болем у лівому підребер’ї

D Болем у надлобковій ділянці

E Болем у поперековій ділянці

Фельдер ФАПу при обстеженні дитини 15років виявив ознаки холециститу. Назвїть необхідні методи дослідження для підтвердження діагнозу.

A *Ультразвукове дослїдження

B Рентгенографїя

C Фїброгастродуорденоскопїя

D Ректороманоскопїя

E Шлункове зондування

Тема: Захворювання органів дихання. Гострий риніт, фарингіт, трахеїт, ларингіт. Стенозувальний ларинготрахеобронхіт. Ангіна: катаральна, фолікулярна, лакунарна. Хронічний тонзиліт Гострий бронхіт. Пневмонія. Бронхіальна астма -- ЛС

Фельдшер прибув на виклик до дитини 1,5 року, яка хворіє на ГРВІ. Вночі стан її погіршився з’явився “гавкаючий” кашель, інспіраторна задишка, періоральний ціаноз. Яку допомогу найдоцільніше надати дитині в домашніх умовах?

A * Проведення лужної інгаляції

B Подразнення кореня язика

C Зрошення зіву розчином фурациліну

D Обробка зіву розчином Люголя

E Накладання гірчичників

Фельдшер прибув на виклик до дитини 2 років, яка хворіє третій день, має хрипкий голос “гавкаючий” кашель. Вночі з’явилася задишка, шкіра ціанотична, в акті дихання приймає участь допоміжна мускулатура. Якому невідкладному стану відповідають ці симптоми?

A *Стенозуючий ларинготрахеїт

B Ларингоспазм

C Приступ бронхіальної астми

D Серцева недостатність

E Дихальна недостатність

Ви – фельдшер ФАПу, оглядаєте дитину віком 8 років. У дитини відмічається напад ядухи з вираженою експіраторною задишкою. Видих супроводжується свистячими хрипами, які чути на відстані. Відмічається втяжіння міжреберних проміжків і надключичних ямок, участь допоміжної мускулатури грудної клітки в акті дихання. Яка з перечислених груп препаратів не може бути використана для зняття даного приступу?

A *Антибіотики

B Симпатоміметики,?2-агоністи

C Холінолітики

D Препарати метилксантинового ряду

E Комбіновані препарати, до складу яких входять бронходилятатори різних груп

До фельдшера ФАПу звернулася мати дворічної дитини з такими симптомами: температура тіла 38?С, млявість, розлад сну, тахікардія, вологий кашель, задишка змішаного типу, блідість шкіри, пероральний ціаноз. Такі симптоми вказують на:

A *Гостру пневмонію

B Бронхіальну астму

C Назофарингіт

D Гострий бронхіт

E Гострий ларингіт

При огляді дитини 5 років фельдшер ФАПу відмітив: шкіра бліда з ціанотичним відтінком,переляк в очах, експіраторна задишка з дистанційними свистячими хрипами, які чути на відстані, грудна клітка здута. Вкажіть захворювання для якого характерні такі симптоми

A *Бронхіальна астма

B Гострий бронхіт

C Гостра пневмонія

D Хронічний бронхіт

E Хронічна пневмонія

Ви фельдшер ШМД. Дитині 5 років. Мати скаржиться на частий кашель, підвищення температури тіла у дитини. При огляді: виявлена помірна задишка, “свистячий видих”. Аускультативно: сухі хрипи, більше на видиху. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Обструктивний бронхіт

B Гостра пневмонія

C Гострий фарингіт

D Гострий ларинготрахеїт

E Бронхоектатична хвороба

Ви фельдшер ШМД. Виклик до дитини 2 років. На другий день захворювання на ГРВІ раптово, вночі розвинулася інспіраторна задишка, втяжіння міжреберних проміжків, роздування крил носа та гавкаючий кашель. Який найбільш імовірний діагноз?

A * Гострий стенозуючий ларингіт

B Строннє тіло в бронхах

C Гостра пневмонія

D Гострий ларингіт

E Бронхіальна астма

До дитини 2-х років викликали бригаду швидкої допомоги. Дитина лікується з приводу парагрипу. Вночі стала неспокійна, плаче.Стан дитини погіршився, появилась інспіраторна задишка, дихання з утягненням податливих місць грудної клітки, роздуванням крил носа. Голос хриплий, гавкаючий кашель. З чого треба почати надаватидопомогу дитині?

