АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема: Захворювання системи крові. Анемія. Лейкоз. Геморагічний діатез -- ЛС

Прочитайте:
  1. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  2. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  3. VІ. Інфекційні захворювання серця
  4. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  5. Адаптація зорової сенсорної системи
  6. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  7. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  8. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  9. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  10. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.

Дівчинці 12 р. Скарги на втомлюваність, погіршення апетиту, блідість шкіри і слизових оболонок. Шкіра суха. Волосся ламке. Задишка під час фізичного навантаження. Яке обстеження необхідно зробити в першу чергу?

A *Аналіз крові на Hb і колірний показник

B Аналіз крові на кількість тромбоцитів

C Аналіз крові на кількість лейкоцитів

D Аналіз сечі

E Копрологічне дослідження калу

До фельдшера ФАПу звернувся хлопчик 12 років, скаржиться на біль у хребті та суглобах, загальну слабкість. В загальному аналізі крові: бластні клітини. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Гострий лейкоз

B Геморагічний васкуліт

C Ревматоїдний артрит

D Системний червоний вівчак

E Туберкульоз

У хлопчика 8 років, що хворіє на гемофілію, виникла носова кровотеча. Яка найбільш доцільна лікувальна тактика фельдшера ШМД в даному випадку?

A *Посадити дитину, нахилити голову вперед і притиснути крила носа

B Ввести у відповідну половину носа ватний тампон, змочений 3\% розчином перекису водню

C Покласти лежачи з підвищеним головним кінцем

D Покласти міхур з льодом на потилицю

E На перенісся покласти марлеву серветку змочену у холодній воді

Дитина 7 місяців, знаходиться на обліку у фельдшера ФАПу з приводу залізодефіцитної анемії. Який найбільш доцільний продукт прикорму?

A *М’ясний фарш

B Кефір

C Сир

D Манна каша

E Риба

Виклик фельдшера до дитини. При огляді хворої дитини тяжкий стан,блідість шкіри, помітні крововиливи, системне ураження лімфатичних вузлів, збільшені печінка та селезінка, біль у кістках та суглобах. В лейкоцитарній формулі аналізі крові значна кількість незрілих клітин. Який ймовірний діагноз може поставити фельдшер?

A Лейкоз.

B Гіпопластична анемія.

C Тромбоцитопенічна пурпура.

D Геморагічний васкуліт.

E Гемофілія.

Під час диспансерного обстеження в школі у дитини 7 років виявлено в аналізі крові еритроцитів 3,5 х 10 12/л, Hb 100г/л, кольоровий показник 0,8. Про що говорить такий аналіз крові?

A *Анемію

B Ревматизм

C Пневмонію

D Отит

E Назофарингіт

На игровой площадке, ребенку 10 лет, ударили мячом в лицо, началось носовое кровотечение. Вы фельдшер ФАПа, окажите неотложную помощь ребенку.

A *Усадить, немного наклонить голову в перед и придавить крыло носа к носовой перегородке.

B Уложить с приподнятым головным концом

C Уложить запрокинув голову назад

D Ввести тампон с холодной водой в нос

E Усадить, запрокинув голову назад

Фельдшер ФАПу спілкується з батьками дитини, хворої на гемофілію, і на їх запитання надає пояснення, що розвиток цього захворювання пов’язаний з:

A нестачею факторів згортання

B порушенням тонусу дрібних кровоносних судин

C зниженням утворення тромбоцитів

D швидким руйнуванням еритроцитів

E надлишком тромбоцитів у кров’яному руслі

Фельдшер ФАПу аналізує загальний аналіз крові дитини із залізодефіцитною анемією. Який з показників крові вказує на розвиток тільки такого виду анемії:

A гіпохромія еритроцитів

B зниження гемоглобіну

C підвищення кольорового показника

D зміна розміру і форми еритроцитів

E збільшення ШОЄ

Фельдшер ФАПу оглядає дитину 2 років з підозрою на травму коліна. Мати хлопчика скаржиться на появу великих сінців при незначних травмах дитини останнім часом. При огляді коліна: ознаки крововиливу в суглоб. Про яке захворювання слід подумати:

A гемофілія

B ревматоїдний артрит

C тромбоцитопенічна пурпура

D геморагічний васкуліт

E лейкоз

Хлопчику 4-х років з відставанням у фізичному розвитку та встановленої залізодефіцитної анемії з рівнем гемоглобіну 90г/л призначено комплексне лікування, зокрема – препаратами заліза. Протягом якого періоду фельдшер ФАПу буде спостерігати за лікуванням дитини?