A *Заспокоїти дитину

B Проводити інгаляції

C Вводити антигістамінні препарати

D Застосувати відволікаючу терапію

E Вводити гормони

Дитині 6 років. Лікується з приводу гострої пневмонії. Яке позалегеневе ускладнення може розвитись?

A *Інфекційно-токсичний шок

B Пневмоторакс

C Гастрит

D Абсцес легень

E Пієлонефрит

Фельдшера ШМД викликали до дитини 3-х років. Захворювання почалося раптово вночі, значно погіршився загальний стан, дитина стала неспокійна, весь час плаче, t 38°С, ЧД – 40/хв., утруднений вдих, приступоподібний “гавкаючий кашель”. Який найбільш імовірний діагноз?

A * Гострий стенозуючий ларинготрахеїт

B Гострий обструктивний бронхіт

C Приступ бронхіальної астми

D Гостра пневмонія

E Спазмофілія, ларингоспазм

Фельдшер ФАПу прибув на виклик до дитини 3-х років. При огляді виявив t - 39,0°С, шкіра гіперемована, підвищена пітливість, ЧСС – 120/хв. Яка найбільш доцільна лікувальна тактика на до госпітальному етапі?

A * Пасивне охолодження, дати випити дитині парацетамол.

B Ввести внутрішньом’язево розчин вітаміну С

C Ввести внутрішньовенно розчин хлориду кальцію

D Ввести внутрішньом’язево розчин анальгіну

E Ввести внутрішньовенно розчин еуфіліну

При огляді фельдшером ФАПу дворічної дитини t -38° С, млявість, розлад сну, тахікардія, вологий кашель, задишка змішаного типу. Шкіра бліда, периоральний ціаноз. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Гостра пневмонія

B Гострий ларингіт

C Назофарингіт

D Гострий бронхіт

E Бронхіальну астму

У дитини 5 років діагноз ГРВІ. Гіпертермічний синдром. При обстеженні виявлено: t- 39,4°С, шкіра бліда, мармурова, кінцівки холодні на дотик. Яка найбільш доцільна лікувальна тактика фельдшера ШМД в даному випадку?

A Ввести папаверину гідрохлорид

B Ввести седуксен

C Ввести супрастін

D Ввести магнію сульфат

E Ввести глюконат кальцію

Виклик фельдшера до 5-річної дитини. Дитина хворіє на ГРВІ.У дитини раптово погіршився стан, з’явився неспокій, дихання шумне, інспіраторна задишка, в диханні беруть участь допоміжні м’язи грудної клітки, кашель гавкучий, голос хриплий. Який ймовірний діагноз може поставити фельдшер?

A Гострий стенозуючий ларингіт.

B Бронхіальна астма.

C Пневмонія.

D Туберкульоз легень.

E Гострий бронхіт.

Ви фельдшер ФАПу. При огляді дворічної дитини температура 38?С, в’ялість, розлад сну, тахікардія, вологий кашель, задишка змішаного типу, шкіра бліда, періоральний ціаноз. Який ймовірний діагноз може поставити фельдшер?

A Гостра пневмонія.

B Назофарингіт.

C Бронхіальна астма.

D Гострий ларингіт.

E Гострий бронхіт.

Фельдшера викликали до дівчинки 1,5 років, що хворіє на ГРВІ, вночі стан її погіршився, з’явилися осиплість голосу “гавкаючий” кашель. Яку допомогу найдоцільніше надати дитині в домашніх умовах?

A *Провести лужну інгаляцію

B Піднести до носу ватку змочену розчином аміаку

C Обробити розчином Люголю

D Провести зрошення зіву розчином фурациліну

E Подразнити корінь язика

До фельдшера звернулись батьки дитини 2х років. Хворіє 3 добу, температура тіла підвищилась до 390С, розлад сну, вологий кашель, з’явилась задишка. Шкіра бліда, периоральний ціаноз. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

A *Гостра пневмонія

B Гострий бронхіт

C Назофарингіт

D Гострий панкреатит

E Гастроентерит

Дитина віком 4х років захворіла раптово. З’явився сухий кашель, ЧД- 48/хв., свистячий видих який чути на відстані, в акті дихання беруть участь допоміжні м’язи. Який Ви виставите попередній діагноз?

A *Гострий обструктивний бронхіт

B Гостра пневмонія

C Хронічна пневмонія

D Напад бронхіальної астми

E Ларингоспазм

Дитина 7 років хворіє бронхіальною астмою. Які зміни характеру дихання можна виявити під час обстеження?

A * Експіраторну задишку

B Брадіпноє

C Тахіпноє

D Інспіраторну задишку

E Апноє

Ребенок 7 лет. Часто болеет ангинами. Какие рекомендации даст фельдшер ФАПа по профилактике данного заболевания?

A *Своевременное лечение, санация очагов хронической инфекции, закаливание и повышение защитных сил организма

B Назначит аналгин

C Санаторно-курортное лечение

D Назначит ножные и ручные ванны

E Физиопроцедуры

У ребенка 2-х лет острая бронхопневмония. Фельдшер выявил признаки дыхательной недостаточности. Перечислите эти признаки?

A *Цианоз, одышка, участие в акте дыхания вспомогательной мускулатуры

B Тахикардия

C Повышение артериального давления

D Сыпь на коже и слизестых

E Повышение температуры тела

Фельдшер СМП на вызове у ребенка 7 лет. Жалобы на озноб, температуру 39,0?С, головную боль, кашель. Ребенок бледен, дрожит, кожа “мраморная”, конечности холодные, сухой кашель, зев гиперемирован, тоны сердца приглушены, тахикардия. Выставлен диагноз: ОРВИ, “белая” лихорадка. Каковы первостепенные действия фельдшера?

A Ввести 1\% раствор дибазола *

B Ввести 2,5\% раствор аминазина

C Ввести 1\% раствор димедрола

D Ввести 2,4\% раствор эуфиллина

E Ввести 20\% раствор глюкозы

Фельдшер ФАПу наглядає дитину 2-х років. На 2-й день захворювання ГРВІ раптово вночі дитина стала дуже неспокійна, розвинулася шумна інспіраторна задишка, виражене втягування міжреберних проміжків, роздування крил носа, сухий гавкаючий кашель. Визначте найбільш вірогідний діагноз:

A гострий стенозуючий ларінготрахеїт

B бронхіальна астма

C пневмонія

D стороннє тіло в бронхах

E гостра серцева недостатність

Фельдшер ФАПу доглядає дитину 7 років з захворюванням, яке супроводжується нападами з різким погіршенням загального стану, вимушеним сидячим положенням, експіраторною задишкою, відходженням склоподібного харкотиння після нападу. Назвіть це захворювання:

A бронхіальна астма

B стенозуючий ларінготрахеїт

C пневмонія

D кашлюк

E гострий бронхіт

Дитина 9 років хворіє на бронхіальну астму. Під час огляду симптоми вказують на астматичний стан. Які препарати підготує фельдшер для надання невідкладної допомоги?

A *Кортикостероїди

B Антибіотики

C Антигістамінні препарати

D Адреноміметики

E Імуномодулятори

У дитини 3 років після гри з конструктором раптово виник кашель, стридорозне дихання,блювання, ціаноз. Що має запідозрити фельдшер швидкої допомоги в першу чергу?

A *Аспірація стороннього тіла

B Гостра пневмонія

C Гострий ларингіт

D Гострий ларинготрахеїт

E Кашлюк

У 5–місячної дитини 3 доби тому з’явилися нежить та кашель. Оглядаючи дитину, фельдшер визначив сухий кашель, важке дихання,підвищення температури до 38,8*С. Аускультативно над легенями дихання ослаблене, багато вологих дрібноміхурцевих хрипів з обох боків. Який найбільш імовірний діагноз визначить фельдшер?

A *Гостра пневмонія

B Гострий обструктивний бронхіт

C Гострий простий бронхіт

D Гострий ларинготрахеїт

E Гострий бронхіоліт

Ви прийшли на виклик до дитини 2-х років. Скарги матері на в’ялість дитини, підвищення температури тіла до 38?С, кашель, нежить. Хворіє 3-ій день. При огляді: шкіра бліда, періоральний ціаноз. ЧД – 45 за 1 хв, в легенях дихання послаблене справа. ЧСС – 130 за 1 хв. Про яке захворювання подумаєте в першу чергу?