A *6 міс

B 2 міс

C До нормалізації рівня гемоглобіну

D 1 рік

E 2 роки

У дитини 8 років, важкий загальний стан, спостерігається системне ураження лімфатичних вузлів, збільшені печінка і селезінка. Які показники аналізу крові супроводжують такий стан:

A лейкемічний провал

B лейкоцитоз

C пойкілоцитоз

D зсув лейкоцитарної формули вліво

E еозинофілія

Фельдшер оглядає дитину 7 міс, яка відмовляється від овочевого пюре і фруктових соків. На який діагностичний критерій анемії фельдшер має звернути увагу під час обстеження дитини?

A * Блідість шкіри та слизових оболонок

B Себорейні лусочки

C Попрілості

D Молочний струп

E Кишкові розлади

До фельдшера звернувся хлопчик 10 р. зі скаргами на тривалу кровотечу після екстракції зуба. Об’єктивно: шкіра та слизові бліді, на шкірі тулуба та кінцівок крововиливи різної величини від петехій до плям, розташовані хаотично, різного ступеня, забарвлення. Лунка видаленого зуба кровоточить. Печінка, селезінка не збільшені. Яку хворобу можна запідозрити:

A Тромбоцитопенічна пурпура (хвороба Верльгофа)

B Геморагічний васкуліт

C Гемофілія

D Гострий лейкоз

E Гемолітична анемія

Дитина народилася передчасно з вагою 1700 г, від першої ускладненої вагітності. Профілактику якого захворювання слід передбачити при складанні плану догляду за недоношеною дитиною?

A Анемії

B Алергічного діатезу

C Гострих розладів травлення

D Гемалітичної хвороби

E Спазмофілії

Дитині 5 років. Скарги на блідість шкірного покриву, зниження апетиту, втомлюваність. В аналізі крові: Нв - 90 г/л. ер.- 3,2 х 1012/л, КП- 0,8. Призначення яких ліків найбільш раціональне?

A Препаратів заліза

B Вітаміну А

C Вітаміну Д

D Глюконату кальцію

E Алохолу

У 5 річної дитини важкий стан, шкіра бліда з крововиливами. Наявне системне ураження лімфатичних вузлів, збільшення печінки і селезінки. Скарги на біль у кістках і суглобах. В аналізі крові – різна кількість незрілих клітин у лейкоцитарній формулі. Визначте попередній діагноз.

A *Гострий лейкоз

B Анемія

C Гемофілія

D Тромбоцитарна пурпура

E Колапс

Фельдшер ФАП при осмотре ребёнка с лимфатико-гипопластическим диатезом, находящемся на искусственном вскармливании (козье молоко) выявил, что ребёнок бледен, увеличены подчелюстные и шейные лимфатические узлы, печень на 3 см выступает из-под реберной дуги, безболезненна, систолический шум на верхушке, ранее не определяемый. Подтвердить диагноз “анемия средней тяжести” можно следующим показателем анализа крови:

A Hв - 80 г/л*

B лейкоцитов 8 х 109

C СОЭ 4 мм/час

D Hв - 110 г/л

E Hв - 70 г/л

Фельдшер ФАПу направляє дитину 6 років до районної лікарні для поглибленного обстеження в зв’язку зі скаргами на слабкість, біль в кістках та суглобах. Дитина хворіє протягом останнього місяця. При огляді стан хлопчика важкий, шкіра та слизові оболонки помірно бліді, пальпуються всі групи збільшених периферичних лімфатичних вузлів, гепатоспленомегалія. В загальному аналізі крові наявні бластні клітини. Про яке захворювання слід подумати:

A лейкоз

B анемія

C гемофілія

D геморагічний васкуліт

E тромбоцитопенія


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1267 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)