A гостра пневмонія

B гострий бронхіт

C гострий ларинготрахеїт

D бронхіальна астма

E назофарингіт

На амбулаторному лікуванні знаходиться дитина 3-х років з діагнозом гострий бронхіт. Призначено уведення 400 тис. ОД цефазоліну внутрішньом’язово. Яку кількість розчину треба ввести, якщо розведення антибіотика 1:2?

A 2 мл

B 4 мл

C 3 мл

D 2,5 мл

E 1 мл

На диспансерному обліку перебуває дитина 8 років з діагнозом бронхіальна астма. Хворіє з 2-річного віку, напади хвороби спостерігаються часто. Які симптоми дають змогу фельдшеру діагностувати у дитини хронічну дихальну недостатність:

A кінцеві фаланги у вигляді барабанних паличок і нігті у вигляді годинникових скелець

B “серцевий горб”

C деформація грудини за типом “курячі груди”

D геморагії на шкірі

E збільшенні периферійних лімфовузлів

Виклик фельдшера ФАПу вночі до дитини, яка хворіє на ГРВІ, в зв’язку з різким погіршенням стану. Фельдшер запідозрив стеноз гортані. Вкажіть симптоми, характерні для стенозу гортані.

A * Гавкаючий кашель та інспіраторна задишка

B Спастичний кашель та апное

C Блювання та t 39? С

D Експіраторна задишка

E Зниження АТ, брадикардія

Фельдшер оглядає дитину 10 років зі скаргами та ядуху, сухий настирливий кашель, які найчастіше посилюються вночі. Об’єктивно: емфізематозне здуття грудної клітки, різнокаліберні свистячі сухі хрипи. Який попередній діагноз можна встановити?

A * Бронхіальна астма

B Стенозуючий ларинготрахеїт

C Пневмонія

D Стороннє тіло верхніх дихальних шляхів

E Кашлюк

У дитини 8-и місяців ГРВІ, температура тіла 40?С, виникли тоніко-клонічні судоми. Першочергово вводимо:

A * Анальгін, папаверин, дімедрол

B Сібазон

C Глюконат кальцію

D Преднізолон

E Адреналін

У дитини 2 років температура 38°С, в'ялість, розлад сну, та_хікардія, вологий кашель, задишка змішаного типу. Шкіра бліда, періоральний ціаноз. Такі симптоми визначають при:

A гострій пневмонії

B госториу ларингіті

C назофарингіті

D бронхіальній астмі

E гострому бронхіті

Виклик фельдшера до дитини 10 років. Скарги на tо-39оС, заложеність носа, головний біль, біль у суглобах. Надайте невідкладну допомогу.

A Ввести 1,0 мл 50% розчину аналгіну внутрішньом’язево.

B Ввести ампіцилін 100 000 ОД на 1кг маси.

C Ввести 0,5% розчин седуксену 1 мг на 1 кг маси тіла.

D Ввести 1% розчин дімедролу 1 мг на 1 кг маси тіла.

E Ввести розчин преднізолону 1 мг на 1 кг маси тіла.

У дитини, хворої на парагрип, з’явились “гавкаючий кашель”, захриплість голосу, ціаноз носо-губного трикутника. Для якого ускладнення характерні ці симптоми?

A *Стенозуючий ларингіт

B Бронхіт

C Пневмонія

D Риніт

E Фарингіт

На СМП поступил вызов к ребёнку 10 лет Жалобы на удушье в течение 2-х часов Общее состояние средней тяжести, ребёнок возбуждён, сидит опираясь на край кровати. Дыхание шумное, затруднён выдох ЧД 30/мин. Над лёгкими перкуторно – коробочный звук, аускультативно – жёсткое дыхание, сухие хрипы Какую помощь первостепенно должен оказать фельдшер?

A провести ингаляцию сальбутамола*

B сделать горчичники

C ввести антибиотик

D ввести 2,4% раствор эуфиллина

E ввести 2,5% раствор аминазина

Фельдшер СМП на вызове у ребёнка 2-х лет диагностировал отрый стенозирующий ларинготрахеит, стеноз III ст. В какое отделение госпитализировать ребёнка?

A в палату интенсивной терапии инфекционного отделения *

B в пульмонологическое отделение

C в общую палату инфекционного отделения

D в общую палату детской больницы

E в бокс детской больницы

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1321 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.022 сек.